OA a SOŠ gen. Fajtla - Fajtlovka v Lounech se pro zájemce o studium otevře na celý týden

Jarka Cibulková 2018-12-16 13:25:00

Simona Vágnerová vede Obchodní akademii a Střední odbornou školu generála Františka Fajtla v Lounech již jedenáct let. S blížícím se koncem roku jsme jí položili pár otázek. Například na nedávnou výstavu Vzdělávání, či blížící se dny otevřených dveří.

Nedávno proběhla propagační výstava Vzdělávání, jak byste ji zhodnotila, kolik středních škol z okolí se na ní prezentovalo?

Celkem dvacet, ale nejsou to školy jen z blízkého okolí. Účastní se i ze Středočeského kraje. Snažíme se, aby měli žáci základních škol možnost širšího výběru. Pro nás je důležité, že si prohlédnou nejen stánky, ale i celou budovu naší školy, poznají prostředí, do kterého mají možnost později přijít.

Jak vypadal stánek vaší školy, co žáky základních škol nejvíce zaujalo?

Naše škola může prezentovat pouze část prací oborů, které učíme. Na víc ukázek není místo. Rozhodně se líbí ukázky robotů, které vždy sestaví studenti strojírenství a výrobky našich aranžérek. Ostatní obory mají buď výrobky velké (strojní mechanik), objemné (instalatér) nebo virtuální v programu (ekonomické obory).

Chystáte se na dny otevřených dveří? Kdy proběhnou a co zájemcům předvedete?

Škola upustila od jednoho dne otevřených dveří. Máme tradici týdne otevřených dveří. Letos je od 14. do 18. ledna 2019. Ale i jindy, kdykoli v průběhu školního roku, k nám mohou přijít zájemci o studium. Uvidí běžný den, obvyklý provoz školy, výuku ve vybraném oboru, běžnou atmosféru školy. Rodiče uchazečů to využívají, my máme možnost se jim věnovat individuálně. Důležité je přijít a podívat se. S rodiči jsme schopni mluvit také o budoucím uplatnění žáků, ti by měli studium vybírat podle toho, co chtějí po škole dělat, po šikovných absolventech našich oborů je na trhu práce velká poptávka.

Mohou si některé činnosti přímo vyzkoušet?

Ano, i když při prohlídce školy to nevyužívají. Ale pořádáme Dny řemesel pro základní školy a tam si žáci vyzkouší všechna řemesla. Při zájmu o studijní obor Strojírenství si mohou vyzkoušet programování. Naši studenti se jim rádi budou věnovat. V loňském roce jsme například vybavili moderní technikou dílnu aranžérek, nakoupili moderní pomůcky pro výuku instalatérů, letos jsme pořídili nové CNC (počítačem řízené) obráběcí stroje. Školu celkově stále modernizujeme.

Již v červnu jste oslavili 100 let české státnosti, jak oslavy probíhaly a jak je vnímala veřejnost?

Doufám, že jsme Louňáky potěšili a pobavili. Nejviditelnější byl kostýmovaný průvod městem s hudbou. Všechny kostýmy z doby 1. republiky šily naše krejčové, hodně studentů i učitelů mělo vlast-ní oblečení. Chtěli jsme tím oslavit vznik republiky a zároveň se pobavit, pobavit Louny a mít radost. Kostýmy se líbily, byli jsme potom osloveni dalšími školami nebo městskou knihovnou o zapůjčení na jejich akce. To jsme udělali velmi rádi, protože škola, i když ji nezřizuje město, v Lounech sídlí, ovlivňuje ji život města, a proto my všichni spolupracujeme s ostatními a rádi se do akcí města zapojujeme.

Co čeká školu do konce letošního roku?

Nedávno jsme v anketě vybrali zjednodušený název školy – vyhrála „Fajtlovka“ - a logo na školní mikiny a trička. 22. listopadu proběhl Suit up den, kdy se všichni ve škole hodili do gala a přišli formálně oblečeni, v dubnu plánujeme opět den čarodějnic, což bude právě opak – největší čarodějnice (kostýmem, nikoli povahou) vyhraje. Nedávno si zahráli naši žáci „zraněné“ při cvičení Integrovaného záchranného systému. Poznat takhle zblízka systém, spolupráci a koordinaci všech záchranných složek, byl zážitek pro všechny. Mají náš obdiv. Jsou další akce, které nás čekají, je jich dost, nelze je tu vypisovat. Shrnuto – naše škola prostě žije.

Kolik oborů škola nabízí?

V přijímacím řízení nabízíme jedenáct oborů, které každoročně ve škole vyučujeme, a jsou aktivní.

O jaké je tradičně největší zájem?

Ve studijních oborech je stabilní a vyrovnaný zájem o Strojírenství a Veřejnosprávní činnost, u Obchodní akademie a Ekonomického lycea je někdy více uchazečů obchodky, někdy u lycea. V učebních oborech je to různé, setkáváme se s tím, že žáci nemají jasnou představu a často po vyzkoušení jednoho oboru chtějí přestoupit na další, migrují mezi obory i mezi školami.

Zajíždějí studenti vaší školy na zahraniční stáže?

Pravidelně, každý rok už od roku 2005. V poslední době jezdí naši studenti na odborné stáže do Londýna, ale jednám o možnosti stáží pro strojní obory na Slo-vensku v Brezně, v Nízkých Tatrách.

Čekají tento školní rok studenty nějaké novinky při maturitách?

Pro maturitní zkoušky 2019 je dost změn, nejviditelnější a pro maturanty asi nejdůležitější je prodloužení limitů některých didaktických testů a možnost v průběhu písemné práce z češtiny změnit téma.

K čemu slouží Nadační fond školy?

Nadační fond školy je obdoba různých sdružení rodičů na jiných školách. Slouží k podpoře materiálního zabezpečení vzdělávání (vybavení pro výuku), k podpoře sportovních, kulturních akcí pro žáky školy, k odměnám za velmi dobré studijní výsledky. Každá třída má vytvořen svůj účet, ze kterého čerpá. Dbáme na spravedlivé a transparentní hospodaření a použití pouze pro potřeby žáků.

Školní jídelna nabízí i prodej jídel pro občany, že?

Ano. Za velmi příznivou cenu vaříme kvalitní, nutričně vyvážené obědy i pro veřejnost.

Děkuji Vám za odpovědi. Jarka Cibulková


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video