Mongolští dělníci stávkovali a demonstrovali na podbořanském náměstí

Pavel Macák 2011-05-23 01:15:00

Podbořany – Mongolští dělníci, kteří jsou zaměstnáváni společností Služby Archman Podbořany v podbořanské pobočce TRW Volant a.s., Praha 9 – Horní Počernice, se minulý týden bouřili proti pracovním podmínkám. Jeden den dokonce stávkovali a způsobili tak firmě TRW nemalé starosti. Sepsali petici se svými požadavky a demonstrovali na podbořanském náměstí.

„Těch požadavků měli víc. Například chtěli, aby neexistovala výstupní kontrola na jejich výrobky, dále chtěli dvouměsíční dovolenou, aby se mohli podívat domů, nevyhovuje jim přísný režim výroby a podobně. Chci jen dodat, že to nejsou naši zaměstnanci. Naše společnost pouze zadává práci společnosti pana Archmana a požadujeme, aby byla kvalitně a včas odvedena,“ odpověděl na náš dotaz vedoucí provozu Miroslav Pátek. Mezi Mongolce přijel dokonce atašé mongolského velvyslanectví Terbish Odonhkuu, aby zjistil situaci, co se jeho lidem nelíbí a jednal s vedením pobočky akciové společnosti a zaměstnavatelem.
„Naši mongolští dělníci, kterých v závodě pracuje kolem čtyřiceti, sepsali petici, ve které se domáhají lepších pracovních podmínek. Také šlo o nevyhovující klimatizaci ve výrobní hale a o to, že jejich mistři s nimi špatně zacházeli. Nejprve jsem vyslechl jejich požadavky a poté jsem se společně s jejich zástupci setkal s vedením závodu. Bylo mi slíbeno, že se pracovní podmínky ihned zlepší a bude zde instalován ventilátor, což, jak jsem následně zjišťoval, se také stalo. Do zlepšení přístupu k zaměstnancům ze strany zaměstnavatele hovořit nemohu,“ uvedl atašé. V Podbořanech společně s mongolskými dělníky žijí také jejich rodiny a podle atašé je ve městě kolem sedmdesáti Mongolů. „V celé České republice pak pracuje zhruba pět tisíc našich občanů,“ dodal.
Dotaz k osvětlení situace jsme vznesli i na ředitele lounského Úřadu práce Vratislava Pražáka, který v Podbořanech údajně jednal, ale ten nás odkázal na tiskovou mluvčí. Ta nám pouze potvrdila, že v podbořanském závodu pracuje čtyřicet Mongolců a dva z nich k 2. květnu předčasně ukončili pracovní smlouvu a jsou vedeni na ÚP jako žadatelé o zaměstnání. Dále sdělila, že případ by měl řešit Státní úřad inspekce práce oblastní inspektorát Ústí nad Labem. Zde nám ovšem vedoucí odboru pracovních vztahů a podmínek Miroslav Zemandl sdělil, že do pátku 13. května žádný podnět k prošetření nedostal.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video