Vánoce 2018 v Chomutově a Jirkově

2018-11-30 04:35:00

CHOMUTOV/JIRKOV (soš, duš) — Vánoce už pomalu klepou na dveře. První adventní neděle letos připadne na 2. prosince. V tento den slavnostně rozsvítí vánoční strom na chomutovském náměstí 1. máje. V ten samý den začnou adventní prohlídky na Červeném Hrádku. V Jirkově se pak rozsvícení vánočního stromu dočkají lidé o tři dny později 5. prosince. A jaký bude program?

CHOMUTOV

Akce na náměstí 1. máje a přilehlém okolí:

2. prosince — od 16.30 hodin rozsvícení vánočního stromu a výzdoby spojené s koncertem Daniela Hůlky, Kamily Nývltové a pěveckého sboru Comodo. Na závěr je připraven tradiční ohňostroj.

od 3. do 23. prosince vždy od 10 do 19 hodin (24. prosince od 11 do 15 hod.) — Vánoční trh — Stánky s vánočním zbožím, medovinou, svařáčkem, perníkem a jinými dobrůtkami; tradiční Ježíškova pošta a zvonička pro štěstí. Doprovodný program v párty stanu.

8.–9. prosince — od 10 do 18 hodin Staročeské Vánoce

Sobota: 10.30 hod. Vánoční show s Andělkou; 14 hod. Vánoční dárek (Hnedle Vedle); 1 8 hod. Lady Trio.

Neděle: 10.30 hod. Mikulášoviny (Divadlo Mazec); 13 hod. Pepa Štross; 14.30 hod. Hornický dechový orchestr; 16 hod. Mrazík S Cryo show.

15. prosince — 10.30 hod. Vánoce, Vánoce přicházejí s Vandou a Standou; 14 hod. Jak to bylo s Ježíškem (Hnedle Vedle); Ta naše písnička česká (Hnedle Vedle); 18 hod. Jindra Kejak.

16. prosince — od 10 do 18 hodin Ulov si kapříka ve vánočním jezírku a otevření rybího trhu v parčíku u radnice.

10.30 hod. — Vánoční rozsvícení (Divadlo Ve Tři); 14 hod. koncert Vánoční Comodo a Světlušky; 16.30 hod. Vánoční Big Band.

18.–22. prosince vždy od 10 do 18 hodin — Vánoční bobování na náměstí.

22. prosince — 10.30 hod. Vánoční sněhánky s M. Dolinovou; 12 hod. Pohádka pana Pohádky; 14 hod. Vánoční show (Hnedle Vedle); 16.30 hod. Hudbou k srdci — Z. Drda a H. Hamplová.

23. prosince — 11 hod. Popletené Vánoce; 16 hod. Vánoční Úlet.

24. prosince — od 11 do 15 hodin Živý betlém s agenturou J. Stejného, Vánoční trh.

Adventní a vánoční koncerty:

2. prosince — v 18 hodin v kostele sv. Ignáce 1. adventní koncert — Ženský komorní sbor Jirkov a smíšený sbor Na–Hlas.

3. prosince — v 18 hodin v Galerii Lurago Vánoční koncert — Jirkovské seniorky Klub aktivních důchodců a pěvecký sbor Zvoneček Jirkov.

8. prosince — v 15 hodin v kostele sv. Ignáce Vánoční benefiční koncert pro Kačenku — Základní umělecká škola T. G. Masaryka.

9. prosince — v 18 hodin v kostele sv. Ignáce 2. adventní koncert — smíšený pěvecký sbor Hlahol Chomutov a Komorní orchestr města Chomutova.

15. prosince — v 18 hodin v Galerii Špejchar Vánoční koncert — vokálně–instrumentální skupina Madrigal.

16. prosince — v 18 hodin v kostele sv. Ignáce 3. adventní koncert — smíšený pěvecký sbor Aurum a Komorní orchestr města Chomutova.

18. prosince — v 19 hodin v divadle Chomutovské hudební večery — Česká mše vánoční J. J. Ryby.

20. prosince — v 19 hodin v divadle Vánoční koncert Big Bandu Zdeňka Tölga s Vláďou Hronem.

