V Bezděkově tiká časovaná bomba! Od areálu Femme Plus všichni odvracejí zrak

Hedvika Mašková 2018-11-05 19:00:00

Ve sběrném dvoře akciové společnosti Femme Plus to pěkně zavání. A to doslova! Tisíce, možná desetitisíce tun a hektolitrů nebezpečného odpadu pronikají z areálu do ovzduší i půdy. Zamořují obyvatele, ale i přírodu v blízkém okolí. Na začátku tohoto měsíce navíc zmizela ze dne na den veškerá technika i zaměstnanci firmy. Nikdo nic neví, nikdo nic neviděl, ani neslyšel. Zůstal jen nehorázný nepořádek! Ten bude možná muset na vlastní (naše) náklady zaplatit město, na něhož podle zákona padá veškerá zodpovědnost, jelikož areál se nachází na katastrální mapě Žatce.

Celé to začalo již před třemi lety, kdy v bezděkovském areálu napáchala ekologickou havárii firma Femme. Obviněna byla tenkrát majitelka a bývalý provozní ředitel společnosti. Škoda na odstranění havárie byla vyčíslena na několik desítek milionů korun. Na příkaz České inspekce životního prostředí musela firma na své náklady provést nápravná opatření, která by zabránila dalšímu šíření závadných látek – odstranit kontaminovanou zeminu a zlikvidovat veškeré látky uložené v rozporu s právními předpisy v areálu firmy. Nejzazším termínem pro splnění těchto povinností byl 31. březen tohoto roku. Nikdy k tomu však nedošlo.

Začátkem loňského roku zakoupila závod od majitelky firmy Femme obchodní společnost Femme Plus. V areálu byla zanechaná zástava na těžkou techniku s tím, že dokud nebude vyčištěná retenční jáma, z níž unikaly uskladněné kapalné odpady a kontaminovaly severní a severovýchodní svah areálu, nikdy nebude v jejich vlastnictví. K vyčištění nedošlo a jedy byly do svahu vypouštěny v mnohem větší míře. Jestli byla před třemi lety škoda vyčíslena na několik desítek milionů, jaká je nyní? Jak to, že společnost nikdo během jejího působení na Žatecku nekontroloval? Jen lidé nechali problém zajít až sem…

Pod strání navíc teče řeka. V blízkosti sběrného dvora se nachází rybníček, ve kterém dříve bývaly ryby. Po svahu, který měl být do konce letošního března odtěžen a zavezen hlínou, stále stékaly tisíce litrů tekutého odpadu. Společnost ale nikdy nebyla oprávněna přijímat kapalné průmyslové odpady stáčené z automobilových cisteren. Nikdy ani nedisponovala povolením k provozování zařízení, do něhož by bylo možné ke zneškodnění odpadní vodu předávat.

V jámách s odpady se v tuto chvíli nachází několik čtyřicetikubíkových kontejnerů plných zřejmě nebezpečného odparu, které jsou zasypány pod haldami komunálního odpadu. V areálu se nachází zcela volně stojící nádrže s jedovatými tekutinami. Každá firma, která se zabývá odpady, má přitom povolený limit odpadů, který může na provozovně mít. Nádrže s tekutinami by měly být navíc umístěny v záchytných vanách, kdyby náhodou praskly. Aktuální stav se zcela vymyká našim zákonům!

Ve vedlejším areálu se navíc chová drůbež. A třešničku na dortu tvoří jedna ze zdejších malých hal, v níž je vybudovaná pěstírna marihuany se zařízením vysoké finanční hodnoty. Policisté ji zapečetili a nikdo neví, kdo je jejím vlastníkem.

,,Situace je přinejmenším nepříjemná, ale nemůžeme se vyjádřit ke konkrétním fyzickým, ani právnickým osobám. Bylo by to v rozporu se zákony,“ říká vrchní inspektorka Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Irena Pilařová. ,,K věci, která se týká vyšetřování policie, se bohužel vyjadřovat nemohu,“ říká sám ředitel společnosti David Krajíček, který si stojí za názorem, že štiplavý zápach, který v blízkosti sběrného dvora panuje, doprovází chov kuřat.

K případu se nevyjádřila ani Česká inspekce životního prostředí, která činnost společnosti Femme plus aktuálně s policií šetří. ,,Vzhledem k tomu, že případ není uzavřen, nemůžeme se k němu blíže vyjadřovat. Inspektoři ČIŽP provedli v areálu celou řadu kontrol a spolupracují s ostatními orgány státní správy včetně Policie ČR,“ sdělila nám zástupkyně tiskové mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu jsou dosavadní zjištění alarmující.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že vedení společnosti muselo jít do koupě objektu s cílem, že odpad se bude do areálu jen navážet. S jeho likvidací si už ale hlavu nelámali a velmi slušně se tak obohatili na úkor přírody a zřejmě i nás všech. Scénář, že sanaci areálu bude muset zaplatit nakonec město Žatec, je možný. Nedá se poznat, kolik odpadu se za plotem nachází, ale i kdyby se vybralo v průměru tisíc korun za tunu odpadu a bylo ho v areálu pět tisíc, firma by si přišla na slušných pět milionů korun. To je ovšem jen chabý odhad.

,,Město podávalo trestní oznámení na neznámého pachatele, jelikož nevíme, kdo způsobil aktuální stav a špatné nakládání s odpadem. Víme jen o tom, že je případ v šetření,“ vyjádřila se k případu dosavadní starostka města Žatce Zdeňka Hamousová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video