Louny by měly být bezpečné, čisté a přátelské město, kde se dobře žije a pracuje, aby se do něj lidé rádi vraceli

Lucie Steklá 2018-12-24 09:31:00

To a mnoho dalšího říká v rozhovoru starosta Loun Pavel Janda.

Šest týdnů mají Louny nového starostu. Stal se jím Pavel Janda, který byl do funkce zvolen jen necelé tři týdny po svých 34. narozeninách. Je čtvrtým a současně nej-mladším mužem, který byl od revoluce do této funkce zvolen. V našem rozhovoru jsem se ho krátce před vánočními svátky zeptala, jak se na radnici „zabydlel”, co město v následujících letech čeká a jak starosta se svojí ženou prožije vánoční svátky. 

Jsou to bezmála dva měsíce, co jste ve funkci starosty Loun, jak se Vám nová pozice líbí?

Během těch šesti týdnů jsem se rozkoukal a naskočil do „rozjetého vlaku”. Zatím se mi v tom vlaku docela líbí a budu dělat vše pro to, aby byli spokojeni i občané města. Uplynulé čtyři roky jsem byl členem městské rady, takže jsem měl informace o rozjetých projektech a převzetí agendy a rozpracovaných věcí proběhlo hladce.

Každý lídr kandidátky do voleb jde s tím, že by mohl být starostou. Vzpomenete si, kdy jste si během složitých povolebních vyjednávání řekl, „jo, jdu do toho“?

Jako lídr kandidátky Pro lepší Louny jsem skutečně šel do voleb připravený, ucházet se v případě úspěchu o funkci starosty či místostarosty. Volby dopadly velmi vyrovnaně, takže nebylo nereálné, že bych nakonec skutečně mohl změnit povolání a přesunout se z advokátní kanceláře na radnici. Vámi zmiňované: „jdu do toho” jsem si ale řekl až víkend před ustavujícím zastupitelstvem, když se dojednala současná koalice a věděl jsem, že jedním z místostarostů bude Vladimír Antonín Hons z Unie pro sport a zdraví.

Jaký to byl pocit, když jste se poprvé stal starostou a tváří města? Měl jste radost, nebo jste spíše cítil pocit zodpovědnosti?

Měl jsem samozřejmě radost, ale současně jsem si od první chvíle uvědomoval, jak odpovědnou a výjimečnou funkci zastávám. Vždyť od roku 1990 jsem teprve čtvrtým starostou města.

Starostou jste se, oproti vašim předchůdcům, stal v mladém věku. Někdo by se mohl ptát, zdali na tento post máte dostatečné zkušenosti?

Myslím si, že pro výkon funkce starosty ne-má věk sám o sobě rozhodující roli. Troufám si říct, že jako vystudovaný právník, který posledních devět let pracoval v advokacii a čtyři roky byl na radnici ve funkci člena rady města, mám pro starostování dostatek zkušeností. Dnes to není asi nic neobvyklého, například Jan Paparega je mosteckým primátorem od 33 let a Sebastian Kurz se stal rakouským ministrem zahraničí v 27 letech a premiérem v 31 letech.

Nově mají Louny dva místostarosty? Bylo to potřebné a vyplatí se nový post městu?

Stát v poslední době nahrnul na města velkou řadu úkolů, na městském úřadě tak pracuje v rámci samosprávy a v rámci pře-nesené působnosti státní správy 130 úředníků, což je více, než například před 10 lety. S ohledem na počet úředníků a rozdělení široké agendy mezi starostu a místostarosty mi tři lidi ve vedení města nepřijdou neadekvátní. Druhý místostarosta Milan Rychtařík je navíc neuvolněný a musí práci pro město skloubit se svým zaměstnáním. Když to odlehčím, máme v Lounech 2,5 člověka ve vedení. Kolega Rychtařík má ve své agendě mj. dotační politiku města, věřím, že za ním budou vidět výsledky a městu se tah s druhým místostarostou vyplatí.

Bylo to těžké rozhodnutí? Opustit rozjíždějící se praxi advokáta a naplno vstoupit do politiky?

Jednoduché to nebylo a není, advokátní kancelář jsem budoval několik let a nyní jsem ji musel utlumit. Dokončím jen několik kauz, které jsou rozjeté, a bylo by komplikované je někomu předávat. Přestup na radnici mi usnadnilo to, že mě komunální politika a dění ve městě baví od mala a také jsem jako bývalý člen rady věděl, do čeho jdu.

