Povedený Den architektury v režii mladé generace

Iveta Drlíková 2018-10-13 11:30:00

Díky místnímu spolku A dál? se po několikaleté pauze Žatec opět připojil k celostátní akci Dny architektury. Zajímavé stavby, a také umění ve veřejném prostoru, přiblížily všem zájemcům poslední sobotu v září dvě jeho členky, historička umění Monika Merdová a architektka Eva Pettrichová. „Se zájmem jsme moc spokojeni, přišlo 60 lidí různých věkových kategorií, kamarádi, známí i nové tváře, většinou Žatečané, ale i pár přespolních. Určitě se budeme k podobnému formátu často vracet,“ těší Moniku Merdovou.

Během bezmála tří hodin prošly obě aktérky s přítomnými Podměstí a Pražské předměstí. Odpolední procházku zaměřily na žatecké stavby, které vznikly v letech 1918 – 2018. Ke každé budově nebo objektu měly připravený krátký výklad, který se většinou skládal z historického a uměleckého kontextu a vlastního popisu stavby. Aby všichni účastnící jejich výklad dobře slyšeli a všemu porozuměli, měly s sebou megafon a také kartonové tabulky s klíčovými slovy a obrazovou přílohou, které nechávaly kolovat. Na závěr povedené akce pak všem účastníkům rozdaly mapky se seznamem staveb a trasou pro případné „opáčko”. K příjemné atmosféře určitě přispělo i pěkné počasí. „Děkujeme všem účastníkům i těm, kteří nám pomohli vycházku připravit, zejména spolupořádajícímu sdružení Kruh a Regionálnímu muzeu K. A. Polánka, dále Mateřské škole Žatec, U Jezu, Ústřednímu kontrolnímu úřadu zemědělskému a Městské policii Žatec,“ dodává M. Merdová.

Podle pořadatelů se nejvíce lidem líbil Sloup pohádek v areálu školek v Podměstí a interiéry správní budovy Známkovny. Pro mnohé byla zajímavá i návštěva budovy kontrolního a zkušebního zemědělského ústavu na Chmelařském náměstí. „Akce to byla moc pěkná, zajímavá a poučná. V Žatci žiju dlouho, ale poprvé jsem měla třeba možnost podívat se do budovy kontrolního ústavu zemědělského, kde jsme se dozvěděli, co všechno se zde dělalo a ještě dělá. Město by určitě na takové akce mělo slyšet. Obě děvčata bych ráda oslovila, zda by akci nezopakovaly pro členy našeho Seniorcentra,“ zaznělo od jedné z mnoha účastnic, Stanislavy Žitníkové.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video