Hokejový Slovan utkáním odchovanců oslaví 85. narozeniny, hraje se v neděli 23. prosince

Lucie Steklá 2018-12-23 10:16:00

Letos slaví hokejový klub HC Slovan Louny 80. výročí od svého založení. Za tu dobu dosáhl mnoha úspěchů i pádů, odchoval mnoho skvělých hráčů. Součástí oslav je tradiční „utkání odchovanců“. Letos bude doplněné o sportovní soutěže a vyhlášení nejlepšího hráče ročníku. Hráči HC Slovanu Louny také chtějí vytvořit rekordní fotografii jak hráčů, tak fanoušků klubu. Afterparty je přichystána v Déja vu. Utkání odchovanců a oslava 85. narozenin klubu začíná v neděli 23. prosince od 16.30 hodin na zimním stadionu v Lounech. Vstupné je 30 korun a pro dospělé pivo zdarma. Děti mají vstup zdarma.

https://www.facebook.com/events/590997734658698/íce k utkání najdete v události na facebooku https://www.facebook.com/events/590997734658698/


Začátky klubu

Oficiální existence lounského hokejového klubu, ať už se za ta léta jmenoval jakkoliv, se datuje do roku 1933. Počátky hraní ledního hokeje v Lounech ale byly položeny už v roce 1931. Tehdy šlo ale spíš o takové první pokusy, hrálo se na zamrzlé řece s kusem ulomeného klacku. První oficiální zápas se uskutečnil 10. prosince 1933 proti SK Kladno. Po stránce materiálního zabezpečení nebyla první léta nijak snadná. Výstroj si hráči Loun museli půjčovat od fotbalistů, brusle ani zdaleka nepřipomínaly ty, na kterých se v tehdejší době hrálo. Jen díky obětavosti mnohých členů se podařilo vybudovat pro klub solidní základ, na kterém se později postavily všechny lounské úspěchy.

Zimní stadion

O stavbě zimního stadionu se začalo uvažovat v polovině 50. let. Prostory letního cvičiště, kde byla plocha vždy na zimu připravena, už nebyly dostatečným zázemím, jako v prvních letech historie lounského hokeje. Byla podána žádost o přidělení pozemku u starého nefungujícího cukrovaru, která byla schválena, a hráči TJ Louny se mohli těšit na svůj vlastní hokejový stadion. Dodnes se ulice, ve které zimní stadion stojí, jmenuje Cukrovarská zahrada. Ačkoliv stadion jako takový ještě nebyl plně funkční, kluziště už bylo hotové a tak se hokej od roku 1959/60 přesunul na místo, kde se hraje dodnes. Obrovskou zásluhu na vybudování stadionu měl Miroslav Šubrt. Ten ze své cesty do Kanady přivezl i na tu dobu vel-mi moderní technologii vytváření ledu, a Louny se staly jedním z prvních míst v Československu i střední Evropě, kde byla tato technologie využita. O zastřešení zimáku se rozhodlo v roce 1983, realizace probíhala dva roky. I v tomto ohledu je lounský zimák unikátní. Pro účely zastřešení se povedlo získat nosníky starého tramvajového mostu v Praze - Tróje, který se tehdy rozebíral. Tyto nosníky se převezly do Loun a na nich stojí střecha zimního stadionu dodnes. Oficiální udávaná kapacita hlediště zimního stadionu je 2500 diváků, všechna místa na beto-nových ochozech jsou určena ke stání. Takovou návštěvu už ale domácí dlouho nepamatují.

Doby největší slávy

V průběhu 70. a 80. let Louny přecházely z jedné soutěže do druhé. V roce 1970 se povedl obrovský úspěch, a to postup do II. Národní hokejové ligy. Roky strávené v této soutěži byly střídavé úspěšné i méně úspěšné, až se v sezoně 1981/82 Louny dostaly dokonce do druhé nejvyšší československé soutěže. Tento úspěch však neměl dlouhého trvání, hned v prvním roce svého působení v soutěži Louny z ligy opět spadly. Pak hrál Slovan dlouhou dobu II. Národní hokejovou ligu. Do krajských soutěží se tým, prozatím natrvalo, vrátil po sezoně 2002/2003.

Nej... sezona

Mimořádně úspěšná byla pro Slovan zatím poslední celá odehraná sezona 2012/13. V ní se stal Slovan nejen mistrem krajské hokejové ligy, ale hrál i kvalifikaci o postup do druhé ligy. I když v ní klub neuspěl, po dlouhé době byl v Lounech opět k vidění kvalitní hokej. Radost mohli mít diváci i z na místní poměry velké podpory fanoušků. Podle odhadů se jich na barážová utkání přišlo podívat až pět set.

V aktuální sezoně Slovan hrdě hájí první příčku tabulky krajské ligy mužů Ústeckého kraje.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video