Má ráda zelňačku, knedlík i pivečko

Pavel Macák 2011-05-21 00:02:00

Siřem – Olga Vacínková ze Siřemi se narodila 10. května 1908 v Buderáži na Volyni české rodině, která sem přišla hospodařit. Na Volyni a později od roku 1947, kdy přišla do Česka za svým manželem, který později zemřel na zranění způsobené ve válce, když bojoval při osvobozování Československém armádním sboru, pracovala paní Olga v zemědělství. Vychovala dva syny a jednu dceru, má 4 vnoučata, 8 pravnoučat a nejmladší z rodu jsou dvojčata prapravnoučata.

„Těší se neuvěřitelnému zdraví. Před dvěma roky ji sice postihla malá mozková příhoda, ale v nemocnici nechtěla ležet a tak jsme si maminku vzala domů a pomalu se uzdravila a už je to dobré. Nic ji nebolí a sní všechno, co jí uvařím. Zelňačku a bramboračku má nejraději, ale miluje i knedlo-vepřo-zelo a také si často dáme skleničku piva. Teď se nejvíc těšila na narozeniny, že bude řízek s bramborovým salátem a nějaká sladkost. Ale pomáhá mi i vařit, tedy hlavně ráda loupe brambory nebo jablka, když děláme marmeládu,“ prozradila nám její dcera Marie Krejčová, které je pětasedmdesát let.
Babička Vacínková ještě nedávno četla noviny, ale po nemoci se jí zrak trochu zhoršil, ale hrozně ráda se dívá na televizi. „Jen kdyby tam pořád nedávali ty reklamy. Je to pořád dokola a kdo se na to má koukat,“ stěžovala si. „Je velmi společenská a pořád chce, aby k nám chodily ženské ze sousedství na kus řeči nebo aby přišel někdo z rodiny, dodala její dcera. Blahopřát staré paní přišli představitelé města Blšan, starosta Petr Bukáček a místostarosta Vlastimil Polcar i členky zdejšího osadního výboru i její milované sousedky. Všichni nejstarší ženě v okrese popřáli pevné zdraví, předali kytici, dárkový koš a ona se zapsala do Pamětní knihy města. „Tak za rok zase přijďte, budu se na vás těšit,“ řekla nám na rozloučenou.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video