Poslední srpnová neděle se skvělou hudbou

2018-09-15 03:53:00

Jimlín (inka) Poslední prázdninovou neděli proběhl na zámku Nový Hrad v Jimlíně další ročník hudebního festivalu v rámci VII. Kulturního léta na Lounsku. V bohatém a více než pěti sty návštěvníky sledovaném programu vystoupilo celkem sedm hudebních uskupení, která posluchačům nabídla kolekci hudby lidové, swingové, latinskoamerické a filmové.

Akci zahájil BrassBand Rakovník se svým skvělým pouličním jazz-dixielandem. Ve dvojprogramu pak provedl parádní promenádu přes zámecké nádvoří k pódiu The Rebel Pipers, pražský dudácký soubor, zabývající se skotskou lidovou a pochodovou hudbou, který v letošním roce mimo jiné vystoupil v Praze při megakoncertu holandského dirigenta a houslisty Andre Rieu. Na nádvoří zámku Nový Hrad zazněly dále swing i písně 60. let v programu "Mezi tanky a klíči" v podání Big bandu teplické konzervatoře pod taktovkou Lukáše Čajky, rodáka z Podbořan. Mladí zpěváci tohoto velkého orchestru - studenti teplické konzervatoře - se výborně zhostili myšlenky při letošní příležitosti 100. výročí republiky zazpívat nejstarší slavné hity Waldemara Matušky, Karla Gotta, Marty Kubišové, Evy Pilarové a dalších českých interpretů a připomněli tím mimořádnou českou tvorbu nezapomenutelných let šedesátých. Jejich závěrečnou společnou píseň si s nimi „střihl“ také Pavel Machát, moderátor festivalu a zpěvák Severočeského divadla Ústí nad Labem. Další orchestr - teplická Doubravanka kapelníka Petra Černého - nabídla směs swingu i klasické dechovky, a tak zněly také skladby od Karla Hašlera a Jaromíra Vejvody. Na festivalu byly zastoupeny i rytmy a harmonie latinsko-americké, o to se postaral instrumentální soubor Igor Barboi Trio. A temperament hudby z jižní Evropy, konkrétně portugalské, představili pražští Pop Pastiche se skvělou zpěvačkou Hankou Svatošovou. Vyvrcholením hudebního odpoledne pak byly známé filmové melodie, pop rock skladby a slavné čardáše v podání Cimbálové muziky Milana Broučka, dekorované sametovým hlasem Edity Adlerové, významné české mezzosopranistky. Program byl po celý den opravdu pestrý a poslední neděle v srpnu se opět na novohradském nádvoří nesla v duchu skvělé hudby a pohody, umocněné hezkým počasím. A po svém si ji užívaly i děti, které našly zábavu u her a malování v dětském koutku - v tvořivé dílničce Martina Vojtěcha a jeho kolegyně malířky Denisy. Za uskutečnění této mimořádně příjemné akce patří díky řadě osob a subjektů, zejména pak zájmovému sdružení HISTORIC,z.s., vedení zámku Nový Hrad v Jimlíně, Ústeckému kraji a také žateckému spolku Budík.

Foto: Josef Bláha 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video