Skauti přivezli do Loun Betlémské světlo, další dny ho rozvezou po okolí

Jarka Cibulková 2018-12-16 14:02:00

Plamínek z Betléma přivezli skauti do Loun dnes, v neděli 16. prosince. První plaménky světélka si domů odnesli zájemci přímo z hlavního vlakového nádraží v Lounech, s nímž skauti přijeli od Lovosic.

Vlak do Loun dorazil chvíli po čtvrt na dvě. Plamínek si do svých lucerniček připálilo několik zájemců. Se světýlkem pak vlakem pokračovali až na Louny město, odtud do centra Loun. Dnes a následující dny mají lidé možnost si plamínek odnést z několika míst. „Tradičně si přicházejí v Sulejovicích, Libochovicích, Košticích, Pátku, Slavětíně,“ napsal nám Zdeněk Zeman a dodává: „Největší naší snahou je vůbec přivést betlémské světlo do Loun. V Lounech pak garantujeme několik základních míst, kde si lze štafetově předávaný plamínek z Betléma převzít.“ V neděli to bude ještě kavárna Jeroným v knihovně (14.00), v informačním centru (14.05) a v muzeu při akci Šmodrchání lampiček na Betlémské světlo. Stačí si do muzea donést skleničku, letos třeba od mirabelkové marmelády a od 13 do 16 hodin si ji ozdobit a odnést si v ní Betlémské světlo. Třiadvacátého prosince od půl čtvrté do půl páté si můžete od skautů světlo převzít u Mariánského sloupu na Mírovém náměstí v Lounech, přímo o Štědrý den na hlavním hřbitově od 13 do 15 hodin.

Z Loun poté další lidé šíří světélko do okolních vesnic. Pro Perucko již tradičně paní Čandrlová, v Telcích si ho můžete domů odnést po adventním koncertě (16. 12. od 18 hod.), ve Vrbně od 16. 12. U paní Vaškové, ve Veltěžích na obecním úřadě, na Peruci na faře, rodina Eichelmannova doveze světlo do Postoloprt (železářství). Na Podlesí by mělo světélko doputovat 21. prosince, ale vše se ještě domlouvá.

„Do domova pro seniory v Lounech přineseme betlémské světlo v pátek 21. prosince v 10 hodin, ve stejný den si ho budete moci odpálit i v lékárně u Sv. Mikuláše na Mírovém náměstí. Do kostelů povede cesta skautů v neděli 23. prosince - na mši do kostela Církve československé husitské (9 hodin) a do kostela Sv. Mikuláše přineseme světýlko v 8.30 hodin. O Štědrý den vezeme světýlko na bohoslužbu do Cítolib a na Vánoční zpívání do kostela Sv. Bartoloměje ve Smolnici. Světýlko přineseme lidem i na půlnoční bohoslužbu 24. 12. do lounského kostela CČSH. Lidé z Černčic si sami přijíždějí pro betlémské světlo a přináší jej na půlnoční 24. prosince k nim do kostela v 16 hodin,“ vypočítal cestu světélka kurýr Betlémského světla.

Obrazce putování Betlémského světla. Při rozvážení světýlka z Betléma skauti pro zajímavost zapínají GPS, která do mapy zakresluje jejich cestu. Vznikají tak zajímavé obrazce. Na snímku je cesta po lounském Podlesí z adventního času před třemi lety. „Největší naší snahou je vůbec přivést Betlémské světlo do Loun a poté ho poskytnout lidem,” řekl Z. Zeman.

21. prosince bude světlo putovat okresem. Níže nabízíme přehledný seznam míst, kde si ho budete moci připálit.

Cesta betlémského světla o vánocích 2018 na Podlesí a Žatecko

  8:10 Skupice - kaplička

  8:25 Jimlín - OÚ

  8:40 Opočno - OÚ

  8:50 Touchovice - kaplička

  9:00 Hřivice - sokolovna

  9:10 Liběšice - fara

  9:40 Měcholupy - OÚ

10:00 Libořice - OÚ

10:05 Liběšovice - kostelík

10:25 Soběchleby - prodejna

10:30 Malá Černoc - prodejna

10:40 Velká Černoc - prodejna

10:50 Deštnice - doma pí. Pospíšilová

11:20 Domoušice - doma pí. Richterová

11:40 Pnětluky - doma pí. Zelenková

Časy a místa můžete také sledovat v události https://www.facebook.com/events/304901850146988/ na facebooku lousnkých skautů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video