Sborník Poohří 7 v prodeji

Redakce 2018-12-29 17:54:00

Žatecké Regionální muzeum nabízí k prodeji i studiu nový sborník Poohří 7 s podtitulem Smrt, války a katastrofy. Sborník vznikl z příspěvků z konference konané v Kadani v říjnu 2017. Vydavatelem je spolek Historie a současnost Poohří o.s. ve spolupráci s řadou dalších regionálních institucí. Obsahuje jedenáct příspěvků.

Historie Žatce se objevuje v několika z nich. Článek Tomáše Veličky Křížova sbírka středověkých a raně novověkých písemností v SOkA Louny připomíná rovněž osobnost Dr. Kříže, jehož někdejší známá žatecká vila je dnes využívána Regionálním muzeem. Vychází rovněž z materiálů, které má žatecké muzeum o této osobnosti k dispozici. Článek historičky žateckého muzea Milady Krausové s titulem Příběh žateckého lva připomíná dobrodružné osudy žateckého pomníku obětem první světové války, který stával v místech dnešní chmelničky. Dozvíte se z něho, jak je možné, že se bronzový lev z něho dostal až k Máchovu jezeru, kde začal svůj druhý život jako lev Splavák. Nechybí ani bohatý obrazový materiál, z něhož je řada historických fotografií prezentována veřejnosti vůbec poprvé. Žatecké téma se objevuje i v článku Veroniky Doušové věnované komunikaci mezi městy Rakovníkem, Louny a Žatcem v 16. století nebo v článku Jana Boukala o rytířích z Vřesovic. Několik zajímavých studií je věnováno umělecko-historické tématice v souvislosti s regionem. Pro někoho děsivý, pro někoho atraktivní podtitul naplňují příspěvky věnované obecně pohromám chápaným jako trest za lidské hříchy (Marta Vaculíková), povodním na Lounsku (Martin Vostřel) nebo např. kolektivizaci na příkladě jednoho individuálního osudu (Ondřej Hladík). Jistě Vás zaujme rovněž již nadpis článku Mše duchů v raném novověku (Helena Chalupová). Sborník je v prodeji v budovách muzea za 140 Kč.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video