Čí jsou Máje? Našéééé!

Pavel Macák 2011-05-20 00:03:00

Kryry, Vroutek – Uplynulou sobotu bylo v Kryrech a ve Vroutku veselo. Oběma městy totiž procházely bujaré průvody, aby májovníci řádně oslavili tradiční staročeské máje. Dva pestře ozdobené koňské povozy v Kryrech, zástup mladých v barevných krojích obrážel domy označené čerstvými březovými májkami. U každého z nich se mládenci chopili tamních svobodných dívek a provedli je v kole. Z vozu jim k tomu pěkně od podlahy hrála rakovnická kapela Sobotěnka. 

„Už jsme tady šestým rokem a vždycky jsme moc spokojení,“ liboval si její kapelník Stanislav Sobota. A spokojeně se tvářila i spoluorganizátorka Jana Vágnerová. „Máme hodně svobodných holek, ale málo kluků. Nechtějí moc chodit. Ale přesto se sešlo okolo šedesáti účastníků, i když někteří jsou z jiných měst,“ pochvalovala si. „Nakonec nám ani nestačily naše kroje a museli jsme si jich pár půjčit až z Prahy. Ale já mám vlastní,“ pochlubila se ještě, než odběhla za jinými povinnostmi. „Čí jsou máje? No přece naše!“ Rozléhalo se ve stejný čas i Vroutkem. Také tam pořádala místní mládež staročeskou májovou veselici. „Máme dvacet párů, čtyři dráby, rychtáře, družičku a Kecala. Celkem čtyřicet sedm májovníků a devadesát tři svobodných děvčat,“ chlubil se slušnou účastí Milan Cagaš, oblečený příznačně do rychtářského úboru. Všechny vyjmenované vybízela úspěšně do tance Plzeňská kapela v čele s Václavem Karáskem. Obě povedené akce večer zakončily májové zábavy.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video