Špinavé praktiky v kauze společnosti Heavy Machinery Services

2018-10-30 09:15:00

V areálu společnosti Heavy Machinery Services (HMS) proběhla policejní razie za účasti dvaceti detektivů jihočeské kriminální policie. Na místo dorazili v časných ranních hodinách a zabavovali některé účetní doklady HMS související s pět let trvajícím insolvenčním řízením, vedeným u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Exkluzivní informace o této akci jako první přinesla Mladá fronta DNES (26. 10. 2018), která se insolvenci této společnosti věnuje dlouhodobě. Deník uvedl, že část věřitelů dlouhou dobu upozorňovala na to, že podle nich insolvenci ovlivňuje skupina účelově vytvořených firem s fiktivními pohledávkami. Naznačuje tím, že policejní prověřování údajných nezákonných finančních machinací může pocházet z tohoto zdroje.

Nebylo by to nic nového pod sluncem, neboť spory dvou skupin věřitelů o vyústění insolvenčního řízení se táhnou už několik let. Jedna skupina usiluje o reorganizaci společnosti, zatímco druhá o konkurz a je podezírána zástupci HMS, že jí jde o nepřátelské převzetí firmy.

Podle zjištění Mladé fronty DNES se zátah týkal etapy, kdy insolvenční řízení vedl kontroverzní insolvenční správce Ivo Hala, který v této roli skončil v březnu 2015. Dnes je Hala obviněný v kauze Via Chem Group. Detektivové hledali mimo jiné tři konkrétní pohledávky, které společnost HMS do svého účetnictví zahrnula právě během působení správce Haly.

Dezinformační kampaň

Vedení vagonky Legios Loco, která působí v areálu HMS a převzala většinu jejích zaměstnanců, mediální spekulace částečně potvrdilo. Její ředitel Petr Vlček podle zjištění naší redakce rozeslal všem zaměstnancům e-mail, ve kterém odmítl „dezinformační kampaň, která probíhá v některých médiích“ a dodává, že „policejní prohlídka se jakkoliv nedotýká společnosti Legios Loco, ale insolvenčního řízení se společností Heavy Machinery Services“.

„Věřím, že jsme natolik silná a zdravá firma a především skvělý tým, že tato nepříjemná situace nijak neovlivní naše výsledky, a že si udržíme dobré jméno, které si dlouhodobě budujeme,“ ubezpečuje zaměstnance Vlček.

Svoje slova dokládá rozmachem vagonky, která jde v posledních letech nahoru, má zajištěné zakázky, vyvíjí nové železniční vozy a rozšiřuje výrobní linky v podnicích v Nymburku a Horním Slavkově.

„Loňský rok byl pro vagonku nejúspěšnější v historii. Výnosy dosáhly 1,8 miliardy korun, letos se dostaneme na 2,2 miliardy. Rekordní byl loni i počet vyrobených a prodaných vozů v počtu 841, a letos porosteme na 1100,“ vyjmenoval Vlček základní data posledního vývoje, přičemž firmu považuje za stabilizovanou a perspektivní.

Vzhledem k tomu, že policie neposkytla médiím žádné oficiální vyjádření, lze dnes jen obtížně spekulovat o tom, jak bude probíhat prověřování údajných machinací s pohledávkami. Zástupci HMS celou kauzu připisují nekalému konkurenčnímu boji o ovládnutí lounské vagonky.

„Náhlý a rozsáhlý policejní zásah po tak dlouho probíhajícím insolvenčním řízení z hlediska HMS postrádá jakékoliv rozumné opodstatnění. Informace o nelegální manipulaci s účetnictvím firmy považuje HMS za účelové a nepravdivé. Je možné, že policejní zásah je součástí snahy některých nových, netransparentních subjektů o ovládnutí firmy prostřednictvím insolvenčního řízení,“ uvedla HMS ve svém vyjádření.

Zájem některých věřitelů?

I když nelze vyloučit trestní podstatu policejní operace, což ukáže budoucnost, existují některé indicie nasvědčující tomu, že se skutečně může jednat o pokračování insolvenční války. Leccos už naznačila Mladá fronta DNES, když poukázala na zájmy některých věřitelů.

V minulosti tuto mediální bitvu nejviditelněji vedla Všeobecná úverová banka, která nakonec svoji pohledávku ve výši 245 milionů korun prodala, a nedlouho poté skončila u neprůhledné kyperské společnosti Gomanold. Zájem o HMS následně projevila dvojice podnikatelů Strnad – Beljajev, přičemž Gomanold už s impériem zbrojaře Strnada spolupracoval v minulosti.

Také je poměrně nezvyklé, že razie probíhala za asistence novinářů Mladé fronty DNES, kteří byli na místě již hodinu před příjezdem policie. To je v rozporu s procesními pravidly neveřejného řízení a svědčí to jen o kontinuitě úniků informací od policie do tohoto média.

V neposlední řadě o koordinované diskreditační kampani svědčí fakt, že v éteru začala kolovat anonymní udání s očerňujícími dezinformacemi o společnosti Legios Loco. Ředitel Petr Vlček tyto „špinavé mafiánské praktiky“ odmítá, svědčí podle něj jen o zoufalé snaze kalit vodu a špinit konkurenci. Čas ukáže, co je na těchto slovech pravdy.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video