Basket Akademy slaví páté narozeniny. Vážíme si všech dětí, které přijdou a chtějí se bavit sportem, říká Matin Jakeš

Lucie Steklá 2018-10-01 12:09:06

Basket Akademy letos slaví pátý rok od založení. A mají co slavit. Počet mladých basketbalistů v klubu každoročně stoupá, muži za sebou mají velmi úspěšnou sezonu. Letní volno je minulostí, ale ani během něj basketbalisté nezaháleli. Jak se týmy připravovaly na novu sezonu, a jaké v ní mají cíle, jsme se zeptali Martina Jakeše, aktivního hráče a současně předsedy akademie. „Chceme, aby se kluci a holky u nás na-učili soutěživosti, umění přijmout vítězství i porážky a hlavně respektovat jeden druhého!” zve do týmu nové hráče basketbalová akademie v Lounech.

Rozhovor vznikl těsně před startem sezony a prvním utkáním Českého poháru.

V pátek 21. září vstupují muži BA do nové sezony historicky první účastí v Českém poháru mužů proti 2. ligovému týmu BC Slaný. Jaké jsou v týmu pocity?

Na toto utkání se všichni už strašně moc těšíme, doufáme, že nás přijde podpořit co nejvíce fanoušků, jako tomu bylo v minulé sezoně, vyhrajeme a postoupíme do dalšího kola Českého poháru. Do pátečního utkání nastupujeme téměř v kompletní sestavě, a i když hraje BC Slaný 2. ligu, věříme, že máme dost zkušené hráče a postoupíme dál.

Pokud postoupíte do druhého kola, narazíte na nej… týmy českých soutěží? Bude to pro vás pocta či zkušenost, nebo obojí?

To je pro nás určitě velká motivace, a proto chceme, abychom došli v poháru co nejdál a přivítali tak v Lounech soupeře z 1. ligy. K tomu ale musíme porazit postupně v prvních čtyřech kolech ČP již zmiňované Slaný a poté BK Mariánské Lázně, BC Benešov a USK Ústí n/L. Když všechny tyto druholigové soupeře porazíme, splníme si náš cíl a přivítáme 14. listopadu v Lounech prvoligového soupeře BK Synthesia Pardubice. V našem týmu máme několik hráčů, kteří mají zkušenosti z nejvyšších soutěží, a zároveň letos poprvé zapojujeme do týmu mužů první odchovance naší basketbalové akademie ročníku 2003, takže uvidíme, jak daleko tento nově se tvořící tým v ČP dojde. Pro celý náš tým je tak letošní účast v Českém poháru velkou poctou, zkušeností a zároveň velkou výzvou.

Klasickou soutěží mužů bude Severočeská liga, kterou jste loni vyhráli. Jak probíhala příprava hráčů?

Příprava na novou sezonu probíhala, jako každý rok, v Lounech dvakrát v týdnu celé léto. Tým z mistrovské sezony zůstal téměř celý pohromadě a k týmu se připojily čtyři „mladé mušky“ z týmu kadetů Ondra a Štěpán Kocourkovi, Dominik Kocek a Dominik Kučera, od kterých si slibujeme, že do naší hry přinesou mládí a dravost a budou jednou hlavním stavebním kamenem pro tým, který do Loun vybojuje minimálně druhou ligu mužů.

Váš tým měl stálý kádr. Rozšířil se letos o nějaké hráče, nebo někdo odešel?

Z loňského kádru odešla pouze dvojice karlovarských posil Pavel Báťa a Sim Turay. Prvně jmenovaný ukončil svou basketbalovou kariéru a Sim přestoupil do Německa, kde bude hrát nižší soutěž.

Vraťme se ještě k sezoně, která byla úspěšná. Oslavy byly určitě velké?

Poprvé v historii jsme vyhráli Severočeskou ligu a oslava po posledním zápase s rodinami, kamarády a fanoušky byla skvělá a myslím, že jsme si ji všichni moc užili. Několik dní po našem vítězství jsme již začali koukat dopředu a připravovat novou sezonu. V té máme před sebou další výzvy a milníky, jichž chceme dosáhnout, protože všichni moc dobře víme, že loňská vítězná jízda byla skvělá, ale z toho co bylo, se v dalších letech žít nedá.

Basket Academy Louny letos slaví páté narozeniny. Jak bylo toto období pro klub náročné?

