Sociální centrum pro rodinu v Žatci je tu pro všechny, kteří se ocitli ve složité situaci a hledají stabilitu

2018-09-19 10:39:00

Občas se v životě dostaneme do situace, ve které nevíme, jak dál. Je však potřeba vědět, že na problémy nikdy nejsme sami. Sociální centrum pro rodinu v Žatci nabízí služby, které jsou určené nejen rodinám, ale i jednotlivcům. Odborní pracovníci se zde zaměřují na poradenské a vzdělávací služby v oblasti mezilidských vztahů a pěstounské péče. Poradí také v dluhové oblasti či rozvoji dítěte. Jakými dalšími činnostmi se Sociální centrum pro rodinu v Žatci zabývá, kdo jim jako neziskové organizaci finančně vypomáhá a mohou jejich služby využívat lidé zdarma? Na to jsme se zeptali vedoucí sociální pracovnice Ivany Benešové.

  • Přibližte mi Sociální centrum pro rodinu? Co lidem nabízí? 

Je to centrum, které nabízí poradenství, vzdělávání, mimoškolní výchovu a sociální práci s rodinou. Nebo také individuální programy s dětmi nebo celými rodinami, během kterých se pracuje s osobními hodnotami. Konkrétně jde o podporu v konfliktních situacích – problematické chování ve škole, setkání s šikanou, podceňování se, problém se naučit nebo připravit se do školy.

V rámci poradenství nabízíme dluhové poradenství, kterým zajišťujeme klientům dluhovou analýzu a rady ohledně insolvence.

Poradenstvím, které vyplývá z pověření sociálně-právní ochrany dětí, pomáháme rodičům při výchově a péči o dítě.

Obracejí se na nás i lidé, kteří řeší vztahové záležitosti, jako například rozchody, rozvody. V těchto případech v první řadě přihlížíme na děti – u koho budou v péči, stanovení výživného, zázemí, jak se bude dítě stýkat s druhým rodičem, jak vhodně komunikovat s dítětem a před dětmi… Bohužel jsou někdy situace, že si rodiče jdou za svými vizemi, přes které nejede vlak a na dítě se v danou chvíli zapomíná. Všeobecně jde o těžké období pro všechny zúčastněné a poradenství se v tuto chvíli netýká jen faktického řešení, komu bude dítě svěřovat, kolik bude rodič platit, ale orientuje se na psychickou podporu dítěte i rodiče.

  • S čím za vámi lidé nejčastěji docházejí?

Nejvíce jde právě o péči o dítě - výchova a výživa dítěte, kontakt s dítětem. A potom peníze – dluhy před uzavřením manželství, dluhy nesené do manželství, dluhy vzniklé v manželství a společném soužití, to je druhé největší téma tady v poradně.

  • Je poradenství zdarma?

Ano, pro seniory, nezletilé a nezaopatřené děti je poradenství zdarma. Včetně pomoci se sepisováním písemností, dohod, či návrhů k soudu.

  • A co pěstounské rodiny?

Sociální centrum pro rodinu je doprovázející organizací pěstounských rodin, tzv. „doprovodka“. Což znamená, že s námi může každý pěstoun uzavřít dohodu (smlouvu) o doprovázení, během kterého pěstounům zajišťujeme podporu a pomoc při výkonu pěstounské péče podle jejich potřeb a potřeb dětí.

Všeobecně nabízíme pěstounům vzdělávání, vzdělávací pobyty… které jsme schopni zajistit i na klíč pro jiné doprovázející organizace.

  • Jste schopni lidem pomoci přímo v centru?

Ano, jsme tu pro lidi, abychom jim pomohli buď přímo, nebo jim pomůžeme získat informace k tomu, aby problém mohli vyřešit sami. Pokud nemůžeme pomoci my, zprostředkujeme kontakt na sociální službu nebo organizaci tady v regionu, která jim pomůže.

Služby poskytují odborní poradci – právník, speciální pedagog, sociální pracovník, asistent sociální práce, či pedagog volného času, v oblasti občanského zákoníku, rodinného práva a zákoníku práce a v oblasti týkající se vývoje dítěte.

  • Mohou za vámi docházet se svými problémy také nemanželské páry?

