Stoleté výročí vzniku Československa v činnosti jednoty Československé obce legionářské v Žatci

Hedvika Mašková 2018-11-24 14:19:00

Výročí sto let od vzniku republiky si tento rok připomínalo ihned několik žateckých spolků, škol, institucí a dalších. Mezi nimi také jednota Československé obce legionářské v Žatci, která s oslavami započala již začátkem letošního roku, kdy společně s ústředím ČsOL v Praze a Regionálním muzeem K. A. Polánka v Žatci představila výstavu s názvem ,,TGM a armáda“. Během roku se pak podíleli na organizaci několika dalších slavnostních a vzpomínkových akcí připomínající pro náš národ důležitý historický mezník.

V září se členové žatecké jednoty ČsOL rozhodli vypravit do Kožlan – rodiště Edvarda Beneše – kde se poklonili a vzdali hold jeho památce. Během návštěvy severočeské obce položili věnce a navštívili tamní malé muzeum nacházející ve škole, kterou československý prezident navštěvoval. ,,Je potěšitelné, že někteří členové s sebou berou na naše zájezdy i děti a seznamují je tak s historií,“ vyjádřila své dojmy místopředsedkyně jednoty Danuše Manová.

Ani letos obec nezahálela a pokračovala v mapování památníků první a druhé světové války na Podbořansku, Žatecku a Lounsku, které bylo zpracováno již v letech minulých. Pravidelně členové jednoty kladou k daným památníkům věnce a kytice. V současnosti staticky uvádějí 33 kytic a čtyři věnce za rok.

S blížícím se výročím, opět ve spolupráci s muzeem, pořádala jednota interaktivní besedy o vzniku Československa pro žáky a studenty žateckých škol. Celkem se do šesti besed zapojilo 135 žáků a studentů středních škol a druhého stupně základních škol. Besedy vždy vedla místopředsedkyně Československé obce legionářské v Žatci Danuše Manové, které asistoval Jiří Man a jednou také Jan Hovorka. Za některými třídami tito lidé vyjížděli i do Ploskovic.

,,Úvodem jsme připomněli, kdy naši předkové přišli na naše území, jejich kmenové, knížecí a královské období a nesamostatné postavení v rámci císařství rakouského a Rakousko - Uherského. Některé třídy si vyzkoušely v soutěži všech žáků se všemi, aby pochopili, proč vznikla ČSR. Následovala počítačová obrazová prezentace s komentářem. Seznámila žáky s událostmi, které předcházely jejímu vzniku - činnost legií i nejvýznamnějších osobností - T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. Obecné události byly doplněny regionálními. Z této prezentace vypracoval každý žák pracovní list. I při prohlídce výstavy plnili žáci úkol – mluvili o tom, co zjistili na jednotlivých tabulích. Podle časových možností si žáci prohlíželi jednotlivá čísla časopisu Legionářský směr s označenými stránkami k problematice vzniku ČSR a nakonec dostali pamětní list, který jsme k výročí vytvořili,“ popsala průběh jednotlivých besed Danuše Manová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video