23. prosince — v 15 hodin v Galerii Lurago a v 18 hodin v kostele sv. Ignáce 4. adventní koncert — Loutna česká a herečka Bára Štěpánová.

24. prosince — ve 24 hodin v kostele sv. Ignáce Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční — smíšený pěvecký sbor Hlahol Chomutov a Komorní orchestr města Chomutova.

Akce ve Skanzenu Stará Ves v zooparku:

2. prosince — od 14 hodin výroba adventních věnců.

16. prosince — od 14 hodin výroba vánočních dárků a ozdob.

23. prosince — od 14 hodin vánoční zvyky a obyčeje a nadílka krmení pro zvířata.

Na všechny akce ve skanzenu bude vstup s platnou vstupenkou do zooparku. 9. prosince ve skanzenu žádná akce není.

Další akce:

Od 2. do 16. prosince — Pekelný Chomutov — čertovsky krutopřísné komentované prohlídky ve sklepení Galerie Špejchar, kde samo peklo otevře své brány. Prohlídky každou celou hodinu od 13 do 16 hodin.

2. prosince — od 13 do 16 hodin v atriu a vestibulu SKKS Swap dětských knih a vánoční dílna.

6. prosince — od 16 hodin v kině Svět činoherní pohádka Pohádkový betlém — živě zpívané koledy.

9. prosince — od 17 hodin v letním kině Čertoviny na letňáku — čertovské řádění pro malé i velké s opékáním vuřtů, ohnivá show. Vstupné pro dospělé 30 Kč, děti s jakýmkoliv světýlkem (nejlépe čelovkou, ale třeba i baterkou nebo svítícími čertovskými rohy, mají vstup zdarma).

15. prosince — od 9 do 12 hodin v Aquasvětě Vánoční šupina. Tradiční trojboj o vánočního kapra (štafeta, jízda zručnosti, lovení puku na čas); Žabák Kvak — U vody bez nehody.

21. prosince — v modlitebně Farního sboru ČCE v Chomutově v ulici 28. října Vánoční punč. Sborový umělecký projekt, jenž vznikl ve spolupráci s dětmi. Tomáše Alferi s Terezou Karáskovou: zpívání, hraní, scénické čtení. Rozlévána bude též dětská obdoba punče bez alkoholu.

26. prosince — v 18 hodin „Na hvězdárně" (louka u kina Oko) Vánoční setkání pod hvězdami s Astronomickou společností Chomutov. Přineste si s sebou malou svíčku ve skleničce. Setkání se koná za každého počasí.

Do 6. ledna 2019 — v kostele sv. Kateřiny na náměstí 1. máje Vánoce v muzeu – tentokrát africké. Autentické betlémy ze Zimbabwe, Etiopie, Nairobi, Botswany a další. Vyrobeny jsou z dostupných materiálů, jako jsou banánové listy, pálená hlína, ebenové dřevo, mastek, hadec, serpentinit, korálky, drát, recyklovaný odpad a odlívané olovo. Výstavu ze své soukromé sbírky obohatili J. Tlustý a P. Rabas. Otevřeno od úterý do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 10 do 17 hodin, v neděli a 1. a 2. svátek vánoční od 13 do 17 hodin.

Bohoslužby ve vánočním období:

24. prosince — Štědrý den:

Děkanský kostel: 7 hod. mše svatá; 16 hod. mše svatá pro děti a mládež s vánoční hrou; 22.30 „půlnoční” mše svatá.

Kostel sv. Barbory: 16 hod. mše svatá u sv. Barbory.

25. prosince — Slavnost Narození Páně (Boží hod vánoční) zasvěcený svátek:

Děkanský kostel: 8 hod mše svatá; 10 hod. mše svatá

Kostel sv. Barbory: 17 hod mše svatá

26. prosince Sv. Štěpán 2. svátek vánoční:

Děkanský kostel: 9 hod mše svatá.

Kostel sv. Barbory: 17 hod mše svatá.