Určitě. Rodinu je v dnešní době těžké specifikovat. I když lidé žijí sami, tak jsou vždy součástí nějaké rodiny. Naši pomoc využívají i samoživitelé. Na ně se zaměřuje právě poradenství v rámci sociálně právní ochrany dětí, jelikož řešení určitých situací je pro ně náročnější.

  • Stíháte vůbec všechny novely zákonů sledovat?

Samozřejmě, musíme. Paní právnička sleduje dluhovou problematiku a vše, co se týká dané oblasti. Speciální pedagog sleduje oblast vývoje dítěte a možnosti využití nových metod při práci s dítětem. A já zase sleduji novinky týkající se sociálně-právní ochrany dětí a všeho okolo, co se týká chodu sociálního centra. Základní informace si vzájemně předáváme.

  • Pořádáte také odborné přednášky a besedy. Čeho se týkají?

Besedy a vzdělávání se týkají vztahů, pěstounství, rodičovství, psychohygieny, či konkrétních životních témat.

Nejbližší akcí je setkání s psycholožkou z Revenia Zuzkou Nemčíkovou v pondělí 24. září, pod názvem ,, Jak zvládat stres“, během které se rodičům předají návody na to, jak se sebou pracovat v např. v časově náročném období. Snažíme se lidem vše přibližovat spíše z praxe.

Dále 19.října proběhne již třetí v pořadí třídenní finanční minikurz, během kterého si mohou lidé s dluhy vyřešit svou situaci zcela zdarma. Poradíme jim, na co si dávat pozor, jak hospodařit s penězi a co je zapotřebí, aby se mohlo dát vše do pořádku.

Do konce roku budou ještě probíhat setkání s právníkem nad tématy dědictví, převod majetku, apod. a se sociálním pracovníkem.

Pravidelně docházíme i do domova s pečovatelskou službou, kde nabízíme ,,Čaj s právníkem“.

  • Nabízíte i zájmové kroužky?

Ano, zájmové kroužky jsme zavedli přímo na popud rodičů, kteří nechtěli děti dávat do klasických kroužků, jelikož jsou neposedné a potřebují individuální přístup. Máme všestranný kroužek, který jsme pojmenovali ,,Šup sem, šup tam“. Je pro děti do dvanácti let. Vede ho volnočasová pedagožka. Probíhá v prostorách centra nebo v terénu. Letos jsme otevřeli nový kroužek ,,Povídálek“. Plní komunikační, sociální a také logopedickou funkci. Děti komunikují a setkávají se s jinou autoritou, nežli s rodičem. Kroužek je pro děti od dvou do sedmi let a vede ho paní logopedka.

Také děti doučujeme. Jde o klasické doučování učiva základní školy pod dohledem sociálního pracovníka, s možností konzultace a nácviku se speciálním pedagogem, který umí dětem a rodičům předat „návody“ – jak na učení, domlouvání, zapisování.

Rovněž pravidelně připravujeme aktivitu pro lidi z domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Jde o muzikoterapeutické setkávání s bubnováním, zpíváním, rytmizováním, vzpomínáním.

  • Kde se o vašich akcích mohou lidé dozvědět?

Nejvíce se zřejmě dozví na facebookových stránkách Sociální centrum pro rodinu. Čím se zabýváme, co je naším posláním, o tom se mohou dočíst na oficiálních stránkách www.scprorodinu.cz. Jinak se mohou kdykoliv zastavit u nás v poradně. Sídlíme na Hošťálkově náměstí v Žatci a jsme tu každý den, kromě víkendu.

  • Kdo vám s fungováním centra pomáhá? Kde berete finance?

Celkově je naše činnost závislá na veřejných prostředcích, které se získávají prostřednictvím dotací. Proces získávání peněz je věčná práce s nejistotou. Některé finance získáváme prodejem vlastních služeb, ovšem stěžejním donátorem je pro nás letos Město Žatec a Komunitní plánování města Žatce. Nebýt jich, tak bychom tento rok možná ani nefungovali. Pak Ústecký kraj, ale také například lidé, kteří nám poskytují zázemí nebo spolupráci při akcí, jako například pan Černý ve Dvoře sv. Jakuba, nebo Sedmikráska. Všem patří obrovský dík.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video