Den architektury se vrací do Žatce. Zajímavé stavby přiblíží členky spolku A dál?

Iveta Drlíková 2018-09-27 13:44:00

Díky iniciativě historičky umění Moniky Merdové a architektky Evy Pettrichové ze žateckého spolku A dál? se k nám po tříleté pauze vrací celostátní akce Den architektury, která v desítkách českých měst probíhá vždy na přelomu září a října. V Žatci to bude konkrétně v sobotu 29. září od 14 hodin. Obě organizátorky si pro její účastníky při-pravily pěší trasu lemovanou zajímavými stavbami, které vznikly mezi léty 1918 – 2018. I proto zhruba dvouhodinový okruh s výkladem začíná v městské části Podměstí u Kulturního domu Moskva. Akci přiléhavě nazvaly Pěškobusem skrz 20. století v Žatci. „Objektů plánujeme projít zhruba patnáct. Nebudou to jen stavby, potkáme i nějaké to umění ve veřejném prostoru. Projdeme se hlavně Podměstím a částí Pražského předměstí. Snažily jsme se vybrat zastávky tak, abychom měly v procházce zástupce z každého desetiletí let 1918 - 2018. V plánu jsou i prohlídky běžně nepřístupných interiérů některých staveb,“ přibližuje akci Monika Merdová. Informace o těchto objektech čerpaly, kde sedalo. Z literatury, diplomových prací a také z různých archívů, a spolupracovaly i s Národním památkovým ústavem. „V literatuře je bohužel spoustu chyb, kolikrát zde například není uvedeno jméno architekta, ale pouze stavitele, navíc mnoho faktů zatím čeká na objevení,“ přibližuje M. Merdová, jak se připravovaly.

Kromě zpestření kulturní nabídky, je podle obou protagonistek cílem této akce i zlepšení vztahu žateckých obyvatel k veřejnému prostoru i jejich povědomí o moderní architektuře vůbec. „Uvidíme, jak se to povede, ale jsme optimistické a chtěly bychom Den architektury v Žatci zavést jako každoroční tradici,“ uzavírá M. Merdová .

Ve městě proběhly zatím jen dva ročníky „Dnů architektury“, a to v letech 2012 a 2014. V obou případech šlo o chmelařské stavby, které zájemcům přibližovali J. Vaníček a J. Bažant.  

Spolek A dál?, který vznikl teprve nedávno, si dává za cíl zlepšit informovanost a zapojení obyvatel do dění ve městě. Jeho členové chtějí rovněž podporovat komunikaci mezi místními spolky a vybudovat malou, ale silnou partu lidí, která se bude aktivně podílet na proměnách Žatce. Jedním ze zásadních projektů spolku je prosazení revitalizace zanedbané městské části v okolí Kulturního domu Moskva a nákupního centra Zlatý chmel, na kterou již několikrát upozornili v rámci svých projektových dnů jak veřejnost, tak představitele Žatce. Více o spolku najdete na www.adalprojekt.cz, nebo na nově zřízené nástěnce v podloubí ulice Obránců míru.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video