V Žatci opět strašili rohatí

Hedvika Mašková 2018-12-06 17:30:00

Do centra města se opět sjeli čerti z nejrůznějších krajů České republiky. Takzvaná Krampus show v Žatci patří mezi ty největší v celých severních Čechách! Démonické osobnosti při své show postrašili děti i dospělí.

Pro velký zájem veřejnosti tento rok organizátoři akce změnili a prodloužili trať pochodu Krampusů na náměstí Svobody. Po obvodu byla na komunikaci pomocí plotů vytyčena trasa v celkové délce více jak čtyři sta metrů. Výhled byl umožněn všem, kteří si zakoupili placku s logem čerti Žatec a vstup do vnitřního prostoru náměstí. Akce byla po celou dobu komentovaná moderátory a doprovázela ji děs vzbuzující hudba, která navodila tu správnou atmosféru.

I přes nepřízeň počasí si akci nenechaly ujít tisíce lidí, kteří do Žatce každoročně přijíždějí ze všech koutů republiky. I ,,Krampusáci“ dorazili z několika měst – Prahy, Frýdku-Místku, Vodňan nebo nedaleké Kadaně.

Takto velkolepá show se samozřejmě nemohla obejít bez dozoru záchranných služeb. Záchranáři však naštěstí zasahovali jen jednou, a to v případě devítileté čertice, kterou omylem polila horkou kávou jedna z návštěvnic. ,,Pekelnice vyvázla díky rychlému zchlazení opařeného místa jen se začervenalou kůží a po nepříjemném zážitku s úsměvem prohlásila, že už chce být příště jedině andělem,“ napsali na svých facebookových stránkách žatečtí záchranáři.

Krampus je figura rakouského a jihoněmeckého folklóru, která má obdobu v českém čertovi. Stejně jako u nás straší děti vždy 5. prosince, a to obvykle v doprovodu sv. Mikuláše, který odměňuje hodné děti dárky. Zlé děti Krampus sní a v druhé polovině prosince se promění v lidskou bytost a nic si nepamatuje. Každá maska těchto antropomorfních postav je malým uměleckým dílem. Masky jsou vyřezávané a ručně malované. Rohy, které jsou na každé masce, pak pocházejí ze skutečných zvířat, často muflonů, beranů nebo kamzíků. Kožichy jsou také šity z pravé kůže. Každý z Krampusů by měl mít kolem pasu kravský zvon, řetěz, vrbové proutí na šlehání a na zádech nůši, do které podle pověsti dával zlobivé děti.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video