JIRKOV

5. prosince — od dopoledních hodin budou na náměstí vánoční trhy. V 17 hodin pak začne na pódiu vánoční pohádka, jako již tradičně v režii teplického divadla Petra Stolaře. Strom a kompletní vánoční výzdoba města se rozsvítí v 17.45 hodin, poté vypukne slavnostní ohňostroj.

10.–11. prosince — od 10 do 17 hodin Charitativní advent nově na náměstí Dr. E. Beneše. Návštěvníci na trzích mohou zakoupit drobnosti, které vyrobily děti, učitelé či senioři a podpořit tak dobrou věc. Doprovodný program bude začínat vždy od 14.30 hodin. Na pódiu se vystřídají zástupci škol.15. prosince — Advent v kině od 11 do 13 hod. soutěž o nejlepší linecké cukroví; od 14 hod. divadelní představení Dopis Ježíškovi; od 17 hod. adventní koncert skupiny Silentium 24. V průběhu celého dne bude možnost zakoupit občerstvení, ozdobit si perníčky či navštívit dětské dílničky.

22. prosince — vánoční posezení u svařáku s koledami v Galerii Jirkov.

ČERVENÝ HRÁDEK

2., 9., 16. a 23. prosince — adventní prohlídky na zámku v doprovodu hraběnky a komorníka, varhanní koncert, ochutnávka vánočního cukroví a svařeného vína v zámecké vinárně.

24. prosince — od 11 hodin Živý Betlém.

1. prosince — od 10 hodin zahájení adventu a otevření tržiště na Mírovém náměstí, které vyvrcholí v 17 hodin rozsvícením vánočního stromu s ohňostrojem. V 16.30 hodin adventní bohoslužba ve františkánském klášteře. Bohatý program po celý den; mimo jiné stánek s tradičními adventními a vánočními zvyky — budete si moci odlít olovo, pustit si lodičku ze skořápky nebo zjistit, jak se bude jmenovat vaše láska.

5. prosince — od 15 do 19 hodin v Průmyslové ulici Pekelný stan s Krampus čerty.

9. prosince — od 17 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže adventní koncert Gloria Opera Divas — uskupení tří předních českých sopranistek Pavlíny Senić, Terezy Mátlové a Andrey Tögel Kalivodové (mezzosoprán).

od 17 hodin v kině Hvězda promítání Mimi & Líza: Záhada vánočního světla, po pohádce navštíví kino Mikuláš.

13. prosince — od 18 hodin v kostele Stětí sv. Jana Křtitele vánoční koncert Pěveckého sboru ZŠ Rudolfa Koblice.

15. prosince — od 14 hodin na Mírovém náměstí Živý Betlém.

20. prosince — od 18 hodin v kostele Stětí sv. Jana Křtitele vánoční koncert pěveckého sboru ProRadost.

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

1. prosince — od 17 hodin na zámku adventní koncert, vystoupí ženský komorní soubor Septem Cantet.

2. prosince — od 14 hodin v zámeckém parku začne první adventní neděle; na hlavním jevišti bude připravené vystoupení folkové skupiny Lístek, dále pásmo dětských písniček Culinka pro děti, v 15.30 hodin v renesančním sále vystoupí DS Klas s hrou Betlém, na jevišti pak Zbyněk Drda představí nové vánoční CD a v 17 hodin vystoupí hudební divadlo Hnedle vedle. V 18 hodin bude následovat proslov starosty, rozsvícení vánočního stromu a nakonec tradiční ohňostroj. V galerii Kryt se opět uskuteční vánoční tvůrčí dílny pro veřejnost pod vedením Ireny Hofhans. Součástí rozsvícení stromu bude stánkový prodej, na nádvoří zámku budou vánoční řemesla a ukázky zvyků, vánoční kvíz, Ježíškova pošta, zvonička štěstí a betlém.

8. prosince — od 17 hodin na zámku Adventní koncert skladatele a zpěváka Richarda Pachmana a muzikálo vé herečky a zpěvačky Dity Hořínkové.

9. prosince — od 15 hodin v kulturním domě představení pro děti Pohádkový Betlém v podání Liduščina divadla.

10. prosince — od 19 hodin v kulturním domě Vánoční koncert bubenického souboru Wild Sticks.

