Nová výstavka v knihovně představuje lidi, kteří se nebáli postavit minulému režimu

2018-09-30 06:23:00

Louny (žel) Příběhům obyčejných lidí, které výrazným způsobem postihlo bezpráví komunistického režimu, se věnuje výstava s názvem Z místa, kde žijeme 2017. Portréty dvanácti statečných pamětníků, kteří se nebáli režimu aktivně postavit, a pak byli vězněni, vyhazováni z práce nebo jinak perzekuováni, jsou od závěru září umístěny v galerii Městské knihovny Louny.

Po příbězích lidí ze svého okolí pátraly skupiny žáků a studentů ze základních a středních škol v celé ČR. Mladí lidé vyhledávali pamětníky, kteří například podepsali Chartu 77, byli zapojeni v undergroundu, byli vězněni za údajnou protistátní činnost nebo dokonce za velezradu, jak zdůvodňoval tehdejší právní jazyk. Dvanáct osobností, se kterými se týmy mladých lidí skutečně setkaly a zpracovaly jejich příběhy, mohou návštěvníci nyní vidět v prvním patře lounské knihovny. Slovíčko vidět není použito chybně, protože výstavu doplňují zdařilé portréty obličejů všech uvedených lidí, které namaloval Jindřich Janíček. U každého portrétu je uveden i citát některého z výroků dotyčného člověka, který vystihuje jeho roli a vzpomínky na tehdejší dobu. „Z vězení jsem si odnesl astma, žaludeční vředy, a ten hřejivý pocit, že jsem byl na fakultě socialistické práce na Borech,“ uvedl například Albert Antonín Černý, jeden perzekuovaných mužů.

Výstava vznikla v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, který zajišťuje organizace Člověk v tísni. Výstava Z místa, kde žijeme, má za sebou už osm ročníků. V Lounech v knihovně bude k vidění až do konce října.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video