Studentka gymnázia v posádce pro planetu Mars

2018-11-15 08:58:05

CHOMUTOV (r) — Studentka třetího ročníku Gymnázia Chomutov Adéla Krylová se stala jedním z pěti členů posádky, která během stohodinové simulované mise poletí na sousední planetu Mars. Její vybrání do vítězné skupiny předcházelo několik náročných soutěžních kol, během nichž musela dokázat nejen své odborné znalosti, ale také dobrou psychickou a fyzickou kondici. Letu na Mars se zúčastní v rámci 15. ročníku soutěže Expedice Mars letos v prosinci.

Samotnému vyhlášení vítězné posádky předcházelo třídenní finále na Slovensku a třídenní exkurze do Evropské kosmické agentury. Těch se zúčastnilo už pouze 11 finalistů a že tentokrát šlo opravdu do tuhého, potvrzuje i velitel Expedice Michal Vyvlečka, který byl celému finále přítomen: „Snažili jsme se účastníky připravit na náročné podmínky simulace. Na základě jejich reakcí na nejrůznější situace jsme potom vybírali ty, kteří si spolu budou nejlépe rozumět, dokáží pracovat samostatně i jako tým, a hlavně budou schopni ustát i krizové situace.“ Výběr tedy probíhal formou nejrůznějších aktivit, díky nimž mohli organizátoři lépe poznat odbornou, fyzickou a psychickou připravenost účastníků na simulovanou misi. První noc finalisté podstoupili jednu z výcvikových metod americké NASA. Zhruba na půl hodiny byla celá skupina v tiché a temné místnosti. Hned potom následovala dvanáctihodinová simulace pobytu na marsovské základě.

V samém závěru si organizátoři zvali jednotlivé účastníky na pohovory, během nichž se chtěli ujistit, že daný finalista má o simulaci opravdu zájem, že je na ni psychicky i fyzicky připravený a že si dobře rozumí s případnými dalšími členy posádky.

V pořadí již pátá simulovaná mise na Mars se uskuteční v rámci 15. ročníku Expedice Mars v termínu 10.–14. prosince 2018 na Hvězdárně Vyškov. Jedná se o nejdelší studentský simulovaný let na rudou planetu v Evropě, je dlouhý 100 hodin a jeho součástí je také výstup dvou členů posádky na povrch Marsu.

Foto: Vítězná posádka simulované mise na Mars. Uprostřed chomutovská studentka Adéla Krylová. Foto: Archiv Expedice Mars 2018

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video