POZOR AKTUALIZACE: Autobusy na Lounsku, Podbořansku i Vejprtsku v pondělí vyjedou všechny!

Lucie Steklá 2019-01-04 14:31:00

Autobusy na Vejprtsku už zítra, v pondělí 7. ledna 2019, vyjedou všechny podle platných jízdních řádů. V průběhu víkendu se odboru dopravy krajského úřadu ve spolupráci s několika dopravci podařilo zajistit dostatečný počet autobusů a řidičů, aby i na Vejprtsku vyjely všechny spoje podle jízdních řádů, jak jsou cestující zvyklí. Dopravní obslužnost na Podbořansku a Lounsku – západ bude také zajištěna v plném rozsahu. Jedná se o novu informaci, kterou krajský úřad vydal v neděli pozdě odpoledne. Již v pátek večer byla zajištěna plná náhrada za TD BUS, kdy po jednání s dopravci byla od pondělí 7. ledna zajištěna dopravní obslužnost na Podbořansku a v oblasti Lounsko – západ v plném rozsahu. Na Vejprtsku do nedělního odpoledne platilo zajištění jen poloviny spojů. Ve Stebně a Petrohradě budou mimořádně stavět vlakové spoje, a to od 7. do 11. ledna.

SITUACE V NEDĚLI VEČER = ZAJIŠTĚNÍ VŠECH SPOJŮ V OBLASTECH LOUNSKA, PODBOŘANSKA A VEJPRTSKA

„Velké poděkování patří dopravcům, kteří byli velmi vstřícní. Společně se nám podařilo zajistit už od pondělí dopravu v plném rozsahu. Věřím, že situaci se podaří v brzké době zcela stabilizovat,“ řekl náměstek Jaroslav Komínek.  Jedinou výjimkou je linka 583 Vejprty – Annaberg – Buchholz, která nebude až do dovolání obsluhována. Jedná se o linku přeshraniční, která vede prakticky po celé délce na území Německa. Na území cizího státu nelze jednoduše objednat příležitostnou dopravu z legislativních důvodů.

Dopravní obslužnost zajistí ve zmíněných oblastech různí dopravci, autobusy tedy nebudou v jednotném zeleném designu, ale budou označeny číslem linky, tak jak jsou cestující zvyklí. Po dobu zajištění dopravy v nouzovém režimu nebude vybíráno jízdné. 

„Chtěl bych poděkovat dopravcům za vstřícnost, díky které jsme během jednoho pracovního dne dokázali zajistit maximum možného pokrytí autobusových linek. Cestujícím na Vejprtsku mohu slíbit, že se ve spolupráci s dopravcem budeme snažit v co nejkratší době rozšířit dopravu do původního stavu,“ řekl náměstek Jaroslav Komínek. Ústecký kraj také přivítal nabídku železničního dopravce GW Train Regio na mimořádné zastavování vlaků v zastávkách Stebno a Petrohrad, s čímž v tomto krátkém termínu souhlasilo také Ministerstvo dopravy. Tato mimořádná změna bude platit v týdnu od 7. do 11. ledna.


SITUACE V PÁTEK VEČER = ZAJIŠTĚNÍ VŠECH SPOJŮ V OBLASTECH LOUNSKA, PODBOŘANSKA, NA VEJPRTSKU POLOVINY

Kolem Vejprt na Chomutovsku v pondělí nevyjede zhruba polovina ze 160 spojů. Upravené jízdní řády pro oblast Vejprtska jsou v příloze. Informace jsou zveřejněné také na facebooku Ústeckého kraje Doprava Ústeckého kraje a od soboty 5. ledna budou dostupné v sms systému Ústeckého kraje na telefonním čísle 776 250 609. 

Cestující pošle SMS ve formátu "DUK číslo_linky" na tel. číslo +420 776 250 609 („DUK“ musí být velkými písmeny) a následně obdrží informaci, zda jsou na lince omezení a případně jaká konkrétně. Za číslo linky se považuje poslední trojčíslí. Cena za odeslanou SMS je dle tarifu tazatele, přijatou SMS tazatel neplatí. Příklad sms: DUK 601


Původní článek, v němž jsou informace o vzniklé situaci, najdete níže.

V části Lounska a na Podbořansku v pondělí nevyjedou některé autobusové spoje, provozovatel odstoupil od smlouvy

Ústecký kraj se nemůže vymanit z autobusové krize. Stojí za ní spory Ústeckého kraje a vedení provozovatele - společnosti TD Bus o peníze. Nejnovější ráda přišla ve středu 3. ledna, kdy společnost podala kraji pro oblasti Podbořanska, Vejprtska a západního Lounska výpověď. Firma naposledy tyto oblasti obslouží v neděli 6. ledna. Podle vyjádření Krajského úřadu bude ještě v pátek 4. ledna večer známo, které spoje v pondělí nevyjedou. 

