Dny evropského dědictví zpřístupní žatecké dvorky. Různorodý program nabídne i módní přehlídky

Iveta Drlíková 2018-09-08 03:38:00

Slavnosti piva a chmele vystřídá zanedlouho v Žatci další tradiční akce - Dny evropského dědictví (EHD). Lidé tak budou mít v sobotu 15. září od 13 až do 18 hodin jedinečnou šanci nahlédnout i do běžně nepřístupných míst v historickém centru a jeho blízkém okolí. Letošní novinkou je pak zpřístupnění několika „Žateckých dvorků“, což je i podtitul této akce. Na každém z nich pořadatelé přichystali různorodý doprovodný program. Probíhat tam budou výstavy, hudební i taneční představení, dílničky, módní přehlídky, soutěže a mnoho dalšího. „Těšit se můžete například na dvorek řemeslný, historický, kulinářský, chovatelský, pohybový, filmový nebo pohádkový. S tradičně přístupnou Kněžskou bránou nebo věží radnice proto letos nepočítejte. Avšak vzhledem k tomu, že většina dvorků přiléhá k historickým budovám, o zajímavé informace ze stavebních dějin města zájemci nepřijdou,“ říká za hlavního organizátora této akce, kterým je každoročně žatecké Regionální muzeum K. A. Polánka, Monika Merdová.

HISTORIE ZEDNÁŘSKÉ LOŽE

Doprovodné programy tak proběhnou většinou v exteriéru. Velkou zajímavostí bude rovněž procházka po místech spojených s historií žatecké zednářské lóže. Během EHD budou ale zpřístupněny i expozice žateckého muzea, dále Galerie Sladovna, Chmelařské muzeum, Muzeum Homolupulů a také zákulisní prostory divadla, které letos slaví 170. výročí od položení základního kamene „Měli jsme pocit, že se mohla lidem stávající podoba Dnů evropského dědictví trochu omrzet, každý rok byly otevřené tytéž objekty. Hledali jsme proto takový formát, který by zachoval možnost návštěv ne úplně běžně zpřístupněných, historicky i architektonicky zajímavých míst a zároveň by celou akci oživil a zpřítomnil. Inspirovali jsme se v Kladně a Chebu, kde mají obdobné akce dlouhou tradici. Zároveň jsme chtěli zapojit co nejvíce žateckých organizací působící v kultuře a sportu, tak abychom podpořili trend rozvíjející se spolupráce mezi nimi,“ vysvětluje M. Merdová.

DVORKŮ BUDE SEDMNÁCT

Program bude probíhat na celkem sedmnácti žateckých dvorcích. Mapku těchto míst získají zájemci v den akce ve všech budovách muzea, v divadle a na zpřístupněných dvorcích. V elektronické podobě je k dispozici na stránkách muzea www.muzeumzatec.cz nebo Facebooku. Do řady z nich širší veřejnost nahlédne vůbec poprvé. Jedná se například o velký dvůr na Smetanově náměstí, kde se představí skupina aerobiku z Rakovníka, děti se budou moci povozit na ručně poháněném kolotoči nebo vytvářet obří bubliny. Dalším je například dvůr v ulici Karla IV. čp. 35, který ukrývá zajímavé stavebně historické prvky, stejně jako dvorana v domě na náměstí Svobody, sousedícím s budovou knihovny, nebo školní dvory ve Dvořákově ulici a v ulici Josefa Hory. „Dvorků bylo původně šestnáct. Až poté, co jsme akci zveřejnili v médiích, se přihlásil ještě jeden zájemce o zařazení svého dvorku. Jde o květinový dvorek pana Miroslava Kaloše a zároveň o perličku v programu a pěkný příklad toho, jak lze efektivně využít prostor menšího městského dvorku. Přesně tuhle reakci jsme chtěli vyvolat. Samozřejmě uvidíme, jak se akce vydaří a případně bychom za rok navázali druhým ročníkem,“ dodává Monika Merdová.

PŘÍPOJÍ SE PESTROFEST

K vrcholům programu „Dvorků“ by pak podle pořadatelů měla patřit módní přehlídka historického spodního prádla, promítání ceněného snímku S láskou Vincent, historický kvíz nebo workshop malování pískem. Již tradičně doplní žatecké Dny evropského dědictví také hudební festival Pestrofest, který před klubem Budík na Hošťálkově náměstí začne v 15 hodin. Na venkovním podiu postupně vystoupí lokální muzikanti a dále kapely Kadé Chim, Dixieland Band Zdice, Lakuna, TiNG. Hudební přehlídka končí ve 22 hodin.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video