Přípravy finišují, zahájení stavby haly se blíží

Lucie Steklá 2018-10-10 09:27:07

Nová hala bude stát čtvrt miliardy korun, začít stavět se může už 1. listopadu, hotovo má být v dubnu 2020.

Louny (lus) Čtvrt miliardy korun. Tolik bude stát městskou kasu výstavba nové plavecké haly v Lounech. Je to víc, než se původně čekalo a plánovalo.

Výstavba haly bude historicky nejdražší investicí města. To si bude muset na nákladnou stavbu pravděpodobně vzít úvěr. Připravenu má zatím třetinu potřebného finančního obnosu. Poprvé by se tak město zadlužilo.

Výběrové řízení vyhrála společnost Metrostav s cenou 219 milionů korun bez DPH. „Nabídková cena je vyšší oproti předpokládané ceně podle projektu o dvanáct procent. Na trhu stavebních prací se aktuálně běžně dosahuje v rámci veřejných zakázek oproti rozpočtu navýšení ceny o deset až dvacet procent,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská. Rozhodnutí o výběru dodavatele schválili lounští radní, s doporučením komise, v pondělí 24. září. Pokud nikdo nepodá proti výběrovému řízení námitku během patnáctidenní lhůty, začne se stavět již 1. listopadu.

Plavecká hala s bazénem, řadou vodních atrakcí, tobogánem, saunami a vířivkou má být hotová k 30. dubnu 2020. Vyroste na místě té původní. Tu nechalo město kvůli špatné statice uzavřít ještě před koncem sezony v květnu 2016, na začátku léta loňského roku došlo k demolici stavby z osmdesátých let.

Na stavbu haly má lounská radnice připraveno v účelovém fondu pro financování haly 73 milionů korun, které pokryjí začátek výstavby. Kde radnice vezme zbytek finančních prostředků, musí už rozhodnout nově zvolené zastupitelstvo v říjnových volbách. Město by teoreticky mohlo stavbu zaplatit ze svého, ale s rizikem, že by na jiné nutné investice či opravy by několik dalších let nebyly v pokladně města žádné peníze. Během přípravy stavby nebyly navíc vypsány žádné dotační tituly, které by mohly být na novou halu využity. Změnit by se to mohlo v poslední třetině roku, kdy má ministerstvo školství vypsat dotační titul na stavbu sportovišť a plaveckých hal. V úvahu tak připadá úvěr, první pro Louny, neboť město si doposud žádný nebralo a žádné dluhy nemá.

Další možností, jak ušetřit, se nabízí varianta, že bude plavecký bazén provozovat městská organizace, která je plátcem DPH. Město by pak mohlo požadovat vratku daně z přidané hodnoty za výstavbu haly. Jinak by hala vyšla na dalších zhruba čtyřicet milionů korun.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video