Podle kadaňského starosty stát mohl problémy řešit už dávno: Potírání kšeftů s bídou? Jen řeči

Redakce 2018-12-15 17:34:00

KADAŇ/PRAHA (r) — Cenové mapy takzvaného obvyklého nájemného mají do konce tohoto týdne zpracovat ministerstvo práce a ministerstvo pro místní rozvoj. Využity budou ke stanovení maximální výše dávek na bydlení. Na jednání sociálního výboru poslanecké sněmovny to minulý měsíc slíbili dva vysocí úředníci obou rezortů Jiří Vaňásek a David Koppitz.

Potíž je v tom, že cenové mapy chtějí úředníci sestavit ve spolupráci s asociací realitních kanceláří podle tržních nájmů v jednotlivých regionech, takže jejich výše bude zkreslena právě přemrštěnými dávkami na bydlení.

„Je to jako zatím doposud, mnoho řečí a činy žádné. Pokud se bude příspěvek na bydlení počítat podle obvyklého nájemného čili včetně nájemného komerčního, tak se situace neposune k lepšímu, protože výše dávek zůstane na stejné úrovni, jako nyní, a bude stále motivovat obchodníky s chudobou tahat do našeho kraje sociálně slabé, kteří budou i nadále devastovat byty a znepříjemňovat život starousedlíků. Teď mají zákonodárci příležitost věci změnit a nedávat dávky ve výši takzvaného obvyklého nájemného, ale ve výši nájmu stanoveného v obecních bytech příslušné obce. Obávám se, že se tak bohužel asi nestane,“ komentoval tvorbu cenových map kadaňský starosta Jiří Kulhánek, který na podzim napsal dopis premiérovi Babišovi, v němž navrhoval pro výpočet dávek použít právě výši nájmů v obecních bytech.

Cenové mapy patří mezi 15 navrhovaných opatření, kterými chce ministerstvo práce takzvaný obchod s chudobou. Na realizaci jednotlivých opatření proto spolupracuje hned sedm dalších resortů. Jejich uvedení do praxe bude postupné a bude vyžadovat změnu legislativy. Opatření se v současné době projednávají na úrovni příslušných náměstků a ministrů jednotlivých resortů. Jsou mezi nimi například návrh regulace pronájmu více bytů přes živnostenské oprávnění, jasné nastaveni hygienických standardů u bytů, zavedeni povinnosti či trvalého pobytu v obci, kde jedinec fakticky bydlí, či opravy a výkup zdevastovaných bytů. Dále se počítá například s revizí dávkového systému v dávkách na bydlení, včetně jejich zastropování dle cenových map, se striktním navázání pobírání dávek na sociální práci a školní docházku, zajištěním toho, aby všichni práceschopní evidovaní uchazeči o zaměstnání skutečné pracovali, a se zajištěním vymahatelnosti práva zejména s ohledem na rušeni nočního klidu a sousedského soužití.

Starosta Kulhánek však těmto návrhům příliš nedůvěřuje. „K plánům MPSV na řešení obchodu s chudobou konstatuji, že o jejich realizaci se měl ústřední orgán postarat již před mnoha lety a nebyli bychom ve stávající situaci. S ohledem na tempo legislativních změn se obávám, že jsou to spíše plány pro příšti generace,“ uvedl.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video