ZUŠ slavila čtvrtstoletí své existence jako samostatná škola

Alla Želinská 2018-09-30 13:34:00

Postoloprty (až) ZUŠ Postoloprty slavila v sobotu 25 let od založení – ZUŠka uspořádala u této příležitosti Den otevřených dveří a tvořivou dílnu výtvarného oboru. Děti i dospělí si mohli projít celou školu odzdola nahoru i její nádvoří, kde si vyzkoušeli různé hry, tvoření, kvizy, shlédli i improvizační pohádku. Tu si s malými spoluherci z řad návštěvníků i žáků literárně dramatického oboru zahrál Martin Holeček z Divadelního souboru Klouzák, který ZUŠka zřizuje již od roku 1999. Literárně dramatický obor se také představil pohádkou. Další "Klouzáci" - např. František Stolarik, Ivana Ešlerová nabídli dětem zajímavé hry na manuální zručnost i psychickou výdrž. Během sobotního dopoledne i odpoledne se tančilo, muzicírovalo, bubnovalo, občerstvovalo i odměňovalo, své výrobky nabízela Stonožková dílna pod vedením Dagmar Bartošové.

Základní umělecká škola v Postoloprtech má v současné době tři pobočky – v Zeměchách, Bitozevsi a v Tuchořicích. Školu navštěvuje ve čtyřech oborech – hudebním, výtvarném a literárně dramatickém – 270 žáků, a to nejen z města a spádových obcí, ale i z Žatce a dalšího širokého okolí.

„Nechtěli jsme naše výročí připomínat velkou akcí, mnoho koncertů, vystoupení, vernisáží pořádáme i bez výročí. Chtěli jsme jen uspořádat něco pro děti, rodiče a další příznivce školy na začátku školního roku. A myslím, že se povedlo. Na sobotním programu se podíleli Klouzáci a většina vyučujících všech vyučovaných oborů“, uvedla ředitelka školy Hana Plachá. Prezenční listina návštěvníků dne otevřených dveří její slova jen potvrzuje – v připravených akcích si zasoutěžilo přes 80 dětí, výtvarné dílny se zúčastnilo 30 dětí a celkem návštěvníků i s rodiči bylo přes 140.

ZUŠ Postoloprty se prezentuje na mnoha výstavách, vzpomeňme si např. "Svaté v Čechách", "Varhany očima dětí", loňskou výstavu na zámku Stekník, výstavu na radnici, na Peruci nebo výstavu prací jejích absolventů – výtvarníků. Medaile a čestná uznání žáci školy získali i na prestižní Mezinárodní výstavě dětských prací v Lidicích. Tanečníci ZUŠ vystupují na Postoloprtském střevíci, škola se letos již podruhé zapojila do celostátní akce ZUŠ Open, na kterou pozvala i děti z okolních MŠ a ZŠ. Žáci ZUŠ Postoloprty zpívají na již tradičním společném festivalu pěveckých sborů „Dokud se zpívá“, pěvecké sbory Blecha a Blecha Star vystupují na koncertu Euroregionu Krušnohoří a včetně malých Cvrčků se představily na přehlídce Hrajeme s Orffem.

Od tohoto školního roku ZUŠ Postoloprty nabízí výuku hry na různé hudební nástroje, opět pracuje keramická dílna pro dospělé, škola se také zapojila do Tvoření pro radost pro děti ze znevýhodněných rodin a Dagmar Bartošová tvoří se seniory v projektu Tradiční řemesla a ruční práce, podpořeném v rámci realizace komunitního plánu města Postoloprt. 

Více snímků najdete ve FOTOGALERII.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video