Pět otázek na starostku města Žatec Zdeňku Hamousovou

Hedvika Fajkusová 2018-10-03 09:25:00

....

Chtěla byste být znovu zvolena starostkou města?

Za ty roky, kdy zde mohu zastávat pozici ve vedení města, bych si to nejvíce považovala. Sama jsem zvědavá, jestli budu mít pro sebe od lidí dostatečný mandát, abych si mohla říci: ,,Ano, ještě chci čtyři roky vést město k určitým cílům, které jsou již dlouhodobě nastavené a je potřeba je dokončit.“

Byla bych ráda, kdybych takovou důvěru získala.

Jedním z cílů je například UNESCO…

Určitě, protože v tomto tématu mám s některými kolegy i já osobně odpracovaný velký podíl. Značku jedinečnosti není snadné získat. Když přijedou mezinárodní hodnotitelé, kteří vidí celý svět a hodnotí nás zcela nezaujatě, tak zde potenciál vidí a pro nás je významné, že naši jedinečnost uznávají. Mimo jiné by byli rádi, kdybychom zápis doplnili o chmelnice.

Před dvěma týdny jsme absolvovali videokonferenci s výborem ICOMOS z Paříže a jim se líbí, jaké má zpracování oblast Champagne ve Francii. Odvozujeme si z toho, že by rádi příběh od sazeničky až po finální produkt. Domluvili jsme se proto, že si Česká republika objedná STrEaM proces, což znamená, že nás metodicky povedou dva zástupci z mezinárodního výboru a předpokládáme, že zápis by měl být poté úspěšný.

Jste rovněž senátorkou a máte tak větší vliv. Jak ho uplatňujete v roli starostky?

Díky tomu, že jsem senátorkou, vím některé informace opravdu velmi brzo. Když se například připravují výzvy na dotace. Už několikrát se mně podařilo parametry výzvy včas připomínkovat, aby se daly prakticky uchopit z pozice měst a starostů. Jinak výzvy připravují pracovníci na ministerstvech a to jsou teoretici, kteří mají dále k propojení s praxí.

Využívají mě také starostové našich spádových obcí. Propojení je důležité. Býváme mezi prvními (díky pozici v senátu), s informacemi o strategiích a záměrech, které se připravují nebo budou realizovat.

Jsem také v komisi pro rozvoj venkova. Jako senátorka mám náš okres a ještě okres Rakovník, který je v sousedním kraji. Pozice není jednoduchá, protože vazby na jiný kraj jsem si musela vytvořit. Oba dva kraje spojuje zelené zlato – chmel. Spolupracuji proto dost intenzivně s chmelaři.

V programu RESTART, což je program pro strukturálně postižené regiony (Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj), se mi již podařilo prosadit dvě věci v rámci restrukturalizace obnovení programu, který schvalovala vláda, zdravotnictví a ještě v brownfieldech. Když je člověk přímo ve vedení města, tak důslednost a naléhavost řešeného je větší, protože to osobně prožíváte.

V senátu při jednání spolupracuji s ministry rezortů, které jsou v gesci hnutí ANO v záležitostech, kdy potřebují prosadit návrh zákona. Jako předsedkyně senátorského klubu jsem spojka mezi vládou – poslaneckou sněmovnou a senátem. Dosti často používám formulaci, že dávám zpětnou vazbu z terénu, aby věděli, jaké jsou požadavky z praxe, což je důležité. Do akademické a teoretické roviny bez propojení na praxi strašně rychle sklouznete.

Jaké další věci jsou již započaté?

V Žatci máme rozjednané žádosti o dotace. Za posledních osm let, co jsem mohla město vést, jsme byli z pohledu velikosti města velmi významným příjemcem dotací. Byli jsme tedy i dobrým žadatelem. Bude končit programovací období, a přece jen mám zkušenost, jak mechanismus a jednotlivé věci fungují. Například rozhodnutí o poskytnutí dotace přijde až v době, kdy už je potřeba stavět, protože čas u dotačních investičních akcí není tak dlouhý. Papírově máte potvrzeno poskytnutí dotace později. Když jste noví, nejste připraveni za to nést zodpovědnost.

Dalším přínosem jsou i kontakty a také napojení na průmyslovou zónu Triangle. U některých investic jsem byla již od začátku a zahraniční partneři dají hodně na tradici a stabilitu. Když sem investoři přicházejí, nemají zde žádné kontakty či mateřské společnosti, takže se potřebují do regionu etablovat a navíc vyřizovat určité záležitosti. Většinou se jedná o velké stavby, u kterých jsou termíny napjaté. Nejsou zvyklí ze svých zemí na dlouhý proces lhůt a tak složitou legislativu.

Už je vidět, že se vztahy zúročují. Ptají se nás na názor a jsou ochotni podpořit aktivity v oblasti kultury či sportu (naposledy 360 tisíc korun na workoutové hřiště). Zahraniční partneři jsou stabilní, a když si vyberou podporu, budou ji držet dlouhodobě.

Ve firmách jsou navíc významní zaměstnavatelé a jejich většinová ambice je, že až zde rozjedou výrobu a budou etablovaní na trhu práce, předat vedení firem do našich rukou – našim lidem.

Kdybyste byla znovu zvolená, tak byste byla nejdéle působící starostkou města Žatec…

Opravdu? To mě tedy úplně svazuje zodpovědností. (smích)

Na druhou stranu, pokud bych šanci dostala, bych si řekla, že lidé skutečně vidí, že mám Žatec ráda a o město a jeho obyvatele se starám.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video