Ústecký kraj považuje odstoupení od smluv za neplatné. Dopravu zajistí v nouzovém režimu. "Ještě dnes ve večerních hodinách by měla být známá informace, které spoje by od pondělí 7. ledna 2019 neměly jet," uvedla Magdalena Fraňková z kanceláře hejtmana. TD Bus oznámil, že na linkách, které obsluhuje, přestane jezdit. „Konkrétně se jedná o ukončení provozu 33 autobusů, které denně obsluhují 467 spojů,“ vyčíslil ředitel TD Busu Milan Toms.

Po čtvrtečním oznámení TD BUS a.s. o odstoupení od smlouvy na zajištění autobusové dopravy v oblastech Vejprtska, Podbořanska a Lounska – západ zasedla dnes rada kraje. Radní rozhodli o odeslání dopisu s tím, že Ústecký kraj považuje odstoupení od smluv za neplatné a trvá na jejich plnění. „Odbor dopravy má nyní za úkol jednat s dopravci a pokusit se nouzově zajistit dopravní obslužnost v oblastech po společnosti TD BUS a.s. Naším cílem je minimalizovat dopad na občany kraje, zajistit co nejvíce spojů, hlavně těch školních. Jelikož na to ale máme fakticky jen jeden pracovní den, nelze slíbit, že se to podaří v plném rozsahu. Všem cestujícím se tímto omlouváme za možné komplikace,“ uvedl po jednání rady náměstek Jaroslav Komínek. 

O tom, co nakonec v pondělí nepojede, budou ještě dnes ve večerních hodinách informováni starostové, média a přehled bude k dispozici na webových stránkách kraje, krajské dopravy a na facebooku kraje i DÚK.

Společnost TD Bus je nástupcem ústecké krajské pobočky skupiny BusLine, jež v Ústeckém kraji jezdila do loňského roku. Autobusová krize v Ústeckém kraji se vleče už řadu měsíců. Velký výpadek spojů hrozil už v září, kdy se nakonec linek na Ústecku a Děčínsku ujala krajská organizace Dopravní společnost Ústeckého kraje. Ta převzala od ledna po TD Busu i Litoměřicko, nestíhá ale zdaleka pokrýt všechny spoje. Chybějí jí řidiči i autobusy. Od začátku roku DSÚK jezdí i na Lovosicku a východním Lounsku.

„Ústecký kraj se dlouhodobě vyhýbá splnění povinností vyplývajících i z nařízení Evropské komise, a to kompenzování oprávněných nákladů poskytovateli veřejných služeb,“ napsal dopravce v tiskovém prohlášení. Argumentuje především vládním nařízením, podle kterého se v lednu 2017 zvýšily mzdy řidičů. To jsou podle firmy náklady, které nemohla v době podání nabídky v roce 2014 předvídat. Dopravce vyčíslil pohledávku za krajem na 5,2 milionu korun. "Ústecký kraj obdržel dnes od společnosti TD BUS a.s. informaci o odstoupení od smluv na zajištění autobusové dopravy v oblastech Podbořanska, Vejprtska a Lounska – západ ke dni 7. ledna 2019. Ústecký kraj odmítá oprávněnost a důvodnost tohoto postupu a považuje odstoupení za protiprávní a neplatné," reagovalo vedení kraje. 

SITUACE SE TÝKÁ TĚCHTO SPOJŮ: 

Lounsko - západ

562713 Louny - Vinařice - Kozojedy

562715 Louny - Ročov - Třeboc

562716 Louny - Hřivice - Pnětluky

562717 Lipno,Lipenec - Tuchořice,Třeskonice

562718 Louny - Zálužice - Žatec

562726 Postoloprty - Lišany - Postoloprty

562734 Žatec - Postoloprty - Louny

562738 Žatec - Lišany - Postoloprty

562739 Žatec - Lipno - Louny

562741 Žatec - Kounov - Pnětluky

Podbořansko

562742 Žatec - Deštnice - Měcholupy,Velká Černoc

562743 Žatec - Libořice - Podbořany

562744 Žatec - Podbořany - Blatno

562745 Žatec - Podbořany - Lubenec,Ležky

562764 Podbořany - Velká Černoc

562766 Podbořany - Kryry - Jesenice

562773 Podbořany - Kryry - Kolešov

562774 Podbořany - Valeč

562778 Podbořany - Nepomyšl - Podbořanský Rohozec

Vejprtsko

001583 Vejprty-Annaberg-Buchholz

001585 Jirkov-Chomutov-Kurort Oberwiesenthal

522580 Chomutov - Klášterec nad Ohří

522582 Vejprty - Kovářská - Boží Dar

522584 Jirkov - Chomutov - Boží Dar

522586 Chomutov - Výsluní - Vejprty

522587 Chomutov - Místo - Vejprty

522600 Kadaň - Klášterec nad Ohří - Vejprty

522601 Kadaň,Tušimice - Klášterec nad Ohří - Okounov

522602 Klášterec nad Ohří - Domašín,Petlery

522603 Kadaň - Klášterec nad Ohří


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video