Začíná sezona saunování!

2018-10-18 09:45:00

Žatec (hf) Na městském koupališti zahájila minulý pátek provoz veřejná sauna v Žatci. Ceny vstupného zůstávají stejné jako v letech předešlých. Návštěvníci starší patnácti let zaplatí jednorázové vstupné 100 korun, mládež do patnácti let, ZTP, senioři nad 65 let a držitelé studentské karty ISIC 75 korun. Děti do tří let mají vstup zdarma. Sauna je v provozu každý den – od pondělí do čtvrtka od 15 hodin, v pátek od 14 hodin, o víkendech od 11 hodin. V pondělí a středu od 18 do 22 hodin je sauna jen pro ,,naháče“.

Počasí však, bohužel nebo bohudík, ,,saunování“ prozatím nepřeje. A ani předpověď do dalších dnů nehlásí nějaké prudké ochlazení. Na to pravé otužování je však v prostorách sauny k dispozici ochlazovací bazének, sprchy i vědro s ledovou vodou. Venkovní prostor s posezením návštěvníci dostatečně využijí možná až ke konci listopadu nebo v prosinci, i když meteorologové předvídají nadprůměrné teploty i v zimě.

A jak na správné ,,saunování“? Před vstupem do sauny by se měl návštěvník umýt mýdlem a usušit (dojde poté k většímu pocení). V ní poté může ležet nebo sedět, ale je potřeba pamatovat na to, že při ležení se tělo bude prohřívat rovnoměrněji. Saunovat by se měl člověk maximálně patnáct minut, poté by měl vstávat pomalu, aby se mu nezamotala hlava. Po odchodu ze sauny následuje sprcha, která smyje pot a poté ochlazovací bazének, avšak v něm by měl člověk setrvat jen takovou dobu, aby tělo příliš neprochladlo. Pak je na řadě důležitý odpočinek, k němuž slouží v žatecké sauně dostatečný počet dřevěných lehátek. Důležité je zabalit se do suchého (osušky nebo županu). Odpočívat je možné vleže i vsedě a to minimálně stejnou dobu, jakou člověk strávil v sauně. Celý proces by se měl třikrát opakovat a zapomínat by se nemělo na dostatečný přísun tekutin. Aby měla sauna ten správný přínos, měla by se navštěvovat minimálně jednou týdně.

Saunování má stovky pozitivních účinků na lidský organismus a zdraví. Pobyt v sauně podporuje dobrou náladu, vyhlazuje pleť, uvolňuje dýchací cesty, napomáhá klidnější činnosti srdce, vede k ústupu bolesti svalů a kloubů, posiluje imunitu,…

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video