Město obnoví poplatky za odpad

2018-12-27 09:19:00

CHOMUTOV (bra, r) — Poplatek za svoz komunálního odpadu od Nového roku opět zavádí chomutovský magistrát. „Po dobu, kdy byl svoz s nulovým poplatkem, se nijak neprojevila separace odpadu, neklesá počet černých skládek. Pokud je služba poskytována zdarma, lidé se ji neváží,“ vysvětluje ekonom města Jan Mareš.

Poplatek, který činí 500 korun na osobu a rok, bude platit od ledna příštího roku s tím, že platba je rozdělena na dvě části se splatností k poslednímu dubnu a říjnu. Zavedení poplatku neznamená, že by město svoz odpadu nedotovalo. Náklady na jednoho poplatníka jsou 796 korun, město doplácí 296 korun.

Městu navíc rostou náklady spojené se svozem a ukládáním komunálního odpadu. Například náklady na odvoz odpadu na skládku vzrostly o 2,5 miliónu korun. Radnice chce v následujících letech také výrazně investovat do systému svozu. V nedávné době technické služby obnovily svozový autopark. „V plánu jsou například velkoobjemové podzemní kontejnery,“ říká primátor Marek Hrabáč.

Jen v letošním roce technické služby svezly přes 500 tun odpadu z černých skládek v nákladu 2,9 miliónu korun. Přitom lidé mohli využít sběrné dvory či areál skládky na Pražské ulici, kde Chomutované mohou odpad uložit zdarma. Místo toho odpad vyhazují v okolí kontejnerů, čímž vytváří černé skládky a prodražují celý systém svozu komunálního odpadu.

I přes rostoucí náklady, investice do svozu, velký počet černých skládek a nezvyšující se počet tun separovaného odpadu město drží poplatek velmi nízko. „Znovuzavedená výše poplatku je průměrnou v republice a oproti výši poplatku v roce 2001 platí obyvatelé měsíčně jen o necelých devět korun více,“ dokládá ekonom Mareš.

Jinou cestou se vydali v Kadani, kde se poplatek za odpad už několik let snižuje v závislosti na tom, kolik surovin lidé vytřídí. Pokud se meziročně množství vytříděného odpadu zvýší, město o ušetřené prostředky sníží poplatek za odpad. Ten z původních 500 korun na osobu a rok postupně klesl na letošních 250, respektive 220 korun pro rok 2019.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video