Známý neznámý Jan Růžička

Hedvika Fajkusová 2018-08-30 12:50:00

Žatec (hf) Výstava v Křížově vile, která tento měsíc započala, vypovídá o životě a díle v současnosti životopisně znovu objeveného knihaře a fotografa Jana Růžičky. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout především sběratelsky žádané fotografické pohlednice z někdejších okresů Louny, Slaný, Roudnice nad Labem, Libochovice a ve výjimečných případech i Žatec, ale také dobové archivní fotografie, na nichž Jan Růžička Figuruje.

,,Před jedenácti lety mi největší lounský sběratel pohlednic Jaroslav Rychtařík ukazoval několik snímků a říká: ,,F. R. L. na nich napsáno – to znamená ,,Fotil Růžička Louny“.“ To bylo ale všechno, co jsme věděli. Časem, když jsme připravovali výstavu ,,Pahorkatina Džbán“ jsme zjistili, že fotografií Jana Růžičky je neuvěřitelné množství. Jsou jich minimálně 2,5 tisíce. Tolik snímků a každý zhotoven ručně, což znamená, že pan Růžička dal do své celoživotní práce snad veškerý svůj čas. Když si vezmete, že každý snímek musel vzít alespoň jednou až třikrát do ruky a udělal je technologií, která zde byla před sedmdesáti lety, tak to bylo neskutečné dílo. Téměř nikdo na okrese však nevěděl, jak tento člověk vypadal, a jaký byl jeho osobní život. Takže jsme se jako muzeum pustili do pátrání a zhruba po roce a půl se nám podařilo najít potomky Jana Růžičky,“ popsal začátky bádání Miroslav Černý, který se zhostil spolu s Jaroslavem Rychtaříkem kurátorování aktuální výstavy.

Vyhledat potomky fotografa, který zemřel již před sedmdesáti lety, se však v počátku zdálo zcela nemožné. Díky vstřícnosti několika úřadů a institucí se nakonec podařilo najít vnučku Jana Růžičky Lydii Pavelkovou a její dceru Janu Brandtlovou, která se na výstavě nejvíce podílela. Obě dvě byly přítomné na slavnostní vernisáži. ,,Bohužel jsme nemohli dědečka blíže poznat. Zemřel v roce 1937, ale věděli jsme o něm z doslechu naší babičky, která ještě žila a ukázek jeho tvořivého díla. Díky vám na něj můžeme společně s úctou vzpomínat, neboť se mu touto výstavou dostalo vzácného daru,“ pronesla vnučka Jana Růžičky Lydie Pavelková při vernisáži.

Náměty pohlednic Jana Růžičky tvoří zejména přírodní a architektonické zajímavosti z let 1900 – 1937. Jsou tak cenným dobovým dokladem o tehdejším stavu budov, například cukrovarů a vesnických staveb, či módě obyvatelů měst i menších obcí. Většina pohlednic nese informace především o podobě města Loun a obcí na jeho i sousedních okresech – život na řece Ohři v Českém středohoří, Pahorkatinu Džbán i Pražskou kotlinu.

 Jan Růžička prožil většinu svého života právě v Lounech. Samo město Louny včetně tamějšího muzea, proto projevilo zájem uskutečnit výstavu fotografií také tam. Kurátorování by se ujal Zdeněk Klouček. ,,Předpokládá se, že by se do Oblastního muzea v Lounech mohla výstava přestěhovat v příštím roce. Tímto nezanikne a bude okresem putovat dál a já doufám, že se objeví i na vesnicích,“ dodal s přáním Miroslav Černý.

O Janu Růžičkovi vyšla v rámci výstavy také publikace, kde se mohou všichni zájemci dozvědět o tomto výjimečném člověku a jeho celoživotním díle trochu víc. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video