Výstava ukazuje proměny města za sto let

Alla Želinská 2018-10-25 17:02:00

Muzeum v Podbořanech zve v těchto dnech na výstavu, která ukazuje sto let republiky formou tří pohledů. Můžete na ní vidět Podbořany v proměnách na dobových fotografiích ze sbírky sběratele Miroslava Švarce, fotografiích Václava Oktábce a prostřednictvím výtvarných prací místních gymnazistů.

Přes pět desítek návštěvníků přilákala ve čtvrtek 18. října v podvečer do podbořanského muzea vernisáž výstavy a přednáška historika a politologa z Loun Michala Pehra k výročí 100 let od vzniku Československa. Michal Pehr již Podbořany navštívil několikrát a má tady své posluchače, což Podbořanské velmi těší. Překvapivé asi pro všechny posluchače bylo zjištění, že byla republika vyhlášena poslancem Isidorem Zahradníkem bez konzultací s ostatními politiky. Teprve na jeho prohlášení reagovali čelní politikové – tvz. muži 28. října.

Zajímavá přednáška zahájila výstavu Podbořany třemi pohledy, která v muzeu potrvá do 21. listopadu. Výstava ukazuje město v proměnách na dobových fotografiích, výtvarných pracích podbořanských gymnazistů a fotografiích Václava Oktábce. „Chtěla bych poděkovat všem našim výtvarníkům z řad studentů a hlavně Miroslavu Švarcovi, který celou výstavu inicioval a financoval. Vykupuje za nemalé částky v antikvariátech staré pohlednice Podbořan, které jsou krásné nejen svým výtvarným zpracováním, ale jsou na nich zaznamenány zajímavé texty. Všechny vystavované pohlednice přibližně z počátku 20. století jsou zvětšeny do velkého formátu a vždy u nich najdete pro porovnání fotografii ze současnosti. Ráz města se většinou dosti neblaze změnil. Věřím, že veřejnost bude mít o výstavu zájem a doporučila bych ji také podbořanským školám,“ říká učitelka a návštěvnice Romana Havrdová. Také jí patří poděkování za přípravu výstavy, říká organizátor. „Děkuji vedoucímu muzea Martinu Cyprianovi, studentům gymnázia a Václavu Oktábcovi za skvělou přípravu výstavy a firmě Westprint za tisk fotografií,“ dodal Miroslav Švarc. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video