Na druhou stranu se Vám zkušenosti a znalost práva mohou v křesle starosty hodit?

Právnické vzdělání je docela dobrou průpravou pro komunální politiky, takže i pro starostu. Starosta je „jen” jeden z devíti radních a 29 zastupitelů a je vždy ku prospěchu, když je v kolektivu zastoupeno více odborností. Potvrdilo se to i v minulém volebním období, kdy se mi výborně spolupracovalo s Michalem Kučerou z TOP 09 a Bohumilem Kurkou z ODS. Velmi dobře jsme se doplňovali. Ing. Kučera byl skvělý strážce městské kasy a Ing. Kurka měl zase v malíku technické a stavební věci. Jsem proto rád, že i současná rada města je pestrá co do odborností.

Zaměřme se nyní na následující roky v Lounech. Prioritou zřejmě zůstává stavba plavecké haly?

Bezesporu ano, jedná se o největší investiční akci v historii města. Pro město je naprosto klíčové, abychom zvládli výstavbu haly za čtvrt miliardy uřídit. Jsem proto rád, že se mohu spolehnout na vedoucí odboru správy majetku Blanku Sunkovskou a její tým na úřadě a také na Komisi investic a rozvoje města, které bude předsedat radní Michal Kučera.

Tato investice hodně vyčerpá městský rozpočet, zbudou finance na další akce?

Prioritou naší koalice je, aby výstavba co nejméně postihla chod města včetně dalších potřebných investic. Máme od finanční výboru rozpracované možnosti financování. Díky tomu, že město k dnešnímu dni ne-dluží jednu jedinou korunu a v uplynulých letech se nám podařilo se naspořit do fondu pro výstavbu plavecké haly přes 70 milionů korun, máme zhruba půl roku čas na rozhodnutí o finální podobě financování výstavby plavecké haly. Jak jsem zmínil, město čekají i další investiční akce. V příštím roce dokončíme rekonstrukci domova pro seniory, opravené budou také dva vchody s patnácti byty v tzv. osmidomech. a dokončíme revitalizaci zeleně na výstavišti.

Jen několik dní po Vašem zvolení jste musel řešit nepříjemnou situaci - pád části zdi plaveckého pavilonu u ZŠ Prokopa Holého. Byl to „skok rovnýma nohama” do řešení vážné situace?

Je pravda, že zřícení části zdi v rámci prováděné rekonstrukce školního bazénu přišlo hned druhý týden ve funkci a byla to taková první zkouška, která ukázala, že úřad dobře funguje, nově zvolené vedení se s ním rychle zžilo a společně jsme za město připraveni řešit i takto nepříjemné situace. Událost je stále v šetření policie, naštěstí se ni-komu nic nestalo, což považuji za nejdůležitější.

Jaká je Vaše představa města za čtyři roky? Jaké byste ho rád viděl?

Udělám vše pro to, aby byly Louny i za čtyři roky jedním z nejčistších a nejbezpečnějších míst v Ústeckém kraji. Město Louny by za čtyři roky mělo být nadále přátelské a otevřené k občanům a návštěvníkům, mělo by být místem, kde se dobře žije a pracuje. S dostatkem kvalitních škol a možností volnočasového vyžití pro všechny generace.

Rozhovor vychází v posledním předvánočním čísle, jak budete trávit Vánoce a co byste popřál našim čtenářům.

Posledních pár měsíců bylo poněkud hektických a tak se těším, že si najdu čas na rodinu. Novinkou spojenou s funkcí starosty pro nás bude oběd během Štědrého dne. S manželkou jsme velice rádi přijali pozvání do lounského domova pro seniory. Jinak nás čeká klasický program jako vět-šinu rodin. Zpestřením by mohla být návštěva kina po štědrovečerní večeři. Ač jsem velký fanoušek skupiny Queen, ještě jsem neviděl film Bohemian Rhapsody, takže na něj zajdeme 24. večer. Na první a druhý svátek pak máme naplánované návštěvy u rodičů. Čtenářům a nejen jim bych chtěl popřát klidné svátky v kruhu nejbližších a do nového roku pevné zdraví a spokojenost.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil ve vaší práci.

                       Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video