Tradiční výstavu hub přesune žatecký spolek na říjen

Iveta Drlíková 2018-09-29 06:28:00

Žatec (id) Hub roste v našich lesích zatím jen poskrovnu, a tak i jejich výstava v Žatci musela být ze zářijového termínu přeložena až na začátek října. Pravidelnou podzimní výstavu oblíbených plodů lesa pořádá každoročně Houbařský spolek Žatec. V posledních letech se odehrává v prostorách hotelu Černý orel na autobusovém nádraží. Letos tedy proběhne ve dnech 5. - 6. října. Po oba dny ji můžete navštívit od 8 do 18 hodin. Pokud si nejste jistí, jaký druh houby jste domů z lesa donesli, přineste ji na výstavu. Její součástí bude totiž i mykologická poradna, kde vám odborníci z řad členů pořádající spolku váš úlovek určí, nebo zájemcům poradí různé způsoby zpracování hub. „Na vině je počasí. Po dlouhotrvajících vedrech i absenci větších dešťových srážek jsou lesy suché, takže houby rostou opravdu jen na velmi specifických místech. Proto jsme výstavu posunuli až na říjen. Doufáme, že se situace do té doby zlepší. Mohou tomu pomoct i ranní rosné srážky,“ vysvětluje Pavel Dombaj, dlouholetý předseda žateckého spolku.

Fungují od roku 1979

Houbařský spolek Žatec byl založen v květnu 1979 jako Mykologický kroužek při někdejším Kulturním a společenském středisku (KaSS) Žatec. Od svého vzniku, až do dnešních dnů, se snaží rozšiřovat a prohlubovat znalosti svých členů z praktické mykologie a přispívat tak k prevenci před otravami houbami. Vést své členy i nejširší veřejnost ke kladnému vztahu k přírodě a k ochraně životního prostředí. A také rozšiřovat a prohlubovat znalosti kuchyňského zpracování hub podle zásad správné výživy.

V 80. letech se spolek zdárně rozvíjel, brzy tak měl více než sto členů a pořádal výstavy

hub, odborné přednášky a společné poznávací vycházky do přírody. Samozřejmě se také přihlásil k cílům Československé mykologické společnosti a navázal plodnou spolupráci s mykologickými kroužky z Kryr a Mostu. Po Sametové revoluci a ukončení podpory ze strany KaSSu se kroužek v listopadu 1992 zaregistroval na ministerstvu vnitra jako samostatný subjekt a pod novým názvem „Houbařský spolek Žatec“.

Sdružují kolem 60 členů

V současné době spolek sdružuje kolem šedesáti houbařů a pokračuje v plnění odkazu zakladatelů. Přihlásil se i k několika pro-gramům České mykologické společnosti, z nichž nejvýznamnějším je mapování růstu hub v lokalitách Žatec, Vroutek a Blatno. Za dobu existence spolku bylo uspořádáno 32 podzimních a 2 jarní výstavy hub. „Na svých členských schůzích pravidelně pořádáme přednášky, které se například týkají aktuálních mykologických témat, a také se věnujeme určování aktuálně rostoucích druhů hub a degustaci nakládaných hub. Společně během roku rovněž vyrážíme na vycházky, a to v květnu na „Odemykání lesa“ a v listopadu na „Zamykání lesa“, přibližuje inženýr Dombaj jejich spolkovou činnost a ještě dodává: „Naším členem se může stát každý, kdo se zajímá o houby a houbaření, souhlasí se stanovami spolku a je starší 18 let. Kontakty najde na našich webových stránkách, stačí si zadat do vyhledavače název našeho spolku, nebo nás může oslovit na říjnové výstavě.“ 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video