Víkend v regionu bude ve znamení oslav sta let vzniku naší republiky

Soňa Šímová 2018-10-24 09:38:28

CHOMUTOVSKO (soš) — Oslavy sta let od vzniku republiky probíhají průběžně na mnoha místech regionu po celý rok. O tomto víkendu vyvrcholí jak vzpomínkovými akty, tak kulturními, vzdělávacími a dalšími akcemi.

V Chomutově začnou oslavy už 26. října odhalením pamětních desek. V 9 hodin odhalí pamětní desku majora Šulce v ulici Majora Šulce, v 9.45 hodin odhalí pamětní desku armádního generála In memoria Karla Kutlvašra ve Škroupově ulici. V 10.45 odhalí pamětní desku štábního kapitána Theodora Kouby v ulici št. kap. Kouby.

V sobotu 27. října od 10 do 16.30 bude v prostorách chomutovské knihovny probíhat bohatý program s podtitulem „Den v knihovně věnovaný nejen dětem a nejen stoletému výročí republiky“. Pod názvem akce Zbrusu nová republika se skrývá široká škála pořadů, které se budou během dne několikrát opakovat, aby je tak mohlo navštívit co nejvíce diváků. V 10, 13 a 15.30 hodin zahájí v prostorách Galerie Lurago své představení Divadlo hodin V Pytli. Jejich program Jak se rodí republika, aneb byli jsme a budem, spojí prvky divadelní, filmové i interaktivní.

Od 11 a od 14 hodin se budou moci zájemci především z řad dětí seznámit ve velkém sále knihovny s tvorbou uznávané spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové. Ta do Chomutova přiveze workshop zaměřený na tvorbu tématické prostorové knihy. Lucie Seifertová na začátku října vydá novou publikaci věnovanou právě stoletému výročí Československa. Rovněž od 11 a od 14 hodin bude v prostorách studovny ve druhém patře knihovny probíhat inspirativní setkání s autory knihy Tomáš Garrigue Masaryk očima slečny Alice a mistra Viktora Tomášem Němečkem a Tomášem Chludem. Poutavě pojednaná kniha určená nejen dětem vypráví slovem i kresbou o osobnosti TGM. Ve stejném duchu proběhnou i obě setkání s autory knihy. V průběhu celého dne, tedy mezi 10 a 16.30 hodin budou v prostorách druhého patra knihovny probíhat tvůrčí dílny, které s podtitulem Vydržíme další stovky let? zahrají především na ekologickou notu. Návštěvníci všech věkových kategorií budou mít u nás možnost ušít si výrobky pro bezobalové nakupování a uchovávání potravin. Naučí se společně také tvůrčím způsobem zpracovat, tedy zrecyklovat, nejrůznější materiály. Jedním z výrobků, které si mohou nejen děti 27. října vyrobit, bude lampička využitelná na lampionovém průvodu, který od 17 hodin pořádá Rodinné zápolení.

V neděli 28. října budou probíhat oslavy výročí vzniku republiky od 10 do 17 hodin na náměstí 1. máje. Ve 14.30 hodin přijede T. G. Masaryk. Ti, kteří by chtěli uctít památku prvního prezidenta, se mohou zúčastnit vzpomínkového aktu u jeho sochy v parčíku TGM. Tento den od 9 do 17 hodin budou rovněž probíhat komentované prohlídky oblastního muzea.

V Jirkově se můžete zapojit do oslav 100 let republiky v neděli 28. října od 10 hodin ve Svojsíkových sadech. Skauti z jirkovského střediska Hraničář tu zasadí český národní strom. Poté můžete vypustit balónek se vzkazem do druhého století republiky. Balónky budou zdarma k dispozici na místě.

V Kadani proběhnou oslavy ve státní svátek 28. října na Mírovém náměstí. Těšit se můžete třeba na karlovarskou veteránskou revui, ukázky dobové módy, prezentovat se na náměstí budou také kadaňští policisté, psovodi, hasiči či skauti. V rámci oslav budete moci od 10 do 16 hodin zdarma navštívit hrad, radnici nebo klášter. Ve 13 hodin zasadí lípu v ulici Kapitána Jaroše. Oslavy vyvrcholí v 17 hodin svítícím průvodem, úryvkem z projevu T. G.Masaryka v podání Jana Miloty, československou hymnou a ohňostrojem.

V Klášterci nad Ohří bude v neděli 28. října u příležitosti 100 let vzniku republiky od 14 do 16 hodin mimořádně otevřena galerie Kryt s výstavou Prezident T. G. Masaryk. V 15 hodin proběhne pietní akt na hřbitově. V 16 hodin proběhne na zámku křest knihy Marie Prebslové Návrat do rodného města Klášterce nad Ohří.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video