Kdysi výstavní budova v centru Chomutova už šestý rok bez užitku chátrá

Soňa Šímová 2018-09-17 05:03:00

Město stále neví, co s bývalými lázněmi CHOMUTOV (soš, bra) — Na konci září před šesti lety se budova kdysi vyhlášených chomutovských městských lázní definitivně uzavřela. Od té doby chátrá, je terčem vandalů, útočištěm bezdomovců a hlavně trnem v oku nejednoho Chomutováka. Hovořilo se o jejich zbourání, pronájmu, město dokonce uspořádalo anketu, ve které mohli lidé přinášet své nápady na jejich využití. Stále se ale nic neděje. Zdánlivě. Dle vyjádření magistrátu se totiž stále hledá uplatnění.

„Odbor rozvoje a investic stále sbírá nápady na uplatnění městských lázní. Pro smysluplné využití je však zapotřebí řešit prostor komplexně. Proto se připravuje pro prostor vytyčený městskými lázněmi, městským parkem a bývalým fotbalovým stadionem územní studie,“ říká tiskový mluvčí magistrátu města Chomutov Tomáš Branda a dodává, že jde o významný prostor v centru, jehož řešení vyžaduje opravdu důkladnou přípravu.

„Do vytvoření územní studie pro tento prostor platí, že by se v něm nemělo nic stavět. Jediným regulativem, který limituje nápady na využití, je územní plán, který v místě lázní počítá s parkovou zelení nebo s přestavbou objektu za účelem plnění kulturních, vzdělávacích, sociálních, sportovních či wellness služeb,” upřesňuje vedoucí odboru rozvoje a investic Jana Tröglová.

Přestože nyní nebude nějakou dobu prostor řešen investičně, přesto žije. Fotbalový stadion byl využit při městských slavnostech, pořádají se na něm občas další akce. Naposledy Slet čarodějnic. Bylo tu uskutečněno sochařské sympozium. Lidé ho využívají je sportu či procházkám.

„Novinkou je, že o prostor lázní a okolí se zajímá jeden z ateliérů architektury ČVUT, který svým studentům nabídne řešení prostoru pro semestrální práce.

Nápady studentů jsou často zajímavé a neotřelé a nejsou zatíženy historií a původním využitím území,” dodává Tröglová.

Zároveň město stále hledá dotační zdroje. „Je nutné najít širokou shodu pro smysluplné dlouhodobě funkční a ekonomicky přijatelné řešení. Dokud není jasný účel, je poměrně těžké hledat příslušný dotační zdroj,“ vysvětluje Tomáš Branda. „Město uvažovalo nad využitím dotace pro regeneraci brownfieldů, nicméně ta je poměrně zásadně spojena s následným podnikatelským využitím území nebo stávajícího objektu a zde se dostáváme samozřejmě do kolize s územním plánem, který však správně toto území chrání a možnost podnikání ve stávajícím objektu omezuje na oblast kultury, vzdělávání, sportovní a wellnes služby.“ Budova lázní je tak zatím zakonzervována. Vloni se provedla oprava části střechy, aby do lázní nezatékalo a vyměňují se skla a oplechování, aby se zabránilo přístupu cizích osob.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video