Za pět let jsme udělali velký kus práce, což dokazuje, že máme v nadregionálních nebo celostátních ligách kromě mužského týmů dalších osm mládežnických (pět chlapeckých a tři dívčí), děláme basketbalovou přípravku, na kroužky na základních školách v Lounech a okolí chodí více jak osmdesát dětí a od října připravujeme další novinku, kterou bude sportování v mateřských školkách. Velkou radost také máme z naší úzké spolupráce s německým klubem Freiberg Meiners, která již trvá druhým rokem, a děti si tyto akce moc užívají. Celkem tedy bude v letošní sezoně naše basketbalová akademie vytvářet sportovní volnočasový program pro více jak tři stovky dětí a mladistvých v Lounech a okolí, z čehož máme všichni z klubu obrovskou radost a zároveň to bereme jako velký závazek a odpovědnost.

Je za vámi vidět kus práce. Čeho si za tu dobu vážíte nejvíce?

Nejvíce si vážíme toho, že jsme za dobu naší existence přivedli tolik dětí k tak krásnému sportu, jakým basketbal je. Vážíme si všech dětí, které přijdou do našeho klubu a chtějí se bavit sportem a zároveň jsou ochotné na sobě pracovat a snažit se naučit respektovat základní pravidla kolektivního sportu. Nej-víc si ale já osobně vážím všech trenérů, rodičů a dalších pomocníků, bez kterých by-chom s Jakubem Hnátkem nikdy nemohli vybudovat to, co se nám vybudovat povedlo … a to jsme stále ještě na začátku naší cesty.

Postupem času začalo o basketbal projevovat zájem stále více dětí. Do soutěží nastupujete s osmi mládežnickými týmy.

Jak jsem řekl již dříve, mládežnických družstev, přípravek a kroužků máme stále více, ale s tím je také logicky spojeno, že potřebujeme více tréninků a prostoru v tělocvičnách, což je bohužel v Lounech velký problém. V letošní sezoně má naše akademie dvacet osm tréninkových jednotek, do kterých nejsou započítány kroužky ani sportování v mateřských školkách a jelikož nemáme dostatek prostor pro tréninkové jednotky, museli jsme většinu tréninků zkrátit na půl hodiny a to je obrovská škoda. Přivedeme děti od počítačů a sociálních sítí ke spor-tu, ale nemůžeme trénovat, jak bychom potřebovali, protože v Lounech není dostatek sportovišť pro míčové sporty.

Tygří smečku trénují hráči z áčka, nebo i jiní sportovci?

V Basket Academy Louny máme v současnosti deset trenérů, kteří se starají o naše mladé sportovní naděje. Sedm z nich jsou aktivní hráči, hrající za náš tým mužů. Další tři jsou Louňáci, kteří se aktivní basketbalové kariéře věnovali v minulosti. Do budoucna určitě ještě plánujeme posílit náš trenérský tým o bývalé lounské ligové basketbalistky, které mají zájem se opět zapojit do basketbalového předávání zkušeností mladým hráčům a hráčkám.

Během léta určitě nezaháleli žádní hráči?

Určitě ne. Uspořádali jsme dvoutýdenní soustředění, kterého se zúčastnilo pětadevadesát dětí. Na 3x3 Camp začátkem léta dorazilo 93 dětí z celé republiky a také deset Němců, jeden Rus, jeden Ukrajinec. Další prázdninovou akcí byl příměstský tábor, kterým prošlo zhruba padesát dětí. Všichni si to samozřejmě užívali, a to že na těchto akcích jsou společně kluci, holky, mladí, staří, tak je jedině dobře. :)

Probíhá stále nábor dětí do týmů, nebo máte zatím stop stav?

Nábor do našich družstev Tygří smečky probíhá neustále, ale teď na začátku roku máme největší přírůstek mladých tygříků do přípravek a kroužků na ZŠ. Veškeré informace o náborech, časech tréninků, kroužcích a připravovaných akcích zájemci o basketbal najdou na našich internetových stránkách www.balouny.cz.

Basket Academy Louny je basketbalový klub, který byl založen v roce 2013 a navazuje na téměř dvacetiletou tradici basketbalového oddílu Sokola Louny, který působil v Lounech od září roku 1994 díky Ladislavu Polanovi a Miroslavu Peterkovi.

 Děkuji za rozhovor. Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video