,,Naším hlavním posláním je pomocí studia uměleckých oborů rozvíjet osobnost žáka,“ říká ředitelka ZUŠ Louny Jindřiška Riedlová,

Hedvika Mašková 2018-12-14 09:07:05

Navýšení kapacity žáků o více než třetinu, rozšíření nabídky oborů, práce na mnoha projektech u nás i v zahraničí, přestěhování do nové budovy – o to a mnohem více se během svého působení v ZUŠ Louny zasloužila ředitelka Jindřiška Riedlová, která ke konci roku ve své funkci končí. Ve škole však nadále setrvá jako učitelka výtvarného oboru. Kdo ji ve funkci ředitelky nahradí, co se ve škole za posledních pětadvacet let změnilo, co je podle ní nejdůležitější, aby se ve škole cítili dobře žáci i učitelé? Na to a mnohem více nám mile ráda Jindřiška Riedlová odpověděla.

• Ke konci roku končíte ve funkci ředitelky Základní umělecké školy v Lounech. Co vás k tomu vede? 

To je jednoduché. Mám důchodový věk. Myslím, že člověk má odejít včas. Škole jsem dala hodně a víc už jí dát nemohu, jsem unavená a myslím si, že mají dostat příležitost mladí.

• Kdo vás ve funkci nahradí?

Město vypsalo konkurz. Prví se umístil kolega, učitel hry na kytaru - Petr Novotný.

• Dozvěděla jsem se však, že ve škole nadále setrváte…

V současné době učím ve výtvarném oboru dvě oddělení. Tuto výuku bych si ráda nechala. Také jsem nabídla pomoc s projektem „Šablony II“, který již realizujeme, ale konečné rozhodnutí bude na novém řediteli školy.

• Jak dlouho jste byla ředitelkou ZUŠ Louny?

Ředitelkou ZUŠ jsem více než 25 let. Do ZUŠ Louny jsem nastoupila do funkce ředitelky 1. 9. 2004. Od roku 1993 jsem byla ředitelkou ZUŠ Žatec.

• Co vás k této práci přivedlo?

Hned po maturitě na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze v roce jsem dostala nabídku od tehdejšího ředitele ZUŠ Žatec pana Kolaříka, jestli bych nechtěla učit výtvarný obor. Nabídku jsem přijala. Nevěděla jsem, co mne čeká. Vše jsem se učila „za pochodu“. Nejdříve jsem učila jen externě dvě oddělení. Studovala jsem při zaměstnání. Práce se mi zalíbila a už jsem u ní zůstala celý zbytek života.

• Vyučovala jste rovněž některé předměty? Pokud ano, jaké?

Učím a vždy jsem učila jen výtvarný obor. Několik let jsem v Lounech s několika kolegy vedla projet školy „Předkolečko předškoláků“, kde se děti ve věku od 3,5 let seznamovaly formou různých her se všemi obory školy.

• Co se během vašeho působení a škole změnilo?

Přestěhovali jsme se do nové budovy. Navýšili jsme kapacitu školy. Při mém nástupu měla škola 530 žáků, nyní již přesahujeme naši kapacitu, která je 750 žáků. Rozšířili jsme nabídku jednotlivých oborů. Máme několik orchestrů. Pracujeme na projektech. Byli jsme pilotní školou… 

• Jaké obory mohou žáci na ZUŠ v Lounech navštěvovat? Nabízíte i nějaké netradiční, které nikdo jiný nemá?

Máme všechny čtyři obory, které můžeme mít – hudební, výtvarný, taneční a literárně-dramatický. Učíme např. skladbu, Foto-design, šerm, Kolečko předškoláků.

• O jaký obor je největší zájem?

Zájem je o všechny obory veliký. Čekatele, děti, které jsme nemohli přijmout, máme v hudebním oboru ve hře na bicí nástroje a ve hře na klavír.

Spíš je mi líto, že je malý zájem o hru na akordeon, na housle nebo na violoncello. Nemáme žádný houslový soubor.

• Jak je to u vás se školným?

Za pololetí - v hudební oboru 2.200 Kč a v nehudebních oborech 1.500 Kč. Máme různé úlevy jako například zvýhodněná platba při roční platbě, nebo v hudebním oboru druhá individuální výuka, případně úlevy sociálně slabým žákům.

• Škola se dlouhodobě zapojuje do mnoha projektů. Můžete nám je v krátkosti představit? 

V krátkosti to nejde. (smích) Ráda pracuji na projektech, proto každoročně máme projektů několik.

Mezi základní a dlouhodobé projekty patří od roku 2008 cyklická výuka dětí předškolního věku napříč obory takzvané Předkolečko předškoláků. Pravidelně od roku 2007 organizujeme například veřejné rozloučení se školním rokem – Prázdninový happening. Od roku 2006 oblastní festival pěveckých sborů ,,Dokud se zpívá“, od roku 2008 koncert žáků s rodiči i společné koncerty s jiným ZUŠkami nebo organizacemi, jako jsou ZUŠ Podbořany, ZUŠ Postoloprty nebo ZUŠ I. Hurníka Praha 6. Máme též patronát nad kostelem sv. Petra v Lounech, spolupracujeme s hudebními skladateli Vlastou Bachtíkovou a Danielem Dobiášem a každoročně píšeme několik dalších projektů - soustředění žáků, projekty k výročím v daném roce, jako rok české hudby, Husovy Louny, Karel IV., výročí republiky apod. a připomínáme výročí slavných místních hudebních osobností - E. Treglera, Zdeňka Šestáka. Zkrátka je toho spousta.

