O čtyři kilometry delší D7, chybí dalších třicet šest

Lucie Steklá 2018-09-05 09:08:00

Dálnice by měla být hotová v roce 2024, na řadě je obchvat Panenského Týnce

Postoloprty (lus) Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo téměř čtyřkilometrový úsek dálnice D7 v úseku Postoloprty - Bitozeves. Nový úsek by měl motoristům přinést zkvalitnění dopravy v podobě zvýšení bezpečnosti provozu, zrychlení dopravy a odstranění nebezpečných situací vinou předjíždění v hustém provozu.

Obyvatelům přilehlých obcí se tak razantně uleví. Oddělí se totiž místní a dálková doprava. „Každý kilometr dálnice, který se v republice postaví, je významným počinem pro řidiče. O to víc mě těší, když se tak děje v našem kraji. Byl jsem tu na zahájení stavby a dnes jsem rád, že se úsek podařil v čase dostavět,“ uvedl před slavnostním přestřižením pásky na rychlostní komunikaci hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Otevření 3770 metrů dlouhého úseku, který stál 362 milionů Kč bez DPH, se zúčastnil kromě generálního ředitele ŘSD ČR Jana Kroupy, ředitele Sekce pro realizaci zdrojů SDFI, starostů Postoloprt a Loun, také ministr dopravy ČR Dan Ťok. Stavba započala v září roku 2016. „Zprovozněním tohoto úseku výstavba dálnice D7 zdaleka nekončí. V současné době probíhá intenzivní příprava všech zbylých úseků dálnice. V roce 2019 chceme zahájit realizaci úseku Panenský Týnec a u úseků Louny a Chlumčany zahájíme v příštím roce výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ upřesnil postup dostavby generální ředitel ŘSD ČR Jan Kroupa.

Nově otevřený úsek dálnice D7 vyrostl v mí-stě původní dvouproudové silnice, která se přestavěla na čtyři pruhy. Začít se mělo už v roce 2010, ale tehdejší ministr dopravy Vít Bárta stavbu úseku kvůli nedostatku peněz stopl. Výstavbu dálnice v délce 3,7 kilometru doprovázely problémy i při samotné stavbě. O čtyři měsíce ji protáhla komplikovaná přeložka inženýrských sítí na podzim loňského roku, na začátku letošního roku se boural už téměř hotový most nad dálnicí u Postoloprt. Použil se nevhodný beton. „Náklady poneseme my jako zhotovitel stavby. Po vyčíslení škod je ale budeme uplatňovat na dodavateli betonu z Jirkova,“ vysvětlil Karel Rypl, předseda představenstva společnosti Silnice group, která je čleNem sdružení, jež nový úsek dálnice posta-vilo. Stavba dálnice mezi Postoloprty a Bitozevsí vyšla na zhruba 400 milionů korun.

Kolem nového úseku D7 se bude pracovat ještě zhruba měsíc. Zbývá vybudovat sjezd z nové dálnice na Postoloprty ve směru od Chomutova a nájezd na Prahu. „Věříme, že zbylých šestatřicet kilometrů dálnice se skutečně do roku 2024 podaří postavit, je pro nás i celý region velmi důležitá,“ připomněl důležitost dostavby dálnice starosta Loun Radovan Šabata.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video