Útulek pro kočky v Chomutově stále citelně chybí. Se zoufalým stavem pomáhají okolní spolky a dobrovolníci

2018-12-06 08:10:00

CHOMUTOVSKO (soš) — V Chomutově stále chybí útulek pro kočky. V lokalitách, kde je jejich počet vysoký, probíhá od začátku listopadu kastrační program. Aby se kočky po zákroku zotavily nezbývá, než se spolehnout na dobrovolníky, kteří je u sebe alespoň v době rekonvalescence ubytují. Zoufalý stav panuje i v kadaňském spolku Petronella, kde pro vysoký počet koček už další nepřijímají.

„V Chomutově máme vytipované lokality, kde je hodně koček, zapisujeme jejich výskyt a postupně je odchytáváme ke kastraci. V průběhu listopadu jich proběhlo zatím šest. Odchyty jsou složitější u těch divočejších, kde musíme nejprve získat důvěru,“ říká jedna z koordinátorek kastračního programu Kateřina Krellerová. Odchyty probíhají například v ulicích Vodní, 17. listopadu, Pod Břízami a dalších. „ K tomu musíme vše zkombinovat tak, aby bylo volné místo na rekonvalescenci. Ta probíhá buď u dobrovovolníků doma, nebo v hlavním stanovišti, které je ve spolku Bady v Hrádečné u Blatna. V Chomutově totiž není žádná možnost dočasně kočky někam umístit. Útulek zde funguje pouze pro psy, o kočičím by se mělo jednat příští rok. Divoké kočky budou po rekonvalescenci vypuštěny zpět, těm socializovaným se pokusí najít nový domov.

Spolek Bady uvítá jakoukoliv pomoc, ať už jídlo pro kočky, stelivo nebo finance. „Pokud by se našli lidé, kteří u sebe kočičku ubytují alespoň po dobu rekonvalescence, uvítáme každého dobrovolníka. Kocour je poměrně brzy fit, ale kočička potřebuje na zahojení stehů delší dobu a hlavně klid. A pokud nebudeme kastrovat, stav populace koček bude ve městě ještě horší. Také bychom rádi našli domovy koťatům,“ uzavřela Kateřina Krellerová.

Zoufalý stav hlásí i kočičí spolek Petronella Kadaň, kde často najdou přechodný domov i chomutovské kočky. V současnosti se zde nachází více než 130 svěřenců. A poslední příjem byl opět z Chomutova. V jednom z bytů zůstalo po vystěhované nájemnici 21 koček. Devíti z nich se ujala právě Petronella, další putovaly do spolků Bady a Jasmína v Litvínově. Město Chomutov sice uhradí odchyt koček, základní ošetření a kastrace, tím se ovšem problém s nadstavem koček nevyřeší. Spolek kromě zájemců o kočičku uvítá jak materiální, tak finanční pomoc na účet 2800940745/2010. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video