Rozhovor: nová starostka a místostarostka Jirkova se těší na spolupráci

Soňa Šímová 2018-11-12 06:35:00

JIRKOV (soš) — Jak informujeme na jiném místě, v čele města Jirkova poprvé v jeho historii stojí žena — starostka Darina Kováčová z hnutí ANO. Jirkovskou radnici povede společně s Danou Jurštakovou z ODS, která tak funkci místostarostky bude zastávat už ve třetím volebním období. Bezprostředně po skončení ustavujícího zasedání zastupitelstva města jsme s oběma „ženami na radnici“ uskutečnili krátký rozhovor.

DARINA KOVÁČOVÁ

Dnes byla vaše volba definitivně potvrzena. Neobáváte se své nové role?

Nebojím se, spíš čekám, až si všechno „sedne“. Měli jsme týden dohodu, jak by to mělo proběhnout, ale do doby, než se odhlasuje, tak nikdy není nic jistého. Dnes ze mě ten stres, který pramenil už od začátku voleb, spadnul a konečně se budu moci věnovat práci.  Jsem ráda, že první zkouška koalice proběhla na výbornou. Beru to jako výzvu, protože člověk by se měl pořád vyvíjet a rozvíjet. 

Když jste šla do voleb, čekala jste, že byste se mohla stát starostkou?

Dle volebních preferencí se dal předpokládat úspěch, ale s tak velkým jsem nepočítala. Samozřejmě tu zodpovědnost za výsledek jsem chápala, naším cílem bylo vyjednat koalici tak, aby respektovala přání občanů. Víme, že lidé volali po změně a věděli jsme, že pokud jsme vítězem, tak budeme volat po funkci starosty.

Nebude Vám chybět práce pedagoga?

Když jsem dnes byla ve třídě, tak jsem možná byla trochu nostalgická, ale funkce starostky je výzva, která když přijde, člověk by se jí měl chopit.

Jaké budou vaše první kroky na radnici?

Nerada bych dělala velké změny, jak se říká, v prvních sto dnech. Nejdříve se chci rozkoukat na radnici. Potom je mým hlavním cílem podívat se na projekty, které jsou hodně diskutabilní, a to infocentrum a rekonstrukce budovy Komerční banky. V minulosti se prosazovaly věci hodně na sílu třeba i proti nevůli mnoha zastupitelů, ale i veřejnosti, takže to budou takové první záležitosti, kterými se budeme zabývat. Infocentrum je již v běhu a už se tam podle mě tak polovina peněz proinvestovala, nevím, zda tam budou změny úplně možné. U budovy Komerční banky je třeba snížit náklady. Nevím, zda to půjde v rámci současného projektu nebo se bude muset udělat nový.  Bude záležet, co vyplyne z materiálů. 

Jakými dalšími problémy města se budete zabývat?

Určitě budeme pokračovat v práci, kterou tu započala Dana Jurštaková, tedy prací v rámci Společenství vlastníků jednotek, obchodu s chudobou, nedostatcích v zákonech. Vím, že se tento problém řeší jak v rámci našeho okresu, tak i na vládní úrovni. Budeme se snažit o to, aby se změnila ta legislativa a trochu se Jirkovu hlavně v téhle oblasti ulevilo.

Vyjednávání o novém uspořádání radnice byla dlouhá. Byla složitá?

Bylo to hodně složité, měli jsme tři varianty, o kterých jsme přemýšleli.  První varianta byla se Stranou svobodných občanů, nicméně tam se jednání v průběhu času ukázala jako ne úplně konstruktivní. Docházelo hodně i k takovému osobnímu napadání. Tam jsme od toho tedy ustoupili. Pak jsme měli variantu i s původním vedením ČSSD. Nicméně také ta se pro budoucí fungování koalice neukázala úplně šťastná. Třeba i proto, že Radek Štejnar se ukázal v jistém smyslu kontroverzní osobou, která nám rozdělovala lidi. Někteří proti němu hlasovali, ale na druhou stranu ho někteří i podporovali. Takže se nakonec vytříbila myšlenka koalice, jakou má podobu dnes. Myslím si, že respektuje výsledky voleb a touhu po změně, kdy se vedení obměnilo. V radě města je také hodně nováčků, kteří přinesou svěží nový pohled. Myslím, že se nám bude pracovat dobře, chtělo to změnu. 

Ve vedení budete dvě ženy. Jak vnímáte pozici ženy jako političky?

Teď jsme si připomínali výročí vzniku Československa a Masaryk byl velkým bojovníkem za ženská práva. Nevím, kdy byl přesně přijat zákon, který umožnil ženám volit, ale určitě volily v těch prvních svobodných volbách, což bylo v roce 1920. Beru jako symbolické, že Jirkov bude mít i historicky první ženu starostku. Dokážu vycházet jak se ženami, tak s muži. Muži jsou někdy útoční, ale ženy mají jiné zbraně — empatii a emoce. Dokážou lépe vyjednávat. A na spolupráci s Danou Jurštakovou se těším.

DANA JURŠTAKOVÁ

Na pozici místostarostky zasednete už potřetí. Jste spokojena?

Je to úspěch a jsem velice ráda, že jsem byla oslovena, abych mohla pokračovat. Jsem ráda, že jsem přijatelná i pro strany, které byly v minulosti v opozici. Je to pro mě i takové zadostiučinění, že jsem se v minulosti určitě nechovala tak špatně, aby se mnou někdo nechtěl do budoucna jít. Jsme zvoleni za občany a měli bychom dělat všechno pro to, aby občané byli spokojení a aby se jim tu dobře žilo.

Našli jste programovou shodu? Jaké jsou vaše osobní a společné priority?

Co se týče investic, jde nám samozřejmě o komunikace, parkoviště, mobiliáře, hřiště, to co lidé potřebují. Největším problémem města ovšem není parkoviště nebo rozbitý chodník, ale to, jak žijeme, jací jsou mezi námi lidé, kteří devastují sídliště a podobně. To je pořád můj hlavní bod. Sociální politika tíží nás všechny. Tam se se mnou partneři shodují v tom, v čem jsem započala, a souhlasí, abychom dále pokračovali. A myslím, že v něm neměl být problém ani s opozicí, protože ten problém obchodu s chudobou vidí úplně všichni. Budeme dál spolupracovat s SVJ a hledat nějaké návrhy řešení. Věřím tomu, že ve chvíli, kdy máme starostku z hnutí ANO, tak se nám snad díky ní podaří i třeba schůzka s poslanci, kteří nás vyslyší a pomůžou nám. Dále — například —pokud by se naskytla možnost výkupu problémových domů, myslím, že bude koalice ochotna jej podpořit. Budu určitě starostce nápomocná, takto jsem to i přislíbila zastupitelům.

Poprvé budete na radnici ve vedení dvě ženy, neobáváte se toho?

Ve svém věku mohu říct, že se mi se ženami pracuje daleko lépe, než s muži, protože jsou pracovité. Svoji funkci si musí zasloužit opravdu tvrdou prací a ne jen povídáním. Tedy co se týče práce, toho se opravdu nebojím. Myslím si, že s Darinou Kováčovou si rozumíme a určitě to bude dobré. Spíše se obávám, že někteří muži ženy neuznávají a dovolí si k nim mnohem více. Uvidíme, jak se s tím popasují.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video