V Žatci ještě ne?! V některých městech je však MHD pro studenty a seniory zdarma

2018-10-11 11:23:34

Žatec (hf) Od prvního září platí nové slevy na jízdenky pro studenty a seniory. Představují největší změnu pravidel ve veřejné dopravě. Senioři ve věku nad 65 let a žáci a studenti od 6 do 26 let budou moci od 1. září cestovat v Česku všemi vlaky a linkovými autobusy se 75 procentní slevou. Slevu se některá města rozhodla přenést i na městskou hromadnou dopravu. V některých městech se již dokonce jezdí zcela zdarma. V Žatci se tato osvěta, bohužel, ještě nekoná.

Od září zavedli cestování zdarma pro děti od šesti do patnácti let například v Plzni. V Říčanech u Prahy začalo jezdit MHD zdarma pro všechny občany. Radnice chce totiž snížit provoz osobních automobilů. MHD zdarma motivuje k tomu, aby lidé nechávali auto doma, už deset let v malém městečku Hořovice v okrese Beroun. V západočeském Chebu se rozhodli vyzkoušet MHD zdarma pro obyvatele pouze na půl roku. Pokud se systém osvědčí, město by v něm pokračovalo i nadále. V Jihočeském kraji letos zavedly v MHD bezplatnou přepravu Strakonice, v Ústeckém Lovosice a od května ji mají i Litoměřice. V Libereckém kraji se městskou dopravou zdarma sice cestovat nebude, ale Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa i Turnov se připojí k vládní 75 procentní slevě pro děti, studenty a seniory. Ve Frýdku Místku funguje městská hromadná doprava zdarma již od roku 2011, kdy se radnice zapojila do tehdy nově vzniklého projektu ,,MHD zdarma“. Bezplatný provoz bývá též na takzvaných nákupních linkách v hlavním městě. Podobné linky existují i v dalších větších městech. Pravidelné svozy jsou organizovány jinou formou než veřejná linková doprava.

V moderní Evrpě existuje několik desítek měst s bezplatnou hromadnou dopravou. Významným příkladem je od roku 2013 hlavní město Estonska Tallinn, kde mohou jezdit zdarma všichni místní obyvatelé. Turisté si však musí za dopravu zaplatit.

V Žatci jsou tarifní podmínky a ceník jízdného MHD od 1. ledna 2012 neměnné. Základní sazba je sedm korun. Děti od šesti do patnácti let a osoby nad šedesát let mají jízdné za čtyři koruny. Sleva tedy dosahuje necelých 57 procent. Bezplatná přeprava se týká pouze dětí do šesti let, osob starších sedmdesáti let, držitelů průkazů ZTP a ZTP/P a jejich doprovodu, čímž se počítá osoba i pes.

Zda bude v Žatci platit MHD pro studenty a seniory nebo pro všechny obyvatele zdarma, je čistě politická otázka. Uvažovat nad tím může na svých prvních zasedáních nově zvolené zastupitelstvo.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video