Starostou Loun zvolen Pavel Janda, město má nově dva místostarosty

Lucie Steklá 2018-11-13 19:34:00

  Starostou byl osmnácti hlasy z 29 možných zvolen v pondělí vpodvečer Pavel Janda (Pro lepší Louny). Novinkou je také počet místostarostů, následující čtyři roky budou mít Louny dva, uvolněného a neuvolněného. Neuvolněným místostarostou  je Milan Rychtařík (ANO 2011), uvolněným místostarostou se stal Vladimír A. Hons (Unie pro sport a zdraví). V devítičlenné radě města doplní starostu a místostarosty za ANO Martina Bečvářová a Dagmar Godycká, za ODS Jan Kerner, Michal Kučera, Eva Maťátko (Kleinová), za Unii pro sport a zdraví Radovan Šabata.  Předsedou finančního výboru se stal Jan Kerner (ODS), předsedou kontrolního Josef Šupík (Louny spolu). 

Po šesti letech vystřídá v křesle starosty Radovana Šabatu lídr kandidátky Pro lepší Louny za TOP 09 Pavel Janda. Ten je čtvrtým starostou Loun od sametové revoluce a současně nejmladším. Do funkce byl zvolen jen necelé tři týdny po svých 34. narozeninách. Doposud se věnoval advokacii, v u-plynulém volebním období byl členem rady města a komise pro otevřenou radnici.
Nové je ale nejen jméno starosty Loun, ale i místostarosty, dokonce dvou. Těmi se stali Vladimír A. Hons (Unie pro sport a zdraví), který bude funkci vykonávat coby uvolněný místostarosta, neuvolněným byl zvolen Milan Rychtařík (ANO 2011).
Zvolené vedení města je výsledek několikatýdenních vyjednávání, která po spočtení volebních výsledků probíhala. „Zaručené informace“ v posledních dnech před ustavujícím zastupitelstvem ve městě se lišily a každá byla údajně ta pravdivá. Hlásily, že se dohodli ti s tamtěmi, že starostou chce být ten i onen. Ke konečné dohodě došlo ale až na poslední chvíli. Koalici uzavřely nakonec strany, které ve volbách u občanů dostaly největší důvěru. Louny mají 29členné zastupitelstvo. Koalice, která bude po následující čtyři roky „vládnout“ má k dispozici šestnáct hlasů - ANO (5 křesel), ODS (4), Pro Lepší Louny (4) a Unie pro sport a zdraví (3). „Podle mého minulá koalice fungovala dobře. Máme ve městě na co navazovat. Došlo k několika změnám, nejsou to ale změny revoluční, ale evoluční,“ řekl po svém zvolení starosta P. Janda. Ve volbě, která proběhla veřejně, získal podporu osmnácti zastupitelů. K šestnácti koaličním zastupitelům ho ve volbě podpořili také dva členové uskupení Louny spolu Jan Žalud a Patrik Racety. Proti jeho zvolení hlasovali zástupci ČSSD, KSČM, Volby pro mě-sto a jeden člen Louny Spolu. Zastupitelé za SPD a KDU-ČSL se hlasování zdrželi.

 Více v tištěném vydání 45. čísla Lounského Pressu, který vchází ve středu 14. listopadu. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video