Výročí si připomněli dvoudenním projektem

2018-11-18 07:23:00

Žatec (red) V letošním roce si připomínáme 100. výročí vzniku samostatného Československého státu. Žáci a učitelé 2. stupně žatecké základní školy z náměstí 28. října se zapojili do oslav dvoudenním školním projektem.

„Žákovské výstupy projektu, pracovní listy, soutěžní kvízy, návrhy bankovek, výtvarné práce, úvahy atd. byly posléze využity v následujícím dni na stanovištích a také na výstavě instalované na chodbách naší školy. Stěžejní cíl projektu spočíval v posílení a upevnění vztahu a úcty žáků k odkazu minulosti, vlastnímu národu, jeho tradicím a hodnotám, které mohou obohatit život každého z nich. Žáci byli vedeni k projevům sounáležitosti s kulturními hodnotami a pochopení, jak důležité je tyto hodnoty chránit,“ vysvětlují vedoucí projektu z řad zdejšího pedagogického sboru.

V rámci projektu se žáci blíže seznámili s okolnostmi vzniku naší republiky, významnými událostmi, osobnostmi a reáliemi doby první republiky. Věnovali se historii území našeho státu od nejstarších státních celků až po současnost. Porovnávali rozlohu a postavení státu v Evropě v průběhu historie Československého státu. Podrobně se také zabývali úspěchy a významnými osobnostmi československého sportu od roku 1918. Obeznámili se s druhy prvorepublikových platidel, jejich vzhledem a historií. Na základě získaných informací vytvářeli grafický návrh vlastní bankovky nebo mince. V českém jazyce se soustředili na stěžejní kořeny, hodnoty, ze kterých vyrůstá český národ (pravdu, svobodu a důstojnost lidského života). Diskutovali nad těmito hodnotami a souvisejícími filosofickými úvahami a citáty TGM. Zhodnotili postavení Československa v evropských souvislostech a jeho vnitřní sociální, politické, hospodářské a kulturní prostředí.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video