Dopravní společnost pojmenovala kamiony po hrdinech, jedním z nich je letec František Fajtl

Lucie Steklá 2018-11-14 14:01:00

Kamion se jménem F. Fajtla. Společnost C. S.CARGO připravila ve spolupráci s Pamětí národa speciální projekt k výročí sta let republiky. S odkazem na písmena C. S. v názvu společnosti symbolizujícími Československo oslavila výročí originálním způsobem. Deset svých kamionů pojmenovala jmény deseti hrdinů žijících v uplynulém století. Jedním z nich je letec a rodák z Donína František Fajtl.

"Naše republika letos slaví 100 let. C.S. v našem názvu symbolizuje Československo a letos je tomu přesně 100 let, kdy se začala psát historie naší republiky.
Spolu s Pamětí národa, nejrozsáhlejší pamětnickou databází v Evropě, jsme proto k tomuto výročí připravili speciální projekt. Deset kamionů jsme pojmenovali jmény deseti hrdinů žijících v uplynulém století," uvedli zástupci firmy Cargo.
Jedná se o příběhy známých i zcela neznámých lidí, jejichž odvaha a nezlomnost mohou být příkladem pro každého, v každé době. Dějiny našeho národa totiž netvoří jen lidé na piedestalu, ale každý z nás.
„KAŽDÝ NÁROD MÁ SVÉ HRDINY. NEZAPOMÍNÁME“ . Projekt realizován ve spolupráci s Pamětí národa, což je nejrozsáhlejší veřejně přístupná pamětnická databáze v Evropě, kterou nezisková organizace Post Bellum buduje a spravuje ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem.

František Fajtl , Letec RAF z 2. světové války, politický vězeň: „Když jsem viděl, že nevyhraju, sklopil jsem letadlo k zemi. Skočit jsem nemohl, takže jediná možnost byla přistát v terénu.“ 
František Fajtl se narodil 20. srpna 1912 v Doníně u Loun. Rodiči byl vychováván v duchu vlastenectví a poslušnosti, byl aktivním členem Sokola. Vystudoval obchodní akademii, poté nastoupil na vojnu, po níž se dostal na Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě. Od druhého ročníku začal studovat letectví v Prostějově a v roce 1935 ukončil akademii v hodnosti poručík pilot.
Následně nastoupil k leteckému pluku v Přerově. Po okupaci byl z armády vyloučen a rozhodl se ilegálně přejít do Polska. Zde měl být odvelen do cizinecké legie v Africe, po vypuknutí 2. světové války však odešel bojovat do Francie. Prošel výcvikem v Chartres, bojoval nad Lyonem i Paříží. Po porážce Francie odešel do Anglie, kde byl nasazen v bitvě o Británii. Zde se jako první Čechoslovák stal velitelem britské perutě (č.122).
V květnu 1942 byl nad Francií sestřelen, podařilo se mu však uprchnout do Španělska, kde byl krátce vězněn. Po návratu do Anglie se stal velitelem 313. československé stíhací perutě. Následně byl v rámci spojenecké pomoci vyslán jako velitel dvaceti stíhačů do SSSR. Jeho jednotka byla určena na podporu Slovenského národního povstání. Po porážce SNP Fajtl pokračoval v boji na východní frontě, konec války jej zastihl v Polsku.
Po návratu do ČSR zůstal v armádě, stal se velitelem pluku a zástupcem velitele divize. V roce 1949 byl z armády vyloučen, zatčen a 17 měsíců bez soudu vězněn na Mírově. Po propuštění byl i s manželkou a dcerou vystěhován z Prahy, živil se jako nádeník, stavební technik či účetní. Po pádu totalitního režimu byl plně rehabilitován, byla mu udělena hodnost generálporučíka v. v. a řada vyznamenání. Zemřel 4. října 2006 ve věku 94 let.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video