Knihovna se stěhuje zpět

Hedvika Mašková 2018-11-29 19:00:00

V pondělí odstartovalo stěhování nejen knihovnického fondu, ale také vybavení knihovny zpět do hlavní budovy. Náhradní prostory knihovny na náměstí Svobody, které během tohoto roku sloužily čtenářům k vypůjčování knih, budou již do konce roku uzavřeny. Čtenářům však nadále slouží pobočka na Základní škole Jižní. Hlavní budova se zcela obnoveným exteriérem i interiérem se otevře 2. ledna.

Žatecká městská knihovna prochází od začátku tohoto roku celkovou obnovou. Čtenáři se mohou v novém roce těšit například na nové posezení s krásným výhledem na město. ,,Budova získala nový kabát v podobě opravené střechy, fasády a oken. Ve vnitřních prostorách knihovny byly opraveny omítky, vyměněny podlahové krytiny, svítidla a část regálů. Venkovní prostory knihovny byly rozšířeny o zrekonstruovaný prostor na hradbách, který bude sloužit uživatelům knihovny k posezení s knihou, návštěvníků městských akcí k odpočinku s krásným výhledem a nám k pořádání různých akcí, zejména v letních měsících. Novinkou je propojení dospělého a dětského oddělení a čtenáři budou nově obslouženi u centrálního pultu. Dojde ke zkvalitnění programového vybavení a čtenáři budou rychleji odbaveni,“ sdělila ředitelka Městské knihovny v Žatci Radka Filková.

Před budovou knihovny v podloubí si již v předešlém týdnu dalo povšimnout nově nainstalovaného Biblioboxu, který bude čtenářům sloužit 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Jde o návratový box, kam mohou čtenáři vracet vypůjčené knihy mimo provozní dobu knihovny. Ten byl již toto pondělí zprovozněn. Princip jeho fungování je zcela jednoduchý. Pokud nechce či nemůže uživatel půjčený dokument vrátit do knihovny, vhodí jej do Biblioboxu, ve kterém se v horní části nachází vstupní otvor, kam se knihy vkládají. Pod ním jsou zamykatelná dvířka, za kterými se nachází speciální vozík na knihy. Jelikož knihy dopadají do vozíku z výšky minimálně dvacet centimetrů, je dno vozíku usazeno na pružinách, aby nedošlo k poškození vracených knih.

Po dobu uzavírky knihovny je však automaticky všem čtenářům prodloužena výpůjční lhůta všech vypůjčených dokumentů. Netřeba tedy s knihami do návratového boxu spěchat. 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video