18. prosince — od 19 hodin v kulturním domě vánoční zábavný pořad Divadla Hnedle vedle Kouzelný večer.

VEJPRTY

1. prosince — Rozsvícení vánočního stromu při svařáčku na Náměstí T.G.M. Předvánoční náladu od 16 hodin zajistí děti ze ZŠ MŠ a ZUŠ Vejprty. Děti postraší Krampus čerti. Rozsvícení stromku v 17 hodin.

BLATNO

23. prosince — od 10 do 15 hodin Vánoce v zákopech na Kočičáku: Muzeum čs. opevnění z let 1936–1938 — Kočičák zve všechny, kdo si chtějí připomenout a uctít památku v době vánočních svátků na vojáky a lidi, kteří byli během válečných let sami bez rodin nebo se nikdy na Vánoce již domů z války nevrátili. Na programu jsou ukázky života vojáků z I. světové války v zákopech. Od 12 hodin bude strojen vánoční stromek a od 14 hodin rozdávány dárky. Občerstvení na místě zajištěno.

BŘEZNO

3. prosince — od 16.30 hodin rozsvícení vánočního stromku s vánočním hudebním vystoupením skupiny Silentium 24.

Ke zhlédnutí po celé svátky bude rovněž jeden z nejkrásnějších severočeských tradičních dřevěných betlémů, jehož figury mají i 150 cm a každý rok přibývají nové.

SPOŘICE

2. prosince — od 16 hodin školní jarmark, živý betlém, vystoupení pěveckého sboru Aurum. V 17.45 hodin rozsvícení vánočního stromu.

DROUŽKOVICE

1. prosince — od 9 hodin za školou Předvánoční trh. K prodeji budou výrobky tradičních prodejců. Ve volnočasovém centru budou pro děti připraveny ukázky řemesel, které si budou moci samy vyzkoušet. Od 12 hodin bude losována tombola s hlavní cenou — vepřovou kýtou. Hrát bude 4. cenová.

OTVICE

30. listopadu — od 17 hodin na návsi rozsvícení vánočního stromu s dětským živým betlémem, koledami a závěrečným ohňostrojem.

ZELENÁ

2. prosince — od 15 hodin před obecním úřadem Advent a rozsvícení vánočního stromečku. Vystoupení dětí MŠ Zelená a ZŠ Chomutov. Stánkový prodej, adventní překvapení.

ÚDLICE

4. prosince — od 17 hodin na náměstí vystoupení žáků MŠ a ZŠ; od 17.30 hodin zpívání koled s Příležitostným vánočním sborem; v 18.15 hodin rozsvícení vánočního stromku.

NOVÉ ZVOLÁNÍ

8. prosince — od 16 hodin v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova Rozsvěcení vánočního stromku. Sbor Meluzína, překvapení u stromečku; na místě dobrovolná sbírka na hipoterapii pro chlapečka z Vejprt.

Každou adventní neděli od 17 do 18 výstava betlému.

Tipy na vánoční výlety v okolí

ŽATEC

2. prosince — od 16.15 hodin na náměstí Největší severočeská Krampus show. Více než sto čertů démonických a pekelných bytostí. 8. prosince — v Městském divadle v Žatci vánoční koncert J. J. Ryba — Česká mše vánoční Hej, Mistře. Před začátkem koncertu bude spuštěna opona od akademického malíře Oskara Brázdy.

Muzeum K. A . Polánka: 6.–30. prosince — Půjdem spolu do Betléma? Aneb vytvoříme si náš žatecký betlém! otevřená výtvarná výzva pro širokou veřejnost; do 30. prosince Než přijde... Výstava o tom, kolik práce se musí vynaložit, než zasedneme ke štědrovečernímu stolu.

1., 3., 4., 5. prosince — v bývalé „Palačinkárně“ na nám. Svobody akce Dopis Ježíškovi. Na nástěnku děti mohou dávat své vzkazy/dopisy Ježíškovi, co by si přály pod stromeček.

BOŽÍ DAR

8. prosince — od 10 do 17 hodin na náměstí Ježíškovy vánoční trhy s originálními dárky apod. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video