Projekt Tři města tři osudy

2018-09-17 07:00:00

Louny, Chomutov (caj) Letošní sto let Československé republiky přiblíží projekt 1918 Chomutov – Most – Louny, Tři města tři osudy, který vznikl pod patronací Ústeckého kraje. Propojí tak tři oblastní muzea v Chomutově, Mostě a Lounech. Výstavy postupně vystřídají Chomutov, Louny a Most. V sobotu 22. září od 11 hodin bude slavnostně zahájena výstava Velká válka a naše legie v Oblastním muzeu v Chomutově. Zhlédnout ji návštěvníci budou moci do svatého Martina, tedy do 11. listopadu. O tři dny později, v úterý 25. září v 17 hodin, bude zahájena výstava Legionáři Lounska za samostatného Československa, která bude nainstalována v Oblastním muzeu v Lounech do 25. listopadu. A linii tři oblastních muzeí uzavře expozice Mostecko 1918, Vznik ČSR a provincie Deutschböhmen. Její vernisáž proběhne ve čtvrtek 18. října v 17 hodin a navštívit ji můžete až do konce března příštího roku.

Rok 1918 v Ústeckém kraji byl specifický svým průběhem, který ovlivnilo v té době zde žijící početné německé obyvatelstvo. Projekt tak představuje říjnové události roku 1918 ve spletitých kontrastech, ať již se jednalo o české Louny, německý Chomutov či národnostně smíšený Most. Prezentované výstavy reflektují fenomén provincie Deutschböhmen, pokusu českoněmecké politické reprezentace zůstat součástí poválečného Rakouska, i následnou reakci mladého Československa. Hlavním prvkem propojujícím společné úsilí všech třech muzeí je ale činnost a osud československých legionářů, rodáků z Chomutovska, Mostecka a Lounska.

Na společném projektu spolupracoval i Vojenský historický ústav v Praze a Masarykův archiv a Archiv akademie věd České republiky v Praze.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video