Čelí obžalobě z pokousání strážníka

Soňa Šímová 2018-11-17 05:04:00

CHOMUTOV (soš, tos) — Jsou chomutovští strážníci maniaci se sklony k bezdůvodnému násilí? Nebo má podobný problém naopak jirkovský zastupitel Josef Šebek, jenž neváhá omezit na svobodě nevinné děti, ale jakmile totéž policejní orgán učiní jemu, brání se zuby nehty, spíš tedy zuby? Odpověď na tyto otázky se snaží najít Okresní soud v Chomutově, před nímž zastupitel od minulého týdne čelí obžalobě z pokousání příslušníka chomutovské městské policie.

K události došlo předloni 11. července nedaleko někdejších městských lázní a poblíž vstupu do hlavního městského parku v Chomutově. Zastupitel Šebek tudy podle obžaloby procházel se skupinou dětí z příměstského tábora, když si všiml tří chlapců (jak se později zjistilo, ve věku od 12 do 15 let), kteří si na místě hráli oblečeni do částí policejních uniforem. Na to měl obžalovaný reagoval telefonátem na městskou policii, ve kterém uvedl, že na místě se mají pohybovat tři osoby v policejních uniformách a se zbraněmi.

„Část dětí už odcházela. Když jich zbývalo asi sedm, jedno z nich ke mně přiběhlo a volalo >Pepo, Pepo, tam někdo stojí.< V křoví byl maskovaný muž s nožem. Vytočil jsem 156,“ popsal před soudem Josef Šebek. Věk „muže v křoví” následně odhadl na 13–15 let; měl mít kuklu a nůž. Další „podezřelý”, který podle něj vypadal na 15 let, měl být oblečen v takzvaných „čerňákách” s nápisem Policie a měl pistoli. Dále s nimi měl být menší chlapec odhadem obžalovaného ve věku kolem 12–13 let.

Když strážníci dorazili, zastihli tři nezletilé chlapce, kteří na sobě měli součásti různých uniforem Policie ČR, a bylo zjevné, že se jedná jenom o děti a nikoli dospělé osoby. Dva z chlapců pak neznámý muž držel opřené o plot sportovního areálu, zatímco třetí stál opodál. Muž, který dva tyto chlapce držel, pak strážníky vyzýval, aby všechny tři nezletilce zkontrolovali. Strážníci mu řekli, ať chlapce pustí, že jde jen o děti, které si tam zřejmě hrají a ničeho protiprávního se nedopouštějí. „Uváděli, že jsem je napadl, ale oni začali utíkat, když přijela hlídka. Já volal jen >Stůjte!<“ — vypověděl dále Josef Šebek. Ke kontaktu s chlapci podle něj došlo ve chvíli, kdy jeden z nich zapřel, že má kuklu. „Strčil jsem do něj, řekl >Co lžeš?<, a vytáhl mu ji z kapsy. V tu chvíli jsem byl vyzván k předložení dokladů,“ dodal.

Obžaloba dále tvrdí, že muž — později ztotožněný jako zastupitel Šebek — po výzvě oba chlapce pustil a řekl strážníkům, že si je bude fotografovat při jejich zákroku proti nim. Městští policisté ho nejprve vyzvali k prokázání totožnosti, což on opakovaně odmítal a chtěl odejít pryč. Proto ho strážníci vyzvali, aby nastoupil do jejich služebního vozu, že ho v souladu se svým oprávněním předvedou na obvodní oddělení Policie ČR, kde bude jeho totožnost zjištěna. To obžalovaný znovu odmítal a začal klást fyzický odpor. Proto ho strážníci chtěli použitím mírnějších prostředků k překonání jeho odporu spoutat, čemuž se obviněný opět fyzicky bránil a během nasazování pout dvakrát kousl strážníka do hřbetu levé i pravé ruky. V průběhu zákroku prý strážníkům vyhrožoval, že je osobou ve vysokém postavení a že je zničí.

„V tu chvíli, kdy jsem byl vyzván k předložení dokladů, vyndal jsem fotoaparát a začal je natáčet,“ vypověděl Josef Šebek. Podle něj šlo strážníkům pouze o to, aby jim přístroj vydal. „Neustále křičeli >Dej sem ten fotoaparát!<, pak jsem byl stržen na zem,“ řekl obžalovaný.

Při potyčce mu měli strážníci „zlomit” ruku, kterou mu následně ošetřili na pohotovosti, kam ho služebním vozem odvezli. Tam se rovněž nechal ošetřit poraněný strážník. „Při zásahu mi zvrátili hlavu, lámali ruku a dávali mi ruce do úst. Je možné, že se strážník v té chvíli škrábl, jeho ruku jsem ale vyloženě v ústech neměl. To je malá pravděpodobnost,“ uvedl Šebek k pokousání strážníka. Soud bude pokračovat 7. prosince.

Foto: Jirkovský zastupitel Josef Šebek se svou obhájkyní při hlavním líčení před Okresním soudem v Chomutově. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video