Aktuálně: Hnutí PRO Zdraví a Sport stáhlo stížnost na zneplatnění komunálních voleb v Chomutově

Soňa Šímová 2018-11-07 12:08:00

CHOMUTOV (soš) — Ústecký krajský soud měl v úterý 6. listopadu rozhodovat o zneplatnění chomutovských komunálních voleb. Hnutí PRO Zdraví a Sport, kterému účast v zastupitelstvu unikla o několik desetin procenta se cítilo být poškozeno policejním zásahem, jež se odehrál den před volbami a byl namířen proti člověku, jehož jméno je s hnutím spojováno. Hnutí však stížnost u soudu na poslední chvíli stáhlo. Měsíc po volbách se tak mohou rozjet vyjednávání o budoucím složení chomutovské radnice.

Lídr Hnutí PRO Zdraví a Sport Pavel Umlauf nám k tomu napsal: 

Podali jsme, po konzultaci s vedením hnutí a právním posouzením, návrh na soudní přezkum voleb do zastupitelstva města Chomutova. Návrh jsme odůvodnili zásahem policie 4.10.2018, který byl proveden na politickou objednávku za účelem negativně ovlivnit výsledky našeho hnutí ve volbách do zastupitelstva města.

Stížností u ústeckého Krajského soudu bylo možno případně docílit rozhodnutí o neplatnosti voleb v Chomutově a vyvolat opakování celého volebního procesu. Vzhledem k tomu, že náš podnět by vyžadoval pro vydání objektivního rozhodnutí důkladné došetření, jehož průběh by přesahoval zákonem stanovenou lhůtu dvaceti dnů, a protože nepředpokládáme, v případném opakování voleb podstatně jiný výsledek, uznali jsme, že nebudeme náš zájem povyšovat nad zájmem většiny voličů, kteří by museli absolvovat opakování voleb, a rozhodli jsme se, že náš návrh stáhneme.

Přesto jsme nadále přesvědčení, že policie provedla policejní zásah na politickou objednávku za účelem ovlivnit volby. Naše přesvědčení podporuje zpětná vazba občanů, kteří se na základě naší výzvy se ozvali a sdělili nám, že z důvodu zásahu policie nebyli volit či volili jinak, nežli před zásahem chtěli. Proto předpokládáme, že selhání jednotlivce či jednotlivců, v případě výše uvedeného incidentu, bude řádně prošetřeno a postiženo v rámci řízení před nezávislými orgány činnými v trestním řízení. Zde je pak možné, v případě zastupitelů, kterým by byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody, aby jejich mandáty skončily, vzhledem ke ztrátě jednoho ze zákonných předpokladů jejich volitelnosti .


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video