Co chystá staronové vedení města Chomutova?

Soňa Šímová 2018-11-30 11:17:00

CHOMUTOV (soš) — Na ustavujícím zasedání chomutovského zastupitelstva na starobylé radnici obhájili svá křesla primátor Marek Hrabáč (ANO 2011) a náměstek David Dinda (Nový Sever). Druhým náměstkem, který bude mít v gesci školství a sociální služby, se stal Milan Märc (Nový Sever), který nahradil Jana Mareše (ČSSD). Koalice je složena z hnutí ANO 2011, Nového Severu a KSČM. Do opozice usednou PRO Chomutov, ČSSD, ODS a SPD. Všechny „tři muže na radnici“ jsme požádali o rozhovor.

Marek Hrabáč

Obhájil jste křeslo primátora, čekal jste to?

O mně se všeobecně ví, že čekám vždy to nejhorší, takže jsem to nečekal a byl jsem připraven odejít. Na druhou stranu jsem samozřejmě rád, že můžeme dodělat práci, kterou jsme započali.

V čem byste chtěli v následujícím volebním období pokračovat a co plánujete nového?

Samozřejmě chceme dodělat věci, které jsme započali. Demolujeme bývalý živnostenský úřad v Riegrově ulici, zavřeli jsme most, ten musíme z kraje roku začít rekonstruovat. Tento týden začne demolice areálu školy na Kamenném Vrchu. Z jara tam začneme budovat parkovací plochu, která je mezi obyvateli očekávána a velmi žádána. Čeká nás ještě klíčové téma, co s městskými lázněmi. Prioritou je samozřejmě parkování a doprava ve městě včetně bezpečnosti. Chtěli bychom technicky vybavit městskou policii a samozřejmě posílit. Úzce spolupracujeme také s Policií ČR třeba tam, kde máme nějaké zprávy, že je ohnisko drog a podobně. Spolupráce na takové úrovni třeba před 5 lety nebyla a podle dosavadních výsledků musím říct, že to funguje velmi dobře. Jinak nových nápadů mám v hlavě spoustu. Mně by se třeba líbilo, kdybychom úpravy, kterými prošel park T. G. M, přenesly i do našeho centrálního parku. Ten je unikátně v absolutním centru města, což řada měst nemá. Zaslouží si tedy velkou pozornost z hlediska nějakého rozšíření a otevření prostoru minimálně opticky tak, aby se tam lidé cítili bezpečně.

Vyjednávání po volbách se vlekla, byla složitá?

Když srovnám vyjednávání před čtyřmi lety, tam jsme se dohodli vlastně z noci na ráno a bylo to zcela jasné. Byli jsme nováčci a uznávám, že jsme se možná trochu překotně nechali uchlácholit. Teď jsme si dali trochu na čas, trochu záměrně, protože to vypadalo, že možná přijde žaloba. O to víc času jsme ale měli, abychom sehnali informace ohledně programových priorit. Mluvili jsme skutečně s každým. S některými dokonce třikrát, abychom se posunuli v jednáních a dopadlo to, jak to dopadlo.

David Dinda

Obhájil jste křeslo náměstka, jste spokojen?

Nikdy mi o to křeslo zásadně nešlo, necítím se jako kariérní politik. Mě samozřejmě těší, že budu moci pokračovat ve věcech, které jsem započal, ale nikdy jsem nelpěl na funkcích a pokud bych mohl být prospěšný městu z jiných pozic než náměstka, tak rád přidám ruku k dílu. Tohle tedy nebyl úplně primární cíl, ale jsem rád.

V čem byste chtěli v následujícím volebním období pokračovat a co plánujete nového?

Dva roky byla poměrně krátká doba. I přesto si myslím, že dost věcí se podařilo a teď nás čekají, pokud se nestane nic zásadního, čtyři roky. Věřím, že věci, které jsou nastartované, ač nejsou ještě tolik vidět, se budou postupně zpracovávat a dokončí se veškeré naše priority. Byl bych velmi rád, aby se během tohoto období vyřešilo místo po starých lázních a nějakým způsobem se to území rozvinulo. Aby už v budoucnu nebylo nějakým zbytečným politickým bojištěm. Myslím, že během čtyřletého období by mohlo být hotovo minimálně jeden a půl etapy Kamencového jezera — nové vstupy a zejména Přemyslova ulice. Ta by měla vypadat zásadně jinak a být trošku modernější. Měli jsme již jednání s vítěznou společností, která vyhrála architektonickou soutěž. Projekt určitě dodá jezeru novou šťávu a věřím, že se to povede. Co se týče zooparku, tam vše závisí na penězích. Pokud se prostředky najdou, ať už z místního rozpočtu, nebo ze zdrojů odjinud, samozřejmě se ho budeme snažit rozvíjet. Upřímně říkám, že mě nebaví jen sedět a přehazovat věci z jedné kolonky do druhé, chci něco tvořit, takže pokud bude příležitost, budu první, kdo ten prapor ponese vpředu a bude se snažit strhnout ostatní, abychom věci posouvali.

Nový Sever obsadí nově dvě křesla náměstků. Je to pro vás velký úspěch?

My jsme vždy říkali, že se chceme podílet na správě a rozvoji města a myslím si, že Milan Märc je osoba, která zejména ve školství zanechala obrovskou stopu. My jsme tedy ho tedy v rámci koaličního jednání navrhli jako možného náměstka pro oblast školství. Koalice to akceptovala a určitě je pro nás příjemné, že v těch oblastech budeme mít zastoupení a budeme moct prosadit věci, které jsme lidem slíbili.

Milan Märc

Do křesla náměstka usednete poprvé. Co od funkce očekáváte?

Očekávám hodně. Byl jsem 19 let v Domečku a tohle je to úplně nová zkušenost, nová práce. Nečekal jsem to, bylo to pro mě překvapení.

Bude vám práce v Domečku chybět?

Určitě mi bude chybět, už teď se mi stýská teď. Ale budu tam často jako návštěvník a třeba v budoucnu i jako dědeček. V Domečku mám ale za sebe výbornou náhradu, takže vše bude pokračovat, jak má. Naopak určitě můžou ještě přijít nové nápady, které dostanou Domeček výš.

Jak vidíte školství a sociální služby ve městě? Je tam prostor pro zlepšování?

Myslím si, že ve školství se v posledních letech povedlo hodně věcí. Vím, že máme sbor velice šikovných ředitelů základních a mateřský škol. Jsem také rád, že do školství už nějakou delší dobu plynou solidní peníze, díky čemuž se poslední dobou opravdu výrazně proměnilo. A rád bych aby tam peníze zůstaly minimálně stejné. V sociální oblasti to bude ještě na větší rozbor, tam se ještě se vším seznámím. V prvních měsících bych se rád. V téhle chvíli je samozřejmě všechny znám, ale chtěl bych si je objet a zároveň také i zařízení v sociální oblasti. Potkat se s co nejvíce pracovníky a vyslechnout je.

Jako ředitel zařízení pro volnočasové aktivity, jak byste rád pomohl z vaší nové funkce v této oblasti?

Moji kolegové věděli, že jsem byl málokdy stoprocentně spokojen. Chtěl bych Domeček přiblížit na velká sídliště, aby rodiče, kteří nemohou vozit děti, měli příležitost přiblížit dětem volnočasové aktivity.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video