• Jaký z projektů je nejúspěšnější?

Tři roky pracujeme na projektu :“K čemu slunce, když není den?“. Jeho cílem je dokázat, že děti jsou si podobny bez ohledu na okolnosti jejich dospívání, že se dokážou intenzivně zabývat svými myšlenkami, že se dokážou zamýšlet nad okolním světem a v neposlední řadě, že i dnešní (mnohdy neoprávněně zavrhovaná) mladá generace dokáže o svých touhách, bolestech a radostech hovořit uměleckým jazykem. V rámci projektu jsme vydali knihu ,,Motýli tady nežijí“ a videoklip ,,Až jednou“. Tento rok škola vyhlásila soutěž o nejlepší ilustrace, z nichž vybrané byly vystaveny v sále školy. Realizace programu probíhá nejen v České republice, ale také v zahraničí.

• Základní umělecká škola v Lounech spolupracuje s dalšími školami a organizacemi v Ústeckém kraji…

Ano, spolupracujeme s celou řadou škol a institucí, většinou se jedná o společné koncerty nebo vystoupení. Je jich hodně, nejde vyjmenovat všechny. ZUŠ v kraji, ale i například v Praze, všechny lounské základní školy, některé MŠ, Vrchlického divadlo Louny, Okresní muzeum, Městská knihovna, Kulturní komise RM, pěvecké sbory Lounska, církve - Římskokatolická a Československá husitská, Zapsaný spolek STOPY a další dobrovolnické organizace Lounska. Škola je partnerem projektu IMUZA Univerzity Palackého v Olomouci Jedinečností uměleckého výrazu k inkluzivnímu uměleckému vzdělávání. Ceníme si spolupráce se známými osobnostmi kultury, např. Janem Hrušínským, Miluší Šplechtovou (nahrávka písně na CD a videoklip), Táňou Fischerovou, Hanou Maciuchavou, Ladislavem Frejem, Karlem Heřmánkem st., Karlem Heřmánkem ml., Nikol Heřmánkovou, Evou Salzmannovou, Jessicou Boone (nahráli jsme písně na CD) a Josefem Vágnerem (společný koncert).

• Spolupráce školy jde i za hranice naší země…

Zahraniční výjezdy jsou součástí projektů, s Danielem Dobiášem jsme koncertovali v Nizozemí, Indii, Chile, Rusku, Itálii, Velké Británii, Švýcarsku, Dánsku i Austrálii.

• Všimla jsem si, že ZUŠ v Lounech má vlastní facebookový profil i YouTube kanál. Jaký máte na tyto platformy názor? Je důležité jít ruku v ruce s moderní dobou?

Ano, máme. Souhlasím. Myslím, že je to dnes nutností.

• Jak se vám daří své žáky přesvědčit, že umění by mělo být normální součástí našich životů už od mladého věku?

V naší škole máme výhodu. K nám přicházejí děti, které to vědí nebo alespoň to vědí jejich rodiče. Nemusíme nikoho přesvědčovat. Naším hlavním posláním je pomocí studia uměleckých oborů rozvíjet osobnost žáka. Tady je důležitá motivace, výuka musí být vedena tak, aby žáci měli zájem, aby je výuka bavila a pak osobní příklad učitelů.

• Co je podle vás nejdůležitějším opatřením, aby se ve škole cítili dobře žáci i učitelé?

Pro žáky jsou důležití spokojení, aktivní a tvořiví učitelé. Pro učitele je důležité dobré klima školy, které tvoří materiální i personální podmínky. To musí vytvářet vedení školy.

• Co je hlavním cílem vaší školy? Vychovávat aktivní umělce pro další umělecké školy a případně později i aktivní uměleckou kariéru?

Naším hlavním úkolem je, jak jsem již zmiňovala, rozvoj osobnosti žáků. Pro většinu našich žáků zůstane u nás studovaný umělecký obor koníčkem, který jim obohatí život. Někteří u umění zůstanou jako aktivní umělci nebo učitelé.

• Určitě máte hodně úspěšných absolventů, že? Máte o nich zprávy? Víte, kam se jejich cesty po ukončení školy ubíraly?

Každoročně jde několik žáků studovat na konzervatoř nebo na uměleckou školu. Jejich učitelé většinou znají kariéru svých bývalých žáků. Kvalitní výuka našich předchůdců svědčí o tom, že veliká většina našich učitelů jsou bývalí žáci naší školy. (úsměv)

Děkujeme za rozhovor!

                    Hedvika Fajkusová a Jindřiška Riedlová


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video