Do almanachu přispěli Aleš i Dominik Stroukalovi

2018-10-14 07:24:00

Žatec (hf) Severočeský klub spisovatelů vydal letos v září almanach s názvem ,,Slunce v hodinách“, a to na počest předsedy klubu Ladislava Mušky, který tento rok oslavil krásných devadesát let. Celkem 24 členů klubu přispělo do další společné antalogie svými povídkami a básněmi. Mezi nimi jsou i dva žatečtí spisovatelé – otec a syn – Aleš a Dominik Stroukalovi. ,,Společně s Dominikem si vážíme toho, že v almanachu jsme, jelikož v něm skutečně není každý,“ řekl Aleš Stroukal.

Společné téma almanachu, který obsahuje více než šest desítek básní a devět povídek, jsou sluneční hodiny, které každého člověka nepřetržitě ovlivňují. ,,Sluneční hodiny jsou určující pro samou podstatu života. Ale máme v sobě i vnitřní hodiny. Každý sám za sebe. Když si lenošíme ve sprše slunečních paprsků, když prší, potácíme se ve sněhové vánici a jsme nuceni překonávat rozmanité překážky podle rozpoložení duše i tělesné kondice,“ napsala v úvodním slově jedna z členek klubu Severočeských spisovatelů Věra Bartošková.

Aleš Stroukal přispěl do společné antalogie dvoustránkovou povídkou nesoucí název ,,Před tím a pak“ a Dominik Stroukal básní o šestnácti slokách s názvem ,,Pod urnami stromů“.

Severočeský klub spisovatelů (zkráceně SKS) byl založen nedlouho před první valnou hromadou Obce spisovatelů v roce 1990 a sdružil autory z tehdejšího Severočeského kraje. Za dobu působení vydal klub ve spolupráci se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem pět společných almanachů, podpořil vydání řady knih jednotlivých autorů, podílel se na pořádání desítek literárních setkání, mimo jiné také v Žatci. Klub a jeho členové uspořádali také několik akcí, jako bylo literární čtení, křtiny knih, setkání jednotlivých členů a výstavy. Mezi nejpozoruhodnější akce patřily například vzpomínkový večer 100 let Bohumila Hrabala nebo Literární rekviem za nakladatelství Kapucín.

Ladislav Muška, který letos oslavil významné jubileum, Severočeský klub spisovatelů po celou dobu jeho existence citlivě řídí, shání prostředky na vydávání knih autorů klubu a pořádání společných akcí. Bez něho by klub nejspíše neexistoval. Klubový almanach je rovněž obrovským poděkováním všech členů za jeho obětavost a píli. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video