Mezinárodní den seniorů. Diskuze o seniortaxi i užitečné rady od policistů

Hedvika Fajkusová 2018-10-18 08:48:00

Žatec (hf) Již potřetí si Sociální odbor městského úřadu Žatec připomněl Mezinárodní den seniorů. Akce se opět konala v budově Staré papírny a starším lidem nabídla sérii několika přednášek a vystoupení. Program si nenechaly ujít desítky posluchačů, pro které bylo zajištěno také bohaté občerstvení.

Úvodního slova se ujala vedoucí odboru Kamila Sulíková společně se Zdeňkou Hamousovou. S těmi hned v úvodu přítomní diskutovali o službě seniortaxi, která je určená zejména pro seniory, osoby se zdravotním postižením nebo také pro rodiče zdravotně postižených dětí. Službu provozovala v Žatci organizace Kamarád LORM, ale posléze zjistila, že nemá na provoz dostatek finančních prostředků ani pracovníků.

Mimořádná dopravní služba díky štědrým sponzorům, perfektně funguje například v okresním městě Louny, ale za zcela jiné ceny jízdného. V Žatci byla taxa 30 korun za jízdu. V Lounech vyjde jedna cesta po městě na 50 korun.  

V jaké podobě, kdo a za jaké peníze bude do budoucna službu seniortaxi v Žatci provozovat je zatím nejasné. Senátorka Zdeňka Hamousová však přítomné ujišťovala, že seniortaxi v Žatci jezdit bude. ,,Máme různé varianty. Víme zatím, že bude jezdit o všední dny od sedmi do šestnácti hodin. Jsou různé varianty spoluúčasti. Nyní od vás slýchám, že 50 korun za jízdu je moc, proto budeme muset vše propočítat, jelikož bude muset město na službu doplácet,“ upřesnila Zdeňka Hamousová.

,,Nemohu vám slíbit, od kdy bude služba fungovat. Vše záleží také na městské radě. Materiály ale od dubna s kolegou Dobruským pečlivě připravujeme. Poptávali jsme celorepublikovou firmu a prověřovali situaci v různých městech, ve kterých je služba již zavedená. Na všem se pracuje. Proces běží. Prosíme však o shovívavost, dejte nám ještě chvilku a my vše dotáhneme do konce,“ doplnila slova senátorky Kamila Sulíková ze sociálního odboru.

Během Žateckého dne seniorů vystoupili jako první policisté Miroslav Parýzek z Oddělení obecné kriminality Louny a Martin Kočina z Obvodního oddělení Louny. Ti seniorům poskytli základní rady při nakupování – jak předejít krádeži. Upozornili na to, že by do obchodu starší lidé neměli nosit velký obnos peněz a své peněženky nechávat vespod tašek nebo ji mít uzavřenou v kapse na zip. Kabelky by měly mít babičky neustále během nakupování pod dohledem. Nejčastějším případem krádeže v obchodech je totiž kabelka zavěšená na košíku stojícího opodál.

Dalším tématem, kterým se policisté v rámci své přednášky zabývali, byl výběr z bankomatů a platební karty. Poradili seniorům, aby nikdy nevybírali velký obnos peněz, a když už by potřebovali vybrat větší hotovost, tak ať si k sobě vezmou doprovod. Velkým neduhem seniorů je také psaní PINu na papírek, který mají uložený u platební karty, v peněžence nebo napsaný v mobilu. ,,Jednou jsme měli případ, kdy jednomu dědečkovi ukradli platební kartu, a když jsme se ho ptali, jestli měl někde u ní napsaný PIN, tak nám odpověděl, že ano – na druhé straně platební karty v kolonce ihned vedle svého podpisu,“ uváděl jeden z případů Martin Kočina.

Policisté se také zaměřili na časté okrádání seniorů přímo uvnitř jejich domovů. Zloději využívají důvěřivosti starších lidí, lsti a své sociální inteligence. Policisté upozorňovali na to, aby k sobě senioři do domu nepouštěli nikoho neznámého a neukazovali mu své finanční úspory, ať už se daný člověk vydává za kohokoli – údržbáře, pracovníka energetické společnost aj.

Přednáška byla velice poutavá a užitečná. Na závěr rozdali policisté seniorům knížečky s křížovkami.

Na akci Žatecký den seniorů se dále představila organizace Život 90, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Spektra v. d. n., psycholožka Zuzana Nemčíková, Sociální centrum pro rodinu, MŠ Speciální Žatec a Mateřské centrum Sedmikráska.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video