Příběh města: Pachuť moci převálcovala volební sliby

Redakce 2018-09-22 04:24:00

CHOMUTOV (PI) — Všelijakých hnutí Pro, PRO či PRO! jsou plné kandidátky. My jsme se zeptali Ing. Pavla Umlaufa, MBA, z kandidátky PRO Zdraví a Sport, která má volební číslo 3.

Proč jste se rozhodl vynaložit energii do založení nového hnutí v Chomutově, sestavit vlastní kandidátku pro komunální volby a poslat svého kandidáta i do senátních voleb?

V obecné rovině je to především reakce na stav zdejší politické scény, která v aktuálním volebním období sice přispěla ke zlepšení dlouhodobé katastrofické situace ve vedení Chomutova, ale nevyužila svůj potenciál k zásadnějšímu posunu ve spokojeností občanů s úrovní kvality života v Chomutově. Většina občanů města před čtyřmi lety očekávala výraznější změnu, která měla nastat po dlouholeté, předem vždy domluvené, a slušně řečeno neproduktivní koalici ODS a ČSSD. Síla zmíněného očekávání občanů se potvrdila, nejen v opakovaných komunálních volbách, ale také ve ztrátě důvěry nového vedení města, která umožnila převrat a nasměrovala opět město do starých kolejí.

V osobní rovině považuji za nejzávažnější příklad toho, co na rozdíl od občanů města, místní politiky míjí, je zhoršující se kvalita a dostupnost péče v chomutovské nemocnici. Osobně jsem se přesvědčil o stavu jednotlivých oddělení, když jsem nemocnici navštěvoval po dobu tří měsíců tohoto roku. Stav budov a vybavení nemocnice nemohu nazvat jinak než žalostným. Kladl jsem si otázku, jak mohu pomoci. Ano, město může naší nemocnici přispívat každoročními dary na vybavení či poskytnout účelovou investici, ale nemůže změnit její vedení a provoz, protože předchozí politická garnitura města Chomutova nevyužila svých pozic na úrovni kraje ve prospěch svých občanů. Ve stejné době jsem oslovil domovy pro seniory s žádostí na jejich možnost zajistit pečovatelské služby. Zjistil jsem, že v den podání žádosti byla naděje na přijetí klienta v horizontu několika měsíců či roků. Důvodem je chronický nedostatek míst v domovech pro seniory.

S jakými cíli vstupuje vaše hnutí PRO Zdraví a sport do komunálních voleb?

Město má zásadní problém s absencí dlouhodobé vize, která by byla závazná, srozumitelná, všeobecně přijatelná, jak občany, tak i zastupiteli, o tom, kam bude směrovat další rozvoj města v oblasti bydlení, školství, zdravotnictví, dopravy, kultury, ochrany životního prostředí a sportu v horizontu 10 či 20 let.

Naším cílem je v rámci případně získaného mandátu připravit a v rámci veřejné diskuse definovat, a pokud možno závazně schválit, apolitickou vizi dalšího reálného rozvoje Chomutova.

Z této vize se pak budou postupně odvíjet konkrétnější koncepce pro bydlení, školství, zdravotnictví, dopravu, kulturu, ochranu životního prostředí a sportu.

Jednotlivé koncepce chceme následně řešit v rámci finančních možností města a priorit schválených zastupiteli a kontrolovaných referendy.

Souběžně chceme urychleně a efektivně řešit aktuální problémy, ve kterých má pro nás nejvyšší prioritu nedůstojný stav nemocnice v Chomutově, která je dlouhodobě podfinancována Krajskou zdravotní. Druhou oblastí je zkvalitnění bydlení v Chomutově, a to především na sídlištích, včetně vytvářených vyloučených lokalit. Dále můžeme nedostatky najít v práci technických služeb, městské policie a dalších příspěvkových organizací zřízených a tudíž i řízených městem.

Máte i jiné volební cíle, než zdraví a sport?

Naší členskou a ideovou základnu tvoří občané všech generací, které charakterizuje spojení jejich profesního a občanského života se sportem. Sport se pak stává východiskem pro zdravý životní styl, který se kladně projeví v našem zdraví. Vzhledem k širokému spektru našich členů a sympatizantů máme i široké spektrum našich cílů. Chceme například podpořit bytovou výstavbu startovacích bytů za cenově zvýhodněné nájemné po dobu 4 let, určených mladým ekonomicky aktivním občanům ve věku do 30 let. Pro aktivní pohyb celé veřejnosti bychom rádi podpořili výstavbu multifunkčních sportovišť, především v oblasti sídlišť, která by mohla být kombinována s podzemními parkovišti a pro seniory chceme zvýšení kapacit zařízení zabezpečujících jejich důstojné stáří.

Chomutovské sdružení jste založili letos na jaře a měli jste velmi málo času na přípravu všech potřebných náležitostí. Mnohé překvapí, že máte kompletní kandidátku s 35 jmény…

Jsme přesvědčeni, že to jsou špatné poměry ve městě, které vyústily v přirozené sdružení směsice odborníků z pestré palety profesí. Ti starší mají bohaté zkušenosti z řízení, managementu, justice nebo školství; a ti mladší jsou pak plní energie. Většinu tvoří bývalí aktivní sportovci a dnes trenéři. Ti všichni z minulosti vědí, že k dosažení cílů je zapotřebí nejdříve zvolit správnou cestu, a pak vynaložit maximální úsilí. Teď jsou rozhodnuti totéž udělat pro rozvoj města a spokojenost jeho obyvatel. Na kandidátce nám nechybí osobnosti známé z veřejného života. Mohu jmenovat třeba MUDr. Jiřího Kroha, dlouholetého primáře dětského oddělení chomutovské nemocnice, Ing. Václava Pondělíčka, bývalého generálního ředitele Povodí Ohře, PharmDr. Josefa Umlaufa, lékárníka, nebo MUDr. Hanu Nestávalovou, lékařku zabývající se radiodiagnostikou.

Ještě bych zmínil, že v první desítce kandidátů je i jeden současný radní města Chomutova. Ostatní kandidáti pracují jako vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří v politice zatím nepůsobili.

Co byste zdůraznil na závěr?

Za zcela zásadní považuji to, že nejsme žádné shora řízené politické uskupení, které plní zadání svých pražských nebo krajských šéfů. Nejsme politici ani něčí nástroj „jak se dostat k moci“. Jsme sdružení, jež vzniklo a stále se formuje zcela spontánně „zdola”, ze slušných občanů města Chomutova. Nemáme problém spolupracovat s podobně naladěnými politickými či apolitickými subjekty. Za další, možná ještě zásadnější, považuji to, že neslibujeme „všechno všem” za to, že nás budou volit, například okamžitou opravu chodníku v každé ulici, protože každý soudný člověk pochopí, že to není reálné. Pokud bych měl uvést, která témata jsou pro nás prioritou, tak je to stav a budoucnost chomutovské nemocnice a zlepšení kvality bydlení na chomutovských sídlištích.

Připravovaná setkání s občany

Před dolním vchodem do obchodního centra Chomutovka ve dnech 22. 9. 2018 v čase od 9 do 14 hodin, 25. 9. 2018 v čase od 9 do 18 hodin, 27. 9. 2018 v čase od 9 do 18 hodin, 28. 9. 2018 v čase od 9 do 18 hodin, 3. 10. 2018 v čase od 9 do 18 hodin, 4. 10. 2018 v čase od 9 do 18 hodin.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video