Úvod   /   Zprávy   /   Exkurze za legionáři

Exkurze za legionáři

2018-11-23 04:30:00

Louny, Rakovnicko (mu) Oslavili jsme 100 let od vzniku republiky i od konce Velké války. Ovšem ti, kteří na vzniku republiky a konci války měli nemalý podíl – asi 70 tisíc československých legionářů v Rusku – se z toho ještě téměř dva roky radovat nemohli. Čekaly je dlouhé boje s bolševiky na Transsibiřské magistrále.

„Právě tyto dříve opomíjené bojovníky si chceme připomenout a uctít v sobotu 24. listopadu na exkurzi s bohatým programem. Již od roku 2015 křižuje Českou republiku replika legionářského vlaku, která koncem listopadu zavítá na nádraží do Rakovníka. Zde nás vlakem zasvěceně provedou členové Československé obce legionářské v dobových uniformách. Potom vyrazíme na Křivoklát, kde v prostorách spilky bývalého hradního pivovaru je již tři roky otevřena expozice Cesta legionáře s realisticky ztvárněnými zákopy či polním lazaretem. Když zbude čas, můžeme navštívit i výstavu Odkaz československých legií v Novém Strašecí. Hlavně však chceme ve Vinařicích uctít památku Adolfa Svítka z Divic, jediného „lounského“ legionáře, který padl v bitvě u Zborova,“ napsali zaměstnanci lounského muzea.

Odjez z Loun z Komenského náměstí v 8 hodin, předpokládaný návrat je kolem 18 hodin. Cena zájezdu je 150 Kč; přihlásit se můžete v pokladně lounského muzea, stále jsou